Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Ανοίγουν την πόρτα στα μεταλλαγμένα
Περιβάλλον

Ανοίγουν την πόρτα στα μεταλλαγμένα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Οκτ 2010, 00:00
Στις 27 Σεπτέμβρη, έγινε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ μια πρώτη συζήτηση για το σχέδιο Κανονισμού για την τροποποίηση της Οδηγίας 18 του 2001 για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και προϊόντα (π.χ σπόρους). Στη συνέχεια το σχέδιο αυτό συζητήθηκε και στο συναρμόδιο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, στις 14 Οκτώβρη. Ο υπουργός Γεωργίας Κ. Σκανδαλίδης, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την επομένη του Συμβουλίου Γεωργίας, αποσιώπησε τη θέση που κράτησε ο ίδιος. Στις 30 Σεπτέμβρη, σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, επίσης δεν τόλμησε να παρουσιάσει ανοιχτά και καθαρά τη θέση που διατύπωσε στο Συμβούλιο, ότι δηλαδή το σχέδιο Κανονισμού είναι προς θετική κατεύθυνση, διότι δίνει την ελευθερία στα κράτη-μέλη να αποφασίζουν για την καλλιέργεια ΓΤΟ (Γενετικά Τροποιημένων Οργανισμών) στην επικράτειά τους. Πρέπει κάποιος να διαβάσει αναλυτικά όλη την τοποθέτησή του, όπως και της προεδρεύουσας σ’ αυτή την κοινή συνεδρίαση Ρ. Ζήση, (στελέχους του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της Βουλής) για να καταλάβει τη θέση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
 
Αντίθετα, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη τόλμησε, μάλλον από κυνισμό, να εκθέσει δημόσια, με δελτίο Τύπου, τη θέση που διατύπωσε στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος γι’ αυτό το σχέδιο Κανονισμού: «Ακόμη, (οι υπουργοί) αντάλλαξαν απόψεις για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), σε σχέση με μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα Κανονισμό που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργειά τους στην εθνική επικράτεια. Η υπουργός ΠΕΚΑ επικρότησε την ανάγκη για ένα τέτοιο κανονισμό, αναφέροντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα». Ομως, και η Τ. Μπιρμπίλη έκανε μονόπλευρη ενημέρωση, αποσιωπώντας σημαντικές πλευρές του σχεδίου Κανονισμού, προκειμένου να παρουσιάσει τη στάση της σαν θετική και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
 
Η ισχύουσα Οδηγία 18 του 2001 αντικατέστησε την Οδηγία 220 του 1990, που ήταν η απάντηση του γαλλογερμανικού άξονα, που καθορίζει τις πολιτικές της ΕΕ, στις ΗΠΑ. Με την οδηγία αυτή θέλησε να βοηθήσει τις πολυεθνικές της ΕΕ, που δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν την αμερικάνικη Μονσάντο. Γι’ αυτό και τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην εμπορία ΓΤΟ. Κάποια στιγμή, ο γαλλογερμανικός άξονας έκρινε, ότι οι πολυεθνικές της ΕΕ είναι έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν τις αμερικάνικες και έβαλε μπροστά τη διαδικασία αλλαγής της Οδηγίας 220 του 1990. Ετσι προέκυψε η Οδηγία 18 του 2001, που άνοιξε το δρόμο στην ελεύθερη διακίνηση μεταλλαγμένων σπόρων, τροφίμων και μεταλλαγμένων ουσιών μέσα σε προϊόντα.
 
Το σχέδιο Κανονισμού που προτάθηκε από την Κομισιόν όχι μόνο δεν ακουμπά την ελευθερία διακίνησης των μεταλλαγμένων, αλλά και σε πολλά σημεία του τονίζεται ότι αυτή η ελευθερία είναι απαραβίαστη. Οι δύο έλληνες υπουργοί φρόντισαν ν’ αποσιωπήσουν αυτή την πλευρά, γιατί δεν τους βολεύ-ει. Παρουσιάζουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από το σχέδιο Κανονισμού, στα οποί-α τονίζεται κατηγορηματικά, ότι κανένα κράτος-μέλος δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των μεταλλαγμένων στο εσωτερικό της ΕΕ.
 
«Β. Εμπορία ΓΤ σπόρων: Η παρούσα πρόταση αφορά αποκλειστικά την ελευθερία των κρατών μελών να απαγορεύουν / περιορίζουν την πράξη της καλλιέργειας ΓΤ ποικιλιών και όχι την ελεύθερη εμπορία εγκεκριμένων σπόρων ΓΤ σε ολόκληρη την ΕΕ ή τις εισαγωγές αυτών των σπόρων από τρίτες χώρες, εφόσον έχουν εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ» ( σελίδα 6 της αιτιολογικής έκθεσης του σχεδίου Κανονισμού της Κομισιόν). Οι Κομισάριοι είναι σαφείς. Τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η απαγόρευση αφορά αποκλειστικά την καλλιέργεια ΓΤ σπόρων. Το ίδιο τονίζεται και σ’ άλλα σημεία της αιτιολογικής έκθεσης και στο κυρίως σώμα του σχεδίου Κανονισμού. Παραθέτουμε κι αυτό το απόσπασμα: «Αρθρο 26β – Καλλιέργεια: Τα κράτη μέλη μπορούν να εγκρίνουν μέτρα που περιορίζουν ή απαγορεύουν την καλλιέργεια όλων ή συγκεκριμένων ΓΤΟ που εγκρίθηκαν σύμφωνα με το μέρος Γ της παρούσας οδηγίας, (σ.σ. εννοεί την οδηγία 18 του 2001) ή με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1829/2003 και αποτελούνται από γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες που διατίθενται στην αγορά σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία της ΕΕ».
Πώς γίνονται οι εγκρίσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης; Οι μυημένοι στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΑΑΤ) και της Κομισιόν γνωρίζουν πως γίνονται οι εγκρίσεις για την καλλιέργεια ή διακίνηση στην ΕΕ των ΓΤΟ. Ενώ οι θετικές εισηγήσεις της ΕΑΑΤ δεν περνούν στο Συμβούλιο Υπουργών, περνούν στην Κομισιόν. Ιδού απόσπασμα από την τοποθέτηση της Ρ. Ζήση για το πως γίνονται οι εγκρίσεις των ΓΤΟ από την ΕΕ: «Η συγκεκριμένη Οδηγία (σ.σ. εννοεί την Οδηγία 18 του 2001) θέτει το πλαίσιο όλου του συστήματος (…) Πρόκειται για ένα σύστημα που οδηγεί στην αυτόματη έγκριση και είσοδο στην αγορά ενός δυνητικά τεράστιου αριθμού γενετικά τροποποιημένων προίόντων (…) Ο νομικός αυτός αυτοματισμός εντοπίζεται σε ένα κύκλο ο οποίος ανοίγει με την έγκριση ενός γενετικώς τροποποιημένου προϊόντος ως ασφαλούς από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, συνεχίζεται (…) με τη συζήτηση στα πλαίσια του Συμβουλίου, όπου κατά κανόνα, συνήθως έτσι συμβαίνει, δεν επέρχεται η συμφωνία με την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία και εκείνη με την επιστροφή του φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία λαμβάνει την τελική απόφαση κατά κανόνα θετική». Είναι τόσο αποκαλυπτική η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ στο πώς γίνονται οι εγκρίσεις των ΓΤΟ στην ΕΕ που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα εμείς.
 
Αυτή η περιβόητη ελευθερία απαγόρευσης της καλλιέργειας ΓΤΟ γίνεται με το σοβαρό αντάλλαγμα να παραιτούνται τα κράτη-μέλη (που θα προχωρούν στην απαγόρευση) από το δικαίωμά τους να αξιολογούν τις επιπτώσεις που θα προκύπτουν στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον από την καλλιέργεια ΓΤΟ. Οι Κομισάριοι είναι εξαιρετικά φειδωλοί στην απαγόρευση καλλιέργειας και εισάγουν διάταξη σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη μπορούν να προτείνουν οποιονδήποτε άλλο λόγο, εκτός από την αξιολόγηση κινδύνου για την υγεία και το περιβάλλον, προκειμένου να γίνει δεκτή η απαγόρευση!
 
Γιατί είναι τόσο φειδωλοί οι Κομισάριοι; Γιατί, πρώτο, έχουν εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των κρατών-μελών που θα συνεχίσουν να καλλιεργούν και μετά την τροποποίηση της Οδηγίας 18 του 2001. Γιατί, δεύτερο, η παραίτηση των κρατών-μελών από το όπλο της αξιολόγησης του κινδύνου που προκαλεί στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον η καλλιέργεια και η διακίνηση των ΓΤΟ δίνει το αποκλειστικό προνόμιο στην Κομισιόν να κρίνει για την επικινδυνότητα ή μη των ΓΤΟ. Και όχι μόνον αυτό. Τα κράτη-μέλη που θα δεχτούν την τροποποίηση αυτή θα εκχωρήσουν στους Κομισάριους το δικαίωμά τους να έχουν αυτά την ευθύνη της προστασίας του περιβάλλοντος στις χώρες τους. Κάτι που διακηρύσσεται φραστικά και στην αιτιολογική σκέψη 16 της Οδηγίας 18 του 2001: «Οι διατάξεις της παρούσας Οδηγίας δεν θα πρέπει να θίγουν την εθνική νομοθεσία περί περιβαλλοντικής ευθύνης».
 
Τον πρώτο λόγο που αναφέρουμε δεν τον συνάγουμε από τα συμφραζόμενα στο σχέδιο Κανονισμού που προτείνουν οι Κομισάριοι. Αναφέρουν οι ίδιοι στην αιτιολογική έκθεση ότι «αναμένεται ότι η παραγωγή ΓΤ σπόρων και η καλλιέργεια ΓΤΟ στην ΕΕ θα πραγματοποιηθούν κυρίως στα κράτη μέλη τα οποία διαθέτουν ήδη την εμπειρία καλλιέργειας στα εδάφη τους». Προφανώς εννοούν τα ιμπεριαλιστικά κράτη της ΕΕ, όπως π.χ η Γαλλία που ανάμεσα στ’ άλλα παράγει και τη μεταλλαγμένη σόγια.
 
Εχουν γερές πλάτες οι Κομισάριοι γι’ αυτό και δηλώνουν απροκάλυπτα και με θράσος στους διαμαρτυρόμενους για την καλλιέργεια και εμπορία ΓΤΟ: δε σας έχουμε καμιά ανάγκη και αν δεν θέλετε να καλλιεργήσετε μη καλλιεργείτε ΓΤ σπόρους. Ομως, ως προϋπόθεση, θα μας παραχωρήσετε το δικαίωμα να αξιολογούμε μόνο εμείς την επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ετσι θα είσαστε πια ανήμποροι, από κάθε άποψη, νομική, πολιτική, ηθική κ.λπ., να μας κοντράρετε όταν εμείς θα εγκρίνουμε την καλλιέργεια και διακίνηση είτε εισαγόμενων είτε παραγόμενων στην ΕΕ μεταλλαγμένων. Ξεχάστε δε αυτά που ξέρατε ως τώρα, που καταφεύγατε στο άρθρο 23 για τη διασφάλιση και μπλοκάρατε για ένα διάστημα είτε την καλλιέργεια είτε την εισαγωγή ΓΤΟ στις χώρες σας!
 
Εμείς απαντάμε στους Κομισάριους. Σε αντίθεση με τους υπουργούς μας, δεν πάσχουμε από σκόπιμη μονομέρεια και σας πληροφορούμε ότι δεν είδαμε μόνο το τυράκι. Είδαμε και τη φάκα που μας στήνετε κι γι’ αυτό δεν θα πάρουμε. Θα κάνουμε, δε τα πάντα για να μην πάρει και ο ελληνικός λαός.
 
ΥΓ: Στις 13 και στις 19 Οκτώβρη ο νέος αμερικάνος πρεσβευτής Daniel B. Smith συνάντησε τους υπουργούς Τ. Μπιρμπίλη και Κ. Σκανδαλίδη. Η συνάντηση με την Τ. Μπιρμπίλη πραγματοποιήθηκε την παραμονή της σύγκλησης του Συμβουλίου των υπουργών Περιβάλλοντος. Από τα Γραφεία Τύπου των δυο υπουργείων εκδόθηκαν δελτία Τύπου για τις δύο αυτές συναντήσεις. Και στα δύο απουσιάζει προκλητικά η παραμικρή αναφορά στο θέμα των ΓΤΟ, ενώ είναι γνωστό το ενδιαφέρον και οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις της αμερικάνικης πρεσβείας για την προώθηση στην Ελλάδα των ΓΤΟ των αμερικάνικων πολυεθνικών.
 
Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτις συμπληγάδες ΗΠΑ-Ρωσίας
Επόμενο άρθρο Ενταφιάζεται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Σχετικά Αρθρα

Καταρρέει, με τη «βούλα» της Πυροσβεστικής, η κατασκευή «εμπρηστών» στην Πάτρα – Παραμένουν στη φυλακή οι δύο νέοι

Και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής επιμένει ότι πρόκειται για κηλίδωση και όχι για εμπρησμό

Καταστολή 11 Σεπ 2025, 13:16

Από άθλια χωματερή του δήμου Πρέβεζας ξεκίνησε η φωτιά στην Καστροσυκιά

Περιβάλλον 28 Αυγ 2025, 19:49

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

Καταστολή 21 Αυγ 2025, 10:11

Ο δασικός πλούτος της χώρας σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά

Περιβάλλον 18 Αυγ 2025, 10:58

Φωτιά στην Πάτρα: Ο 25χρονος «βρέθηκε στην περιοχή αποκλειστικά με την ιδιότητα του εθελοντή» – Η αποκαλυπτική αυτοψία της Πυροσβεστικής

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση του 25χρονου, ο οποίος κατηγορείται για τη φωτιά στην περιοχή του Γηροκομείου Πάτρας

Περιβάλλον 18 Αυγ 2025, 09:34

Εικόνες της καταστροφής από την πυρκαγιά στα χωριά γύρω από τη Φιλιππιάδα

Περιβάλλον 15 Αυγ 2025, 17:54
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

Ημέρα ακτινολογίας.

Ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας.

1901: Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη («Ευαγγελικά»), έντεκα νεκροί, ογδόντα τραυματίες, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης που υπέβαλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα.

1903: Ταραχές με αφορμή την παράσταση “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο με κείμενο σε απλή καθαρεύουσα, δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

1917: Καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία γης στη Ρωσία. Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού καθιερώνεται ως η νέα κυβέρνηση και διορίζει τον Λένιν πρόεδρο, τον Λέον Τρότσκι κομισάριο εξωτερικών και τον Στάλιν κομισάριο εθνοτήτων.

1925: Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Γερμανία).

1932: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ.

1938: Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της “Νύχτας των κρυστάλλων“.

2001: Εκρηξη σε διαμέρισμα της οδού Μαυρικίου, τραυματισμός Κυριάκου Μαζοκόπου.

2007: Ο πατέρας πέντε παιδιών Ιλμι Λατές εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από τη Λεβαία Φλώρινας, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo