Οπως δείξαμε σε προηγούμενο σημείωμά μας, η επαναφορά του ορισμού των περιβόητων βοσκότοπων στο όνομα της εξασφάλισης των κοινοτικών επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους είναι προσχηματική (εισήχθη με τους νόμους 4264 και 4315 του 2014 και επανέρχεται με νέο νομοσχέδιο, που που συντάχθηκε από τους συμβούλους του αναπληρωτή υπουργού, «δασολόγου» Β. Αποστόλου, και έφερε την υπογραφή του). Μέσω της επαναφοράς του ορισμού των βοσκότοπων επιχειρείται ο αποχαρακτηρισμός τουλάχιστον 50 εκατ. στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων. Στο παρελθόν (δεκαετία του 1990), επιχειρήθηκε με το νόμο 1734/1987 ο άμεσος αποχαρακτηρισμός δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ τώρα αυτό επιχειρείται βαθμιαία (γράψαμε αναλυτικά γι’ αυτό σε προηγούμενα φύλλα).
Η Ελλάδα ιστορικά δε διέθετε αρκετές πεδινές εκτάσεις που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση αιγοπροβάτων και βοοειδών και έτσι αναγκαστικά βόσκονταν δάση και δασικές εκτάσεις. Οταν όμως καίγονταν δάση και δασικές εκτάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αυτές κηρύσσονταν αναδασωτέες και απαγορευόταν η βόσκηση για αρκετά χρόνια. Αυτή η απαγόρευση της βόσκησης δε δημιουργούσε προβλήματα στους κτηνοτρόφους, γιατί η κοινοτική επιδότηση δινόταν σύμφωνα με τα ζώα που είχαν στην κατοχή τους και σύμφωνα με τις επιλέξιμες εκτάσεις.
Τώρα όμως, με τη σύνδεση της κοινοτικής επιδότησης με τις επιλέξιμες εκτάσεις, τα πράγματα αλλάζουν. Κάθε χρόνο, λόγω της ασκούμενης επί χρόνια πολιτικής για την ανάπτυξη και προστασία των δασών, φουντώνουν οι δασικές πυρκαγιές σε δάση και δασικές εκτάσεις, που θα βγαίνουν εκτός βόσκησης, λόγω της κήρυξής τους ως αναδασωτέων, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά οι επιλέξιμες εκτάσεις. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα για τα νησιά, όπου υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων για βόσκηση και λόγω της μικρότερης βοσκοϊκανότητας που παρατηρείται σ’ αυτά. Στα νησιά είναι πολλές οι φρυγανικές εκτάσεις, στις οποίες είναι χαμηλή η βοσκοϊκανότητα.
Γίνεται φανερό, ότι οι εμπνευστές της ένταξης δασών και δασικών εκτάσεων ως επιλέξιμων για βόσκηση δεν έλαβαν υπόψη τους τα πραγματικά δεδομένα, που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Δεν τις έλαβαν υπόψη τους όχι από άγνοια, αλλά γιατί σκοπός της ένταξης των δασών και δασικών εκτάσεων δεν ήταν η διασφάλιση των κοινοτικών επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων, αλλά ο αποχαρακτηρισμός και η ιδιωτικοποίησή τους.
ΥΓ. Ο Β. Αποστόλου πρωτοστάτησε στη σύνταξη του νομοσχεδίου «Βοσκήσιμες Γαίες» και ξαφνικά αφαιρέθηκε η υπογραφή του από ΚΥΑ που εκδόθηκε πρόσφατα. Κυκλοφόρησε ότι η αρμοδιότητα για την κτηνοτροφία θα δοθεί στον υφυπουργό Σγουρίδη. Πόσο έχει βάση αυτό και δεν είναι άλλος ο πραγματικός λόγος, που σχετίζεται με το ότι η οριοθέτηση των βοσκότοπων θα οδηγήσει στον αποχαρακτηρισμό δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων;