Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου
  • Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά
  • Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης
  • Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου
  • Λυπήσου τους, Dr Trump
  • Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Η ΑΕΚ δεν μπορεί να παραχωρήσει το ιδιοκτησίας του Δημοσίου οικόπεδο στον Μελισσανίδη
Περιβάλλον

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Η ΑΕΚ δεν μπορεί να παραχωρήσει το ιδιοκτησίας του Δημοσίου οικόπεδο στον Μελισσανίδη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Σεπ 2016, 00:00

Τα κιτρινόμαυρα παπαγαλάκια πήραν εντολή να μπήξουν τις φωνές, ότι «την ώρα που η άδεια ανέγερσης του γηπεδου της ΑΕΚ βρίσκεται στο τελικό της στάδιο κάποιοι γραφικοί με κίνητρο δήθεν την… αγάπη τους για την ΑΕΚ προσπαθούν με μένος να δημιουργήσουν προβλήματα». «Γραφικοί» είναι τα μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ που προσέφυγαν κατά του κύρους της γενικής συνέλευσης – παρωδία, που αποφάσισε να παραχωρήσει το οικόπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας στην εταιρία του Μελισσανίδη («Δικέφαλος 1924 AE») και σ' αυτή καθαυτή τη σύμβαση παραχώρησης. Μέλη που έγιναν περισσότερα, όπως έγραψαν τα παπαγαλάκια και επιβεβαίωσε και το δικό μας ρεπορτάζ.

Αφού, όμως, πρόκειται για κάποιους «γραφικούς», η αγωγή των οποίων «δεν έχει καμία τύχη και θα απορριφθεί», προς τι η μεγάλη αναταραχή στον ορνιθώνα του «Τίγρη»; Εχει -λένε τα παπαγαλάκια- «μεγάλο ενδιαφέρον να διερευνηθεί αν κρύβεται κάποιος πίσω από αυτές τις κινήσεις». Δε θα είναι, όμως, κι αυτός κάποιος εξίσου… γραφικός; Μπορεί σοβαρός άνθρωπος, ανταγωνιστής του «τίγραρου», να κρύβεται πίσω από γραφικούς που κάνουν μια αγωγή που δεν έχει καμιά τύχη;

Πάντως, για να ξέρουμε τι λέμε, είναι η πλευρά των ανθρώπων του «Τίγρη» που ζήτησε αναβολή όταν η αγωγή ορίστηκε να συζητηθεί για πρώτη φορά. Είχε, λέει, άλλη δίκη ο δικηγόρος! Και προτίμησε να αναβάλει αυτή την υπόθεση, ενώ ξέρει πως όσο εκκρεμεί, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ που ασχολούνται με το φάκελο του γηπέδου θα έχουν «τα μολύβια κατεβασμένα», γιατί αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της χρηστής διοίκησης. Και να μην ήξεραν για τη δικαστική εκκρεμότητα, έχουμε φροντίσει να τους ενημερώσουμε εμείς με τον πιο επίσημο τρόπο. Θα γελάσει κάθε πικραμένος αν στις 13 Οκτώβρη η πλευρά «Τίγρη» ζητήσει νέα αναβολή της υπόθεσης.

Παρά το κουτόχορτο που από καιρού εις καιρόν προσπαθούν να πουλήσουν τα παπαγαλάκια στους οπαδούς, δεν έχει γίνει τίποτα στο ζήτημα της άδειας. Το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου του ΥΠΕΝ, στο οποίο απευθύνθηκε η αρμόδια για την έκδοση της άδειας ΔΑΟΚΑ (Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων) προκειμένου να αποφανθεί για το αν η «Δικέφαλος 1924 ΑΕ» νομιμοποιείται να ζητήσει την έκδοση οικοδομικής άδειας για γήπεδο, δεν έχει κάνει ακόμα καμιά εισήγηση. Και όπως λέει το ρεπορτάζ, ούτε η ΔΑΟΚΑ έχει ασκήσει κάποια πίεση για να γνωματεύσει το Αυτοτελές Τμήμα. Αυτά ως προς τα πραγματικά περιστατικά, για να μην τρώνε κουτόχορτο οι οπαδοί της ΑΕΚ: κανένας στο ΥΠΕΝ δεν ασχολείται με την περιβόητη άδεια.


Ακυρη σύμβαση

Πάμε τώρα στην ουσία της υπόθεσης. Εχουμε γράψει πολλές φορές  ότι η συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης είναι παράνομη (και γι’ αυτό άκυρη), διότι το συγκεκριμένο οικόπεδο (είτε στην αρχική του έκταση των 26,6 στρεμμάτων, είτε στην έκταση των 29,1 στρεμμάτων όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014) δεν αποτελεί ιδιοκτησία του Ερασιτεχνικού Σωματείου ΑΕΚ. Αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, που παραχωρήθηκε μόνο κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση στο Σωματείο, για την ανάπτυξη κοινωφελούς έργου (ερασιτεχνικός αθλητισμός).

Κανένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (το Σωματείο εν προκειμένω) δεν μπορεί να παραχωρήσει σε άλλο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (και μάλιστα κερδοσκοπικό, όπως είναι η «Δικέφαλος 1924 ΑΕ») ακίνητο ιδιοκτησίας του Δημοσίου, το οποίο του έχει παραχωρηθεί κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση, για κοινωφελείς σκοπούς. Μόνο το ίδιο το Δημόσιο, στο οποίο ανήκει η κυριότητα του ακινήτου, μπορεί να κάνει τέτοια παραχώρηση, μέσα από διαδικασίες που ορίζει ο νόμος (υπουργική απόφαση κτλ.).

Ολως τυχαίως, η πρόσφατη συγκυρία μας προσφέρει ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να παραχωρηθούν ακίνητα του Δημοσίου. Ενα παράδειγμα που αφορά παραχώρηση από την κεντρική διοίκηση σε δήμο και μάλιστα στο συγκεκριμένο χώρο: το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας.

Στις 3 Αυγούστου του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφασή του, παραχώρησε κατά χρήση ακίνητο στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.  Πρόκειται για ένα κτίριο όπου λειτουργούσε μετεωρολογικός σταθμός της ΕΜΥ, που έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια. Η παραχώρηση δίνεται για 15 χρόνια. Τα 5 πρώτα είναι δωρεάν (με υποχρέωση του δήμου να ανακαινίσει το ακίνητο), ενώ για τα επόμενα 10 χρόνια θα καθοριστεί «εύλογο αντάλλαγμα», αν ο παραχωρησιολήπτης (δηλαδή ο δήμος) «προβεί σε οποιαδήποτε ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση» του ακινήτου.

Η παραχώρηση συνοδεύεται από δώδεκα όρους. Απ' αυτούς σημειώνουμε τη διατήρηση του δικαιώματος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος «να ανακαλεί μονομερώς την παραχώρηση σύμφωνα με τους όρους του νόμου και του παραχωρητηρίου», καθώς και την «αυτοδίκαιη ανάκληση της παραχώρησης», που συνεπάγεται «η μη τήρηση των ως άνω όρων, σωρευτικά ή διαζευκτικά». Σημειώνουμε ακόμα τον όρο ότι μετά τη λήξη της δεκαπενταετίας, αν δε ζητηθεί έγκαιρα ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης, «επέρχεται αυτοδίκαια ανάκληση της παραχώρησης και παραδίδεται το ακίνητο με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής στη Διεύθυνση Δασικών Εργων και Υποδομών του ΥΠΕΝ».

Ακόμα πιο σημαντική είναι η νομική βάση στην οποία στηρίζεται η παραχώρηση. Πρόκειται για την υπ' αρ. 119/2013 Γνωμοδότηση του Τμήματος Α' του ΝΣΚ, που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία έγινε ομόφωνα δεκτό πως για τις παραχωρήσεις ακινήτων του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 200 του Ν. 3463/2006 και ότι μια τέτοια παραχώρηση ή διάταξη (προς τους ΟΤΑ δηλαδή) μπορεί να γίνει δωρεάν ή με αντάλλαγμα. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η παραχώρηση (υπό όρους και για ορισμένο χρονικό διάστημα – 15 έτη) δε γίνεται με μια αυθαίρετη απόφαση υπουργού, αλλά με απόφαση υπουργού που στηρίζεται σε συγκεκριμένη διάταξη νόμου.

Κι έρχεται το Ερασιτεχνικό Σωματείο ΑΕΚ και με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό παραχωρεί σε μια κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρία («Δικέφαλος 1924 ΑΕ») ένα ακίνητο που δεν του ανήκει, αλλά του έχει παραχωρηθεί κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση για να αναπτύξει κοινωφελές έργο! Χωρίς υπουργική απόφαση και χωρίς νόμο που να δίνει τέτοια εξουσιοδότηση στον υπουργό. Με τη λογική της απόλυτης αυθαιρεσίας, η οποία θα καλυφθεί από την πολιτική στήριξη που ο Μελισσανίδης έχει εξασφαλισμένη, χάρη στα παρασκηνιακά παζάρια του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως, ακόμα και με τη δεδομένη πολιτική στήριξη των συριζαίων, δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρει άδεια να σηκώσει γήπεδο η εταιρία του, στηριγμένος σ' αυτό το διάτρητο και νομικά άκυρο παραχωρητήριο. Δεν είναι όπως η ΑΕΠΟ (Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων), που του έκανε δώρο ο Σκουρλέτης, με το τέχνασμα ότι η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (γνωστή για το αμαρτωλό της παρελθόν) δεν εξέτασε το ιδιοκτησιακό. Η Εγκριση Δόμησης (οικοδομική άδεια) αναγκαστικά εξετάζει το ιδιοκτησιακό και δεν είναι εύκολο να βρεθούν υπάλληλοι που θα βάλουν το κεφάλι τους στο ντορβά, κρίνοντας νόμιμη την άκυρη σύμβαση παραχώρησης, επειδή θα τους το ζητήσει ο Σκουρλέτης. Εκτός αν θέλουν να έχουν την τύχη της μακαρίτισσας Σταματίνας Μαντέλη, που βρέθηκε κατηγορούμενη σε βαθμό κακουργήματος, επειδή ικανοποιούσε τις απαιτήσεις των υπουργών του Καραμανλή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Εμείς θυμίζουμε ότι με την κατάθεση της αίτησης της «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», τον Αύγουστο του 2014, ο τότε προϊστάμενος της ΔΟΚΚ ζήτησε έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι η εταιρία του Μελισσανίδη δικαιούται να ζητήσει την έκδοση Εγκρισης Δόμησης στο όνομά της. Εκτοτε πέρασαν πάνω από δύο χρόνια και το ζήτημα εξακολουθεί να εκκρεμεί. Ο νοών νοείτω…

Υφαρπαγή

Η πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της αρχικής αγωγής, που άσκησαν νομότυπα δύο ακόμα μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και την οποία έχουμε στα χέρια μας, πέρα από την ακυρότητα της γενικής συνέλευσης – παρωδία, επικαλείται τρεις βασικούς λόγους για την ακυρότητα της σύμβασης, που είναι οι εξής:

♦ «Επιχειρείται, με διάφορες μεθοδεύσεις, η υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας του Αθλητικού Σωματείου ΑΕΚ, που στην ουσία αποτελεί περιουσία του Δημοσίου ταχθείσα για την εξυπηρέτηση κοινωφελών σκοπών που αποτελούν και τους σκοπούς του Σωματείου».

♦ «Με την όλη μεθόδευση επιδιώκεται να περιέλθει και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ, ως προκύπτει από την προσβαλλόμενη σύμβαση, το οικόπεδο του Ερασιτεχνικού Σωματείου ΑΕΚ σε ανώνυμη εταιρεία, την “ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 – ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ“, που αποτελεί κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχείρηση της οποίας, ως εκ της φύσεως του νομικού αυτού προσώπου, οι μετοχές δύνανται εύκολα να μεταβιβασθούν σε τρίτους είτε ακούσια είτε εκούσια που δεν θα έχουν καμία, απολύτως, σχέση με τις ιδέες και τις πεποιθήσεις του σωματείου μας».

♦ «Με την ίδια μεθόδευση διακυβεύεται επίσης η ανάκληση του παραχωρητηρίου του 1934 (…) Με την αποδοχή και μόνο από το Α.Σ. ΑΕΚ της παραχωρήσεως του οικοπέδου σε τρίτο και την ανέγερση επ' αυτού μόνο γηπέδου ποδοσφαίρου, συνομολογείται η παραβίαση των όρων του από του έτους 1934 Παραχωρητηρίου και υφίσταται πλέον κίνδυνος ανακλήσεως αυτού και οριστικής απώλειας του ακινήτου για το σωματείο».

Η επιχειρηματολογία αυτή, μολονότι έχει κίνητρο εντελώς διαφορετικό από το δικό μας (τα μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ ξεκινούν από στενό σωματειακό συμφέρον, ενώ εμείς από το γενικό κοινωνικό συμφέρον), ωστόσο έρχεται να δικαιώσει τις θέσεις που εδώ και πολύ καιρό υπερασπιζόμαστε. Και να καταδείξει το έγκλημα που επιχειρείται να συντελεστεί σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

ΥΓ1. Σύμφωνα με την απόφαση παραχώρησης του ακινήτου στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, σκοπός της παραχώρησης είναι «η ίδρυση και η λειτουργία Πρότυπου Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης». Θα περιμέναμε από το δήμο να βρει άλλο χώρο, εκτός άλσους, για να λειτουργήσει αυτό το κέντρο, έτσι ώστε κάθε κτίριο μέσα στο άλσος να γκρεμιστεί και ν' αρχίσει ν' αποκαθίσταται ο ενιαίος δασικός του χαρακτήρας. Και βέβαια, θα μας βρει μαχητικά αντίθετους κάθε ενέργεια διαφορετική από το σκοπό της παραχώρησης. Οπως ας πούμε η εγκατάσταση στο συγκεκριμένο κτίριο της Υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου. Ελπίζουμε να καταλαβαινόμαστε…

ΥΓ2. Μας προξένησε εντύπωση η σχετική ταχύτητα με την οποία το ΥΠΕΝ παραχώρησε το συγκεκριμένο ακίνητο στο δήμο, η διοίκηση του οποίου είναι μοιρασμένη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ. Ελπίζουμε να μην υποκρύπτεται κάποια συναλλαγή του τύπου «εμείς σας δίνουμε το ακίνητο κι εσείς θα κάνετε τουμπεκί και θα διευκολύνετε το σχέδιο του Μελισσανίδη». Δικαιούμαστε να κάνουμε αυτή την προειδοποίηση, γιατί οι συριζαίοι και ειδικά κάποιοι συριζαίοι όπως ο Σκουρλέτης «τζάμπα» δε δίνουν ούτε τον πυρετό τους.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Μούγκα στη στρούγκα του Μαρκο-Βαγγέλη
Επόμενο άρθρο

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Χωρίς λεφτά δεν προστατεύονται τα δάση

Σχετικά Αρθρα

(Και) οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας πυρπολούν τα δάση

Ενα αποκαλυπτικό βίντεο έκανε σκόνη το αφήγημα περί «εμπρηστών»

Περιβάλλον 23 Ιούλ 2026, 12:21

Οδοφράγματα της πλάκας αντί για Φράγματα Βάρους

Αναίσχυντη κοροϊδία από τον δεξιό δήμαρχο Γλυφάδας

Περιβάλλον 6 Φεβ 2026, 10:48

Ξαναπλημμύρισε η Θεσσαλία: αυτό θα γίνεται όσο δεν κατασκευάζουν Φράγματα Βάρους στα ορεινά

Περιβάλλον 2 Φεβ 2026, 19:58

Λένε «πρόληψη» και εννοούν να μην πνιγεί κανένας, όχι να αποσοβηθούν οι καταστροφικές πλημμύρες

Περιβάλλον 27 Ιαν 2026, 20:17

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Περιβάλλον 26 Ιαν 2026, 15:04

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

Περιβάλλον 22 Ιαν 2026, 21:10
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
Παιδεία

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

28 Ιούλ 2026, 08:38
Αθλητισμός

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

28 Ιούλ 2026, 08:30
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

28 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 

27 Ιούλ 2026, 20:04
Πολιτική

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

27 Ιούλ 2026, 19:57
Υγεία

Kαι στην κορφή Ματίνα

27 Ιούλ 2026, 18:45
Διεθνή

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

27 Ιούλ 2026, 12:58
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

Ημέρα τίγρης.

1900: Εκτελείται ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμπέρτο Α’ από τον αναρχικό Γκαετάνο Μπρέσι.

1902: Ο μαραγκός Φομά Κατσουρένκο αποπειράται να εκτελέσει τον πρίγκιπα Ομπολένσκι με σφαίρες βουτηγμένες σε στρυχνίνη, αστοχεί και σκοτώνει τον αστυνομικό διευθυντή (Ρωσία).

1949: Απολύονται από τη Μακρόνησο άλλοι επτακόσιοι κρατούμενοι που υπέγραψαν δηλώσεις μετανοίας.

1979: Τέσσερις νεκροί και 113 τραυματίες από σειρά εκρήξεων βομβών στο αεροδρόμιο και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ισπανία. Την ευθύνη αναλαμβάνουν οργανώσεις Βάσκων.

1980: Λεωφορείο πολτοποιεί το κεφάλι της φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου που διαδήλωνε και μοίραζε προκηρύξεις της ΚΝΕ μπροστά στις εγκαταστάσεις της υφαντουργίας ΕΤΜΑ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    17Ν
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Εφετείο 17Ν
  • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    ΕΛΑ
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Ποιοι είμαστε
  • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Επικοινωνία
  • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Όροι χρήσης
  • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Ποιοι είμαστε
  • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Επικοινωνία
  • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραχώρησης δημόσιου κτίσματος στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo