Αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, όταν τα κυβερνητικά στελέχη όπου βρίσκονταν κι όπου στέκονταν μιλούσαν για το «μοντέλο της Χαλκιδικής», ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων του ΑΠΘ, καθηγητής Π. Στεφανίδης, δήλωνε στο «Εθνος»:
«Το σχέδιο ήταν καλό αλλά στην υλοποίηση απέτυχε… Ηρθαν τότε ο Ζαγορίτης και ο Καραμανλής και είπαν για το στολίδι μας και το καμάρι μας τη Χαλκιδική, αλλά δεν έδωσαν φράγκο. Οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν χρήματα για να τρέξουν τα έργα, ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και προσεύχεται να μη βρέξει. Αν έπεφτε στην Κασσάνδρα η βροχή που έπεσε πέρυσι τον Οκτώβριο στην Ασπροβάλτα και το Σταυρό, την επόμενη μέρα θα κάναμε ανασκαφές για να βρούμε τους παραλιακούς οικισμούς, κι αυτό που σας λέω δεν είναι υπερβολή» («Εθνος», 3.7.07).
Στο φύλλο μας της 7.7.07, ύστερα από ρεπορτάζ που κάναμε, γράφαμε τα εξής:
«Τι ακριβώς έγινε στη Χαλκιδική; Ανατέθηκαν 4 μελέτες για έργα προστασίας, κόστους 300.000 ευρώ. Οι μελέτες προέβλεπαν τρία στάδια εξέλιξης των έργων. Στο πρώτο στάδιο θα γίνονταν αντιδιαβρωτικά έργα με την κατασκευή κλαδοπλεγμάτων και κορμοπλεγμάτων, με υλικό από τα καμένα δέντρα. Στο δεύτερο στάδιο θα κατασκευάζονταν αντιπλημμυρικά έργα με ξύλινα και τσιμεντένια φράγματα. Στο τρίτο στάδιο θα γίνονταν έργα προστασίας του αναγεννώμενου δάσους (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός ρεμάτων κ.λπ.).
Απ’ αυτά τα τρία στάδια πραγματοποιήθηκε μόνο το πρώτο, το οποίο ανατέθηκε στους έμπειρους σε τέτοιες εργασίες δασικούς συνεταιρισμούς. Διατέθηκαν 1.200.000 ευρώ και με τα χίλια ζόρια άλλες 800.000, συνολικά 2 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο στάδιο, από την ολοκλήρωση του οποίου εξαρτάται η ασφάλεια των οικισμών της Σκιώνης, του Πευκοχωρίου, της Χανιώτης και του Πολύχρονου, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και οι κάτοικοι της Κασσάνδρας θα βγάλουν και δεύτερο χειμώνα προσευχόμενοι να μη βρέξει και τους πάρουν τα ρέματα. Το προϋπολογισθέν κόστος αυτής της φάσης είναι 10.000.000 ευρώ, όμως στο ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν μόνο 1.200.000 ευρώ. Ετσι, προκηρύχτηκε μόνο ένα κομμάτι των έργων. Οσο για το τρίτο στάδιο, αυτό απλώς το ονειρεύονται οι κάτοικοι της Κασσάνδρας. Και τα νεαρά δέντρα που ήδη έχουν φυτρώσει (φωτογραφίες μπορεί κανείς να δει στο site της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) αντιμετωπίζουν την απειλή και μιας νέας πυρκαγιάς, εκτός από αυτή της πλημμύρας. Κι ύστερα, έχουν το θράσος να μιλούν για “μοντέλο” οι αλήτες».
Την περασμένη Κυριακή στην Κασσάνδρα έπεσε μια δυνατή βροχή (συνοδευόμενη από χοντρό χαλάζι) μόλις μισής ώρας. Η ΕΜΥ δεν μίλησε στην πρόγνωσή της για επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο (δεν ήταν τελικά), ούτε η Πολιτική Προστασία εξέδωσε κάποια προειδοποίηση. Ακολούθησε μια τεράστια καταστροφή, που από τύχη δεν είχε και θύματα. Σπίτια πλημμύρισαν, και σε τουλάχιστον 12 απ’ αυτά καταστράφηκε η οικοσκευή. Αυτοκίνητα βρέθηκαν στη θάλασσα και οι ιδιοκτήτες τους βούτηξαν και τα έδεσαν με σκοινιά για να τα τραβήξουν! Αλλα βούλιαξαν στη λάσπη. Τεράστιοι κορμοί από τα καμένα πλημμύρισαν το οδικό δίκτυο και άλλοι παρασύρθηκαν από τα νερά μέχρι τη θάλασσα. Το ένα μέτρο ξεπέρασε το νερό που πλημμύρισε κατοικημένες περιοχές. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν η βροχή κρατούσε περισσότερο. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει στις πυρόπληκτες περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, με το υψηλότερο ετήσιο βροχομετρικό ύψος στη χώρα…
Ακόμα και ο «γαλάζιος» νομάρχης Χαλκιδικής, Αστέριος Ζωγράφος , προφανώς για να αποσείσει τις δικές του ευθύνες, αναγκάστηκε να υποδείξει τις αιτίες και τους αίτιους: ««Δεν μας τιμωρεί ο καιρός, η ασυνέπεια μας τιμωρεί. Κάποτε σε αυτή τη χώρα πρέπει να μάθουμε να επεμβαίνουμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά. Πέρσι τον Οκτώβριο στις μεγάλες πλημμύρες του Σταυρού και της βορειοανατολικής Χαλκιδικής ο ίδιος ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή, μας είπε ότι θα δοθούν άμεσα τα χρήματα για τα αντιπλημμυρικά έργα. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Φωνάζουμε εδώ και 10 μήνες, αλλά κανείς δεν μας ακούει. Ζητάμε 15 εκατ. ευρώ για να κάνουμε ολοκληρωμένες μελέτες, αλλά φαίνεται πως φωνάζουμε λιγότερο από τους άλλους»! («Εθνος», 3.9.07). Τη Δευτέρα το πρωί, όμως, ενώ αυτές οι δηλώσεις του ήταν δημοσιευμένες, προφανώς επειδή του τράβηξαν τ’ αυτί «άνωθεν» και του είπαν να κόψει τις μαλακίες, γιατί κάνει ζημιά στο κόμμα, ο νομάρχης γύρισε την πλάκα και άρχισε να δηλώνει ότι τα έργα γίνονται, ότι τα κονδύλια δόθηκαν, ότι οι υπηρεσίες καθυστέρησαν λίγο και πως οι πλημμύρες δεν οφείλονται στα καμένα!
Ψάχνοντας εκ νέου το θέμα διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα απ’ όσο τα περιγράφαμε στο ρεπορτάζ του Ιούλη. Συγκεκριμένα, ούτε η πρώτη φάση των έργων (αντιδιαβρωτικά) έγινε, όπως έπρεπε. Κλαδοπλέγματα και κορμοπλέγματα τοποθετήθηκαν μόνο κοντά στους δασικούς δρόμους, για να λειτουργήσουν ως βιτρίνα, ενώ παραμέσα, σε απαραίτητα σημεία, δεν τοποθετήθηκαν, με αποτέλεσμα στην πρόσφατη βροχή να μη λειτουργήσουν αποτελεσματικά για τη συγκράτηση των φερτών υλών (αυτός είναι ο ρόλος τους και όχι να συγκρατήσουν τα νερά). Επειδή στους δασικούς κύκλους ακούγονται πολλά, όχι μόνο για ανεπάρκεια κονδυλίων αλλά και για λοβιτούρες, επικοινωνήσαμε με το δασάρχη Κασσάνδρας κ. Κλωνάρη, ο οποίος, εμφανώς εκνευρισμένος από τις ερωτήσεις μας, μας δήλωσε ότι η πρώτη φάση έγινε σωστά, ότι κλαδοπλέγματα και κορμοπλέγματα τοποθετήθηκαν όπου έπρεπε και όχι παντού («τόσα ήταν τα λεφτά»!!!) και πως οι πλημμύρες δεν οφείλονται στα καμένα. Στο τέλος, δε, μας έκλεισε αγενέστατα το τηλέφωνο, όταν διαπίστωσε ότι ρωτάμε με επιμονή συγκεκριμένα πράγματα και δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ντουντούκα της κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως αυτός.
Τα συμπεράσματα δικά σας. Σημειώνουμε μόνο αυτό που γράφαμε και τον Ιούλη. Τα άκρως απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα δεν κατασκευάζονται με κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά από το Γ’ ΚΠΣ. Τι αντιπλημμυρικά έργα θα φτιάξουν, όταν διαθέτουν μόνο το 12% των απαραίτητων κονδυλίων;
Και αυτή η καταστροφή ήταν προαναγγελθείσα, όπως προαναγγελθείσα θα είναι και η επόμενη. Ας τα σημειώσουν αυτά οι πυρόπληκτοι της Ηλείας, της Εύβοιας, της Αχαΐας, της Κορινθίας, που ακούν τούτες τις προεκλογικές μέρες τα παχιά λόγια του Καραμανλή και του Σουφλιά περί άμεσης επέμβασης με ανάπτυξη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδίου. Θα δουν μόνο την αρχή, μόνο τη βιτρίνα.