Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά περισσότερη σταθερότητα και προσήλωση στη γη
  • Ο Βαρτζόπουλος επέλεξε να ανακοινώσει το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης από «το κοπή τη πίτα» της ΝΔ στη Δράμα
  • Ο Φάκελος Επστιν: Η πλήρης ιστορία από την αρχή μέχρι το «Ισραήλ»
  • Σαν σήμερα 26 Φλεβάρη
  • Αχός βαρύς ακούγεται από τα πληκτρολόγια / ο Νίκος ρίχνει μ’ έναν γκρα κι ο Παύλος με μπαζούκα
  • Δε θα ανακοινωθεί την Παρασκευή η απόφαση στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας ΧΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τις διαχρονικές καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων και ν’ ανοίξουν το δρόμο για νέες
Περιβάλλον

Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

Επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τις διαχρονικές καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων και ν’ ανοίξουν το δρόμο για νέες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Φεβ 2017, 00:00

Εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, εάν προηγούμενα δεν καταργηθεί όλο το αντιδασικό οπλοστάσιο που έφτιαξαν οι αστικές κυβερνήσεις (ανεξαρτήτως χρώματος). Γιατί αυτοί οι δασικοί χάρτες θα είναι καρικατούρα. Οχι μόνο θα επικυρώνουν όλες τις διοικητικές πράξεις αποχαρακτηρισμού δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων, αλλά και θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι καταπατητές, που οι κυβερνήσεις και οι αστοί βουλευτάδες δεν πρόλαβαν να νομιμοποιήσουν μέσω αντιδασικών διατάξεων, με το επιχείρημα (ανάμεσα σε άλλα) ότι δήθεν οι δασάρχες και δασολόγοι που προΐστανται των Δασαρχείων αδίκησαν αγρότες, καθώς με τις πράξεις που έβγαλαν για κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων ενέταξαν και γεωργικές εκτάσεις που κάηκαν.

Υποστηρίζουμε ότι η μαζική ανάρτηση και διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, που ξεκίνησε από την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προκειμένου να νομιμοποιηθούν όλοι οι καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων που δε νομιμοποιήθηκαν με το ισχύον αντιδασικό οπλοστάσιο. Κι αυτό θα γίνει με επιταχυνόμενους ρυθμούς και παράνομες υπουργικές αποφάσεις, που δεν προβλέπονται από το ισχύον αντιδασικό νομικό πλαίσιο.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος γνώριζε ότι με την απόφασή της να προχωρήσει στη διαδικασία της μαζικής ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών θα προκαλούσε μαζικές αντιδράσεις των καταπατητών. Παρά ταύτα, το αποτόλμησε, προκειμένου να επικαλεστεί αυτές τις αντιδράσεις για να δικαιολογήσει τη νέα επίθεση στο δασικό πλούτο της χώρας με τη «φαστ τρακ» διαδικασία. Δηλαδή, ακόμα και με εγκυκλίους διαταγές να αφαιρεί  από το δασικό πλούτο της χώρας και άλλα σημαντικά κομμάτια που καταπατήθηκαν διαχρονικά, στη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων οι καταστάσεις που διαμορφώθηκαν είναι αναστρέψιμες. Οι έχοντες γνώση γύρω από το δασικό ζήτημα γνωρίζουν τι εννοούμε με τον όρο «αναστρέψιμες». Ο όρος εισήχθη προκειμένου να νομιμοποιηθούν διαχρονικά μεγάλοι καταπατητές που πήγαν και έχτισαν τεράστια συγκροτήματα μέσα σε δάση.

Η αναφορά σε «φαστ τρακ» διαδικασία δεν είναι δική μας κατασκευή. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε ήδη. Αναφερόμαστε σε δύο εγκυκλίους διαταγές του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου, μία στις 3 Γενάρη του 2017, με αριθμό πρωτοκόλλου 151171-4, και μία στις 6 Φλεβάρη του 2017, με αριθμό πρωτοκόλλου 151590-331, με τις οποίες θα εξαιρούνται δάση και δασικές εκτάσεις από αναρτημένους δασικούς χάρτες. Στην πρώτη απ’ αυτές τις παράνομες αποφάσεις του Φάμελλου προβλέπεται: «Σε όλες τις περιπτώσεις που είτε σε καταρτισμένους είτε σε θεωρημένους προς ανάρτηση δασικούς χάρτες έχουν συμπεριληφθεί και απεικονιστεί, με οποιοδήποτε τρόπο συλλογής τους, στοιχεία υπό μορφή πολυγώνων, που αφορούν σε περιοχές, που θεματικά εμπίπτουν στις παραπάνω παραγράφους, είτε αυτά έχουν θεωρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης είτε όχι, θα εξαιρούνται στο σύνολό τους από την ανάρτηση του δασικού χάρτη» (η επισήμανση δική μας).

Πρόκειται για ωμή και παράνομη υπουργική παρέμβαση στη διαδικασία της κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, που οδηγεί στη συρρίκνωση του δασικού πλούτου. Θυμίζουμε ότι στις 4 Οκτώβρη του 2016, ο προκάτοχος του Φάμελλου, Ι. Τσιρώνης, είχε βγάλει απόφαση με την οποία είχε εγκρίνει τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών σε πάρα πολλές περιοχές στην Ελλάδα (οι περιοχές αναγράφονται στο ΦΕΚ 3407 Β του 2016). Ετσι, ο Φάμελλος δεν είχε κανένα δικαίωμα να παρέμβει από τη στιγμή που είχε ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών. Αυτό δεν είναι τυπολατρία, αλλά ένα από τα πολλά που πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών.

Στις  11 Γενάρη βγήκε νέα απόφαση του Σ. Φάμελλου, με την οποία καθορίζονται οι ημερομηνίες στις οποίες πρέπει να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες. Συγκεκριμένα, ορίστηκαν οι 13, 20 και 27 Γενάρη και 3 και 10 Φλεβάρη του 2017. Ομως, ο Φάμελλος θεώρησε σκόπιμο να βγάλει στις 6 Φλεβάρη την παράνομη εγκύκλιο διαταγή στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, με την οποία επαναλαμβάνει τη διαταγή της 3ης Γενάρη, ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις  των παραγράφων 2α και 2β του άρθρου 23 του νόμου 3889/2010, όπως ισχύουν.

Φυσικά, ο Φάμελλος δε θα περιοριστεί μόνο σ’ αυτές τις παράνομες αποφάσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των καταπατητών δασών και δασικών εκτάσεων. Θα ακολουθήσουν και άλλες, στο βαθμό που ακόμη δεν έχουν εκδοθεί όλες οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι των δασοκτόνων νόμων της μνημονιακής περιόδου. Θα φέρουμε ένα παράδειγμα.

Για μεγάλο διάστημα, τις δεκαετίες του ‘70 και του ’80, πολλοί δασάρχες με τα λεγόμενα πληροφοριακά έγγραφα αποχαρακτήρισαν δάση και δασικές εκτάσεις. Με το δασοκτόνο νόμο 4315/2014 αυτά τα πληροφοριακά σημειώματα νομιμοποιήθηκαν, επομένως νομιμοποιήθηκαν όλες οι καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων. Ομως η εφαρμοστική εγκύκλιος διαταγή βγήκε στις 4 Οκτώβρη του 2016 από τον… οικολόγο Ι. Τσιρώνη (ο οποίος στις αρχές Μάρτη του 2015 υποσχόταν στην παράταξη Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία, ότι θα καταργήσει όλο το αντιδασικό νομικό οπλοστάσιο των μνημονιακών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων, φυσικά, και τα περιβόητα πληροφοριακά έγγραφα)! Την ίδια μέρα, είχε βγει η πρώτη απόφαση του Ι. Τσιρώνη για την έναρξη της διαδικασίας σύνταξης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και είναι πιθανό να μην έχει εφαρμοστεί στη σύνταξη των δασικών χαρτών η εγκύκλιος για τα περιβόητα πληροφοριακά έγγραφα. Αναμενόμενο είναι, κάποια στιγμή ο Φάμελλος να βγάλει εγκύκλιο διαταγή με την οποία θα καλεί τις Διευθύνσεις Δασών να εξαιρέσουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις που έχουν αποχαρακτηριστεί με αυτά τα πληροφοριακά έγγραφα.

Οι Τσιπροκαμμένοι, για να εξαπατήσουν καλοπροαίρετους δασολόγους και υποστηρικτές του δασικού πλούτου, επανέφεραν στις δασικές υπηρεσίες το δικαίωμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, χωρίς όμως να ανασυγκροτήσουν τα αρμόδια τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων των Διευθύνσεων Δασών με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Ακόμα, εκμεταλλεύονται το θόρυβο που σήκωσαν η ΝΔ, οι Περιφέρειες, τα καπιταλιστικά μελετητικά γραφεία υπέρ των καταπατητών δασών και δασικών εκτάσεων, προκειμένου να υποστηρίξουν -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η κίνησή τους για μαζική ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι σε σωστή κατεύθυνση και εξυπηρετεί την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας.

Ακόμα, αξιοποιούν το οικονομικό όφελος που προέκυψε με την ανάρτηση των δασικών χαρτών από τις δασικές υπηρεσίες και όχι από τους ιδιώτες καπιταλιστές, για να υποστηρίξουν ότι η ενέργειά τους για μαζική ανάρτηση δασικών χαρτών (που είναι καρικατούρες που θα νομιμοποιήσουν και θα σφραγίσουν αποχαρακτηρισμούς δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων) είναι σωστή και προς όφελος του δασικού πλούτου.

Οι καταπατητές των δασών και οι υποστηρικτές τους ισχυρίζονται ότι γεωργικές εκτάσεις εγκλωβίστηκαν μαζικά σε δάση και δασικές εκτάσεις και ότι οι ιδιοκτήτες χάνουν το δικαίωμα να τις καλλιεργούν, με αποτέλεσμα να χάνουν εισοδήματα τόσο από τις κοινοτικές επιδοτήσεις όσο και από τα προϊόντα που θα παρήγαγαν και θα πουλούσαν. Τα λεγόμενα περί χαμένης καλλιεργούμενης γεωργικής γης έχουν μεν κάποια βάση, όμως αυτό δεν είναι το κύριο πρόβλημα, όπως το παρουσιάζουν. Οι όποιες εντάξεις καμένων γεωργικών γαιών σε δάση και δασικές εκτάσεις, με τις αποφάσεις για κήρυξη των εκτάσεων αυτών ως αναδασωτέων, μπορούν να αποχαρακτηριστούν με τις πράξεις χαρακτηρισμού του άρθρου 14 του νόμου 998/1979. Δε χρειάζεται να καταφύγουμε στη λύση της μαζικής κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, με αυτό το πλούσιο αντιδασικό οπλοστάσιο σε ισχύ, που θα καταφέρει καίριο πλήγμα σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας, με τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία του ελληνικού λαού.

Να γιατί συνεχίζουμε να είμαστε ενάντια στη διαδικασία της μαζικής κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης δασικών χαρτών. Και βέβαια, δεν μπορούν να μας ταυτίσουν με τους καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων, που εναντιώνονται στη σύνταξή τους, με στόχο να τους νομιμοποιήσουν όλες τις παρανομίες οι Τσιπροκαμμένοι.

ΥΓ. Αυτό το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Τετάρτης 2 Φλεβάρη. Πριν στεγνώσει το μελάνι στην εκτίμησή μας ότι ο Σ. Φάμελλος θα συνεχίσει να βγάζει παράνομες εγκυκλίους διαταγές με τις οποίες θα αφαιρεί, παράνομα, δάση και δασικές εκτάσεις, από τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί, αναρτήθηκε στη Διαύγεια του ΥΠΕΝ (στις 14:57:57 για την ακρίβεια) νέα παράνομη εγκύκλια διαταγή του Σ. Φάμελλου, με την οποία βάζει χέρι σε εκτάσεις των δασικών χαρτών που κηρύχτηκαν αναδασωτέες, αφαιρώντας τες απ’ αυτούς. Και αυτή η απόφαση αφορά κηρυγμένες αναδασωτέες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα. Τα επιχειρήματα των συντακτών της κατάπτυστης αυτής απόφασης είναι στην κυριολεξία αστεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η απόφαση υπαγορεύτηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις καταπατητών δασών και δασικών εκτάσεων. Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, ας προβληματιστούν καλοπροαίρετοι άνθρωποι που θεώρησαν θετικό γεγονός αυτή καθαυτή την ανάρτηση των δασικών χαρτών από τις δασικές υπηρεσίες.

Γεράσιμος Λιόντος
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

Ασφαιρη διαμαρτυρία
Επόμενο άρθρο

Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

Αλλος τρώει, άλλος πληρώνει

Σχετικά Αρθρα

Οδοφράγματα της πλάκας αντί για Φράγματα Βάρους

Αναίσχυντη κοροϊδία από τον δεξιό δήμαρχο Γλυφάδας

Περιβάλλον 6 Φεβ 2026, 10:48

Ξαναπλημμύρισε η Θεσσαλία: αυτό θα γίνεται όσο δεν κατασκευάζουν Φράγματα Βάρους στα ορεινά

Περιβάλλον 2 Φεβ 2026, 19:58

Λένε «πρόληψη» και εννοούν να μην πνιγεί κανένας, όχι να αποσοβηθούν οι καταστροφικές πλημμύρες

Περιβάλλον 27 Ιαν 2026, 20:17

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Περιβάλλον 26 Ιαν 2026, 15:04

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

Περιβάλλον 22 Ιαν 2026, 21:10

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

Περιβάλλον 19 Ιαν 2026, 09:31
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά περισσότερη σταθερότητα και προσήλωση στη γη

Χαμάς: Δεν συζητάμε παράδοση των όπλων της Αντίστασης

26 Φεβ 2026, 14:27
Υγεία

Ο Βαρτζόπουλος επέλεξε να ανακοινώσει το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης από «το κοπή τη πίτα» της ΝΔ στη Δράμα

26 Φεβ 2026, 13:11
Διεθνή

Ο Φάκελος Επστιν: Η πλήρης ιστορία από την αρχή μέχρι το «Ισραήλ»

26 Φεβ 2026, 10:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Φλεβάρη

26 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Αχός βαρύς ακούγεται από τα πληκτρολόγια / ο Νίκος ρίχνει μ’ έναν γκρα κι ο Παύλος με μπαζούκα

25 Φεβ 2026, 21:34
Πολιτική

Δε θα ανακοινωθεί την Παρασκευή η απόφαση στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας ΧΑ

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει μόνο διακοπή για επόμενη συνεδρίαση, που θα απαγγείλει την απόφαση

25 Φεβ 2026, 18:45
Παιδεία

Η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο αυθαιρεσίας και αυταρχισμού

25 Φεβ 2026, 17:36
Αγροτικά

Νέα αναβολή στη δίκη Χλύκα-Καλφούτζου για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

25 Φεβ 2026, 13:48
Εργατικά

Εκδήλωση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

Πέμπτη 26/2, 6 μμ, Αίθουσα ΤΕΕ

25 Φεβ 2026, 13:27
Διεθνή

Γάζα: Οι Γιατροί Υπό Επίθεση – Δείτε το ντοκιμαντέρ που έκοψε το BBC

25 Φεβ 2026, 12:08
Διεθνή

Μια Aμερικανίδα ξεμπροστιάζει τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

25 Φεβ 2026, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Φλεβάρη

25 Φεβ 2026, 00:01
Οικονομία

Ενας αμερικανοτσολιάς προμοτάρει το αμερικάνικο LNG

24 Φεβ 2026, 21:24
Αθλητισμός

Αθληση στο Αττικό Αλσος: Η Αντιπεριφερειάρχης περί άλλα τυρβάζει

24 Φεβ 2026, 19:39
Κόντρες

O Μr Bean είναι πονηρός

24 Φεβ 2026, 14:39
Διεθνή

Οι κυράδες της γης και οι αρουραίοι

24 Φεβ 2026, 13:12
Πολιτισμός

Βραβεία BAFTA: «Your dreams are an act of resistance» («Τα όνειρά σας είναι μια πράξη αντίστασης») – Υμνος στη μετανάστευση και τους μετανάστες

Το BBC έκοψε το "Free Palestine", με το οποίο έκλεισε την ομιλία του βραβευμένος με BAFTA δημιουργός

24 Φεβ 2026, 12:43
Υγεία

Oμοιος στον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα

24 Φεβ 2026, 11:27
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξανά στο εδώλιο ο Ν. Χλύκας, ο γιος του Απ. Χλύκας και ο Ηλ. Καλφούτζος

Κατηγορούνται ότι οργάνωσαν απάτη με ψευτοκτηνοτρόφους σε ψευτοβοσκότοπους

24 Φεβ 2026, 09:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Φλεβάρη

24 Φεβ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Φλεβάρη

Πρωτοχρονιά Κινέζων.

Κουβέιτ: Ημέρα απελευθέρωσης (1991).

1921: Στρατεύματα της Κόστα Ρίκα εισβάλουν στον Παναμά.

1942: Απόδραση του Νίκου Πλουμπίδη από τις φυλακές Τρίπολης.

1957: Διαγράφεται ο Νίκος Ζαχαριάδης από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

1968: 32 αφρικανικά κράτη συμφωνούν να μποϋκοτάρουν την Ολυμπιάδα του Μεξικό εξαιτίας της συμμετοχής της Νότιας Αφρικής.

1976: Η ΕΣΑ μετονομάζεται σε Ελληνική Στρατονομία.

1992: Πρώτη φορά ο ΕΛΑ χρησιμοποιεί τηλεχειρισμό σε χτύπημά του με στόχο διμοιρία των ΜΑΤ σε φωτεινό σηματοδότη στο Θησείο, τραυματίες δεκαεννιά αστυνομικοί και δύο περαστικοί (ΕΛΑ-1η Μάη).

1993: Βόμβα στους δίδυμους πύργους (Νέα Υόρκη), έξι νεκροί και περισσότεροι από χίλιοι τραυματίες.

1997: Την αποφυλάκιση του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου «λόγω ανήκεστου βλάβης της υγείας του» ζητούν με επιστολή στη Βουλή 38 βουλευτές της ΝΔ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

    17Ν
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Εφετείο 17Ν
  • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

    ΕΛΑ
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Με τους Δασικούς Χάρτες – καρικατούρα

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Με τους Δασικούς Χάρτες – καρικατούρα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Με τους Δασικούς Χάρτες – καρικατούρα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Με τους Δασικούς Χάρτες – καρικατούρα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

    Με τους Δασικούς Χάρτες – καρικατούρα

    Ποιοι είμαστε
  • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

    Με τους Δασικούς Χάρτες – καρικατούρα

    Επικοινωνία
  • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

    Με τους Δασικούς Χάρτες – καρικατούρα

    Όροι χρήσης
  • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

    Με τους Δασικούς Χάρτες – καρικατούρα

    Ποιοι είμαστε
  • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

    Με τους Δασικούς Χάρτες – καρικατούρα

    Επικοινωνία
  • Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα

    Με τους Δασικούς Χάρτες – καρικατούρα

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo