Η Χαμάς, εκπροσωπώντας την Παλαιστινιακή Αντίσταση, έχει προειδοποιήσει ότι οι συνομιλίες για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όσο το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει την πρώτη φάση της συμφωνίας.
«Το Ισραήλ παραβιάζει ανοιχτά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Χουσάμ Μπαντράν στις 9 Δεκέμβρη. «Η Κατοχή δεν έχει εφαρμόσει καμία από τις βασικές της υποχρεώσεις στην πρώτη φάση, καθώς εξακολουθεί να κρατά κλειστό το πέρασμα της Ράφα, να εμποδίζει την είσοδο σκηνών και τροχόσπιτων, να μειώνει την ανθρωπιστική βοήθεια και να συνεχίζει τα εγκλήματά της — τις δολοφονίες και τις κατεδαφίσεις — μέσα στη ‘κίτρινη γραμμή’. Αυτές οι πρακτικές αποτελούν συνέχεια της επίθεσης που υποτίθεται ότι θα σταματούσε αμέσως μετά την έναρξη της συμφωνίας, καθώς συνεχίζονται χωρίς καμία πραγματική δέσμευση», πρόσθεσε.
«Οποιαδήποτε συζήτηση για τη δεύτερη φάση εξαρτάται από πραγματική πίεση προς την Κατοχή από τους μεσολαβητές και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να την αναγκάσουν να εφαρμόσει πλήρως όσα συμφωνήθηκαν στην πρώτη φάση. Οσο το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει τη συμφωνία και να αποφεύγει τις υποχρεώσεις του, δεν υπάρχει βάση για προώθηση των συνομιλιών.», συνέχισε ο Μπαντράν.
Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της συμφωνίας, τα σιωναζιστικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί στη λεγόμενη «κίτρινη γραμμή». Το σχέδιο Τραμπ προβλέπει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις μπορούν να διατηρήσουν μια περιμετρική παρουσία στη Γάζα μέχρι να αφοπλιστεί πλήρως η Αντίσταση και θα αποσύρονται σταδιακά όσο προχωρά η διαδικασία αφοπλισμού. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός έχει προωθηθεί πέρα από την κίτρινη γραμμή σε μια προσπάθεια να καταλάβει περισσότερο έδαφος, παραβιάζοντας τη συμφωνία.
Ο Μπαντράν αναφέρθηκε σε πρόσφατα σχόλια που έκανε ο αρχηγός του σιωναζιστικού στρατού, Εγιάλ Ζαμίρ, κατά τη διάρκεια περιήγησής του στη Γάζα πίσω από την «κίτρινη γραμμή». Ο Ζαμίρ, κατά τη διάρκεια περιήγησης σε υπό ισραηλινό έλεγχο περιοχές της Μπέιτ Χανούν και της Τζαμπάλια, είπε ότι η λεγόμενη «Κίτρινη Γραμμή», που διαχωρίζει περιοχές της Γάζας, λειτουργεί πλέον ουσιαστικά ως νέα ισραηλινή συνοριακή γραμμή, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο Τραμπ απαιτεί από το Ισραήλ να αποσυρθεί από αυτήν στη Δεύτερη Φάση της κατάπαυσης του πυρός και να παραδώσει τη ζώνη σε διεθνή δύναμη.
Ο Ζαμίρ υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ «δε θα επιτρέψει στη Χαμάς να επαναδραστηριοποιηθεί», παρουσιάζοντας τη γραμμή ως ζώνη επιχειρήσεων προώθησης για συνεχιζόμενη στρατιωτική δραστηριότητα. Τόνισε επίσης τις προετοιμασίες για μελλοντικές επιθέσεις, επαίνεσε τις εφεδρικές δυνάμεις και επέμεινε ότι ο στρατός πρέπει να παραμείνει έτοιμος για «σενάρια αιφνιδιαστικής επίθεσης».
Ο Χουσάμ Μπαντράν χαρακτήρισε τη δήλωση του Ζαμίρ ότι η κίτρινη γραμμή είναι «η νέα συνοριακή γραμμή» ως «ξεκάθαρη υπαναχώρηση από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».
Το Ισραήλ ισχυρίστηκε πριν από μία εβδομάδα ότι θα άνοιγε σύντομα το πέρασμα της Ράφα σε συντονισμό με την Αίγυπτο. Το Κάιρο το διέψευσε και είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα άνοιγε το πέρασμα και από τις δύο πλευρές, καθώς το Τελ Αβίβ αρνείται να επιτρέψει στους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στη Γάζα από την Αίγυπτο.
Από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ έχει διατηρήσει αυστηρούς περιορισμούς στις ποσότητες βοήθειας που εισέρχονται στη Γάζα. Στην αρχή του προηγούμενου μήνα, το Τελ Αβίβ είχε επιτρέψει την είσοδο μόνο του 28% της βοήθειας που προβλεπόταν να εισέλθει στη Λωρίδα σύμφωνα με τη συμφωνία.
Αυτή περιλαμβάνει βασικό εξοπλισμό που απαιτείται επειγόντως για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ερειπίων. Στη Γάζα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 68 εκατομμύρια τόνοι ερειπίων λόγω του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ και της συστηματικής καταστροφής των υποδομών, σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP). Ο επικεφαλής του UNDP στην Παλαιστίνη, Γιάκο Σιλιέρς, δήλωσε: «Το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε — πιο πιθανό επτά — χρόνια» για να αντιμετωπιστούν τα ερείπια.
Στο Φόρουμ της Ντόχα στις 6 Δεκέμβρη, το Κατάρ και η Αίγυπτος κάλεσαν σε άμεση λήψη μέτρων για να εδραιωθεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις του και να επιτρέψει την ανάπτυξη της λεγόμενης «διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης», όπως προβλέπεται στο σχέδιο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ Αλ-Θάνι, προειδοποίησε ότι η ανακωχή «δεν μπορεί να ολοκληρωθεί» χωρίς πλήρη αποχώρηση, ενώ ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελάτι, τόνισε τις καθημερινές παραβιάσεις του Ισραήλ και επισήμανε ότι το πέρασμα της Ράφα δε θα γίνει «πύλη εκτοπισμού».
Οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι αποφασισμένος να πιέσει τα μέρη να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του σχεδίου του για τη Γάζα, η οποία θα περιλαμβάνει επιπλέον αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα, έγραψε η σιωνιστική Haaretz. Μετά την αποχώρηση του στρατού στην «κίτρινη γραμμή», κάποιοι στο Ισραήλ μίλησαν για ένα «νέο Τείχος του Βερολίνου» που ίσως παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα μηνύματα που εστάλησαν από την Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Οι Αμερικανοί έμειναν «θετικά έκπληκτοι από την τήρηση των δεσμεύσεων της Χαμάς» και η πρόθεση είναι να εφαρμοστούν οι επόμενες φάσεις αποχώρησης προς θέσεις πιο κοντά στα σύνορα της Λωρίδας.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Axios, ο Τραμπ, σχεδιάζει να ανακοινώσει τη Δεύτερη Φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα πριν από τα Χριστούγεννα. Ενα από τα κύρια στοιχεία του «σχεδίου ειρήνης» του Τραμπ είναι η ανάπτυξη Διεθνούς Δύναμης Ασφαλείας (ISF), που θα αποτελείται από περιφερειακές χώρες. Η Τουρκία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, η Ινδονησία και το Πακιστάν έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να συνεισφέρουν στρατεύματα.
Ωστόσο, το σχέδιο Τραμπ αναθέτει στην ISF την ευθύνη για τον αφοπλισμό και την αποδόμηση της Χαμάς και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δημοσιευτεί πολλές αναφορές που δείχνουν σημαντική αμηχανία σε αραβικές και περιφερειακές χώρες σχετικά με την ιδέα να αναγκαστούν να εμπλακούν σε ένοπλες συγκρούσεις στη Γάζα. Ανώτατος αξιωματούχος του Πακιστάν δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει στρατεύματα για ειρηνευτικές αποστολές, αλλά αποκλείει τη συμμετοχή σε οποιονδήποτε αφοπλισμό.
Το σιωνιστικό Κανάλι 14 μετέδωσε: «Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι στην κυβέρνηση Τραμπ πιέζουν να δοθεί στη Χαμάς ένα χρονικό πλαίσιο μέχρι δύο χρόνια για να αφοπλιστεί»!
«Το Κατάρ και η Τουρκία εργάζονται για τη δημιουργία μιας κατάστασης στην οποία η τρομοκρατική οργάνωση θα παραμείνει στη Γάζα με όπλα. Σε συζητήσεις με τους Αμερικανούς, οι δύο χώρες προτείνουν διάφορες επιλογές για τη Χαμάς, είτε να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή, είτε να μεταφερθούν τα όπλα σε μια αποθήκη υπό κάποιο είδος επίβλεψης», εγραψε η Yedioth Ahronoth, επικαλούμενη πηγές. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει επίσης διαφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του αφοπλισμού της Χαμάς: το Κατάρ και η Τουρκία προτείνουν ένα δίχρονο παράθυρο, κατά το οποίο η Χαμάς μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει όπλα, ενώ το Ισραήλ είναι έντονα αντίθετο και επιμένει σε λίγους μήνες. Το μήνυμα του Ισραήλ προς τους Αμερικανούς είναι ότι αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί, το Ισραήλ θα παρέμβει και θα την αφοπλίσει»! Σύμφωνα με το σιωνιστικό Μέσο, η Ουάσινγκτον έχει δείξει ότι θα μπορούσε να είναι ανοιχτή σε αυτό το σχέδιο.
Η Χαμάς έχει απορρίψει τον αφοπλισμό. Η Αντίσταση θα αφοπλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, είναι η θέση της.
Το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Μπάσεμ Ναΐμ δήλωσε στις 8 Δεκέμβρη στο Associated Press (AP) ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να συζητήσει το «πάγωμα ή την αποθήκευση» των όπλων της μόνο ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγεί στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους — μια προοπτική που το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά.
Ο Ναΐμ ανέφερε ότι η Παλαιστινιακή Αντίσταση διατηρεί το δικαίωμα αντίστασης, αλλά είναι ανοιχτή σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις υπό ένα γνήσιο πολιτικό ορίζοντα, τονίζοντας ότι ο αφοπλισμός δεν μπορεί να επιβληθεί από διεθνείς δυνάμεις ή να υπαγορευτεί από το Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει να παραβιάζει βασικές δεσμεύσεις της κατάπαυσης του πυρός.
Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει την εξουσία «αμέσως» στην τεχνοκρατική παλαιστινιακή κυβέρνηση επανέλαβε ο Ναΐμ, όμως οποιαδήποτε μακροχρόνια ανακωχή πρέπει να έχει το χώρο και τη σοβαρότητα να αναπτυχθεί, όπως είχε προηγουμένως τεθεί στις συζητήσεις για μια ηρεμία 5 έως 10 ετών.
«Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, μπορούμε να κατεβάσουμε τα όπλα μας, να τα αποθηκεύσουμε ή να τα παγώσουμε με παλαιστινιακές εγγυήσεις, περιφερειακές εγγυήσεις ή διεθνείς εγγυήσεις, προκειμένου να διευκολύνουμε μια πολιτική συζήτηση που θα μπορούσε να καταλήξει στην ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους. Στη συνέχεια, θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε όλα τα όπλα μας σε αυτό το νέο ανεξάρτητο κράτος και ακόμη και να ενσωματώσουμε τους μαχητές μας στη νέα παλαιστινιακή στρατιωτική δύναμη», δήλωσε.
Το Ισραήλ έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε παλαιστινιακή κρατική υπόσταση και αντιτίθεται στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) στη Γάζα — ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο του αμερικανικού «σχεδίου ειρήνης». «Το Ισραήλ ενδέχεται ακόμα να εξετάζει μια στρατιωτική επιλογή ως τρόπο αφοπλισμού της Χαμάς και επομένως δεν έχει καμία βιασύνη να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της κατάπαυσης του πυρός», ανέφεραν πηγές στη Haaretz στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Ενα άλλο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε στο Ultra Palestine:
-
«Η ισραηλινή κατοχή μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει καμία ουσιαστική διάθεση να εφαρμόσει την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός».
-
«Η δεύτερη φάση απαιτεί συνολική εθνική συμφωνία και λεπτομερή διάλογο για τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, και κανένα από αυτά δεν μπορεί να συζητηθεί χωρίς σαφή εθνική συναίνεση».
-
«Τα ζητήματα της Δεύτερης Φάσης πρέπει να υπόκεινται σε διάλογο μεταξύ όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων».
-
«Πάνω από μια συνεδριάσεις σε επίπεδο παρατάξεων έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δυστυχώς η Φατάχ δεν συμμετείχε, παρά την ύπαρξη διμερών συναντήσεων μεταξύ Χαμάς και Φατάχ».
-
«Ελπίζουμε ότι όλες οι παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Φατάχ, θα συναντηθούν μαζί, διότι η αποχή από τη συμμετοχή σε εθνικά ζητήματα δεν αντανακλά εθνική ευθύνη. Σε αυτό το στάδιο, αναμένεται να υπερβούμε μικρές διαφωνίες μπροστά στο μεγαλύτερο ζήτημα που αφορά την παλαιστινιακή υπόθεση συνολικά».
-
«Η Χαμάς καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και υπάρχει σημαντική ανταπόκριση από άλλες παρατάξεις. Αυτό δεν θα εμποδίσει τη Χαμάς να παροτρύνει τη Φατάχ να συμμετάσχει σε αυτό το θέμα. Οποιοδήποτε κόμμα αποφεύγει να συμμετάσχει σε εθνικό διάλογο απομονώνει τον εαυτό του από το εθνικό σύνολο».
Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Αμπντουλζαμπάρ Σαΐντ είπε στο Quds News:
Οι συζητήσεις με τους μεσολαβητές σχετικά με τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός δεν σταμάτησαν ούτε για μία μέρα. Η πιο πρόσφατη από αυτές πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο πριν από περίπου δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Συμβουλίου Ηγεσίας της Χαμάς, που συναντήθηκε με τους μεσολαβητές και συζήτησε τα θέματα που αφορούν τη δεύτερη φάση.
Κατά τις συναντήσεις με τους μεσολαβητές, όλοι επιβεβαίωσαν ότι η Κατοχή δεν τήρησε μεγάλο μέρος από όσα απαιτούνταν στην πρώτη φάση, ενώ η Χαμάς εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της. Αυτό αντικατοπτρίζεται σαφώς σε δημοσιεύματα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, αλλά και στη θέση της αμερικανικής διοίκησης, η οποία εξέφρασε έκπληξη για την τήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης από την οργάνωση στη Γάζα, ειδικά όσον αφορά την αναζήτηση και παράδοση των σορών των αιχμαλώτων.
Κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, η Κατοχή συνέχισε τις δολοφονικές επιχειρήσεις κατά πολιτών, παιδιών και γυναικών. Παράλληλα, οικογένειες έμειναν εκτεθειμένες κατά τις χειμερινές ημέρες λόγω της αδυναμίας εισαγωγής κατάλληλων σκηνών, τροχόσπιτων ή εξοπλισμού για απομάκρυνση ερειπίων.
Η πλειονότητα των υλικών που εισέρχονται στη Λωρίδα γίνεται μέσω εμπόρων και όχι μέσω καναλιών βοήθειας. Ενημερώνουμε συνεχώς τους μεσολαβητές για όλα αυτά τα ζητήματα.
Μέχρι σήμερα, οι μεσολαβητές δεν διαθέτουν σαφή άποψη που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συζήτηση της δεύτερης φάσης, ενώ η Χαμάς έχει σαφείς θέσεις για τα βασικά σημεία της επερχόμενης φάσης.
Η Χαμάς επικοινώνησε με τους μεσολαβητές και έθεσε ένα σαφές ερώτημα: «Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση προτού η Κατοχή δεσμευτεί να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της πρώτης φάσης;».
Ζητήσαμε εγγυήσεις γι’ αυτό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ζητήσαμε λεπτομέρειες για τη δεύτερη φάση και σταματήσαμε σε διάφορες πτυχές που σχετίζονται με αυτήν, ειδικά όσον αφορά το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης» και τη «Διεθνή Δύναμη Σταθερότητας».
Εξηγήσαμε στους μεσολαβητές ότι η συζήτηση για το Συμβούλιο Ειρήνης με αυτή τη μορφή αντιπροσωπεύει έναν νέο τύπο Εντολής, κάτι που είναι απολύτως απαράδεκτο. Ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι ανήλικος που χρειάζεται κηδεμόνα.
Θέσαμε πολλά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του Συμβουλίου και της διεθνούς δύναμης, αλλά δεν λάβαμε σαφείς απαντήσεις. Αν σκοπός είναι η διοίκηση της Λωρίδας, εμείς, ως Παλαιστίνιοι, συμφωνούμε σε Παλαιστινιακή Επιτροπή Τεχνοκρατών που θα αναλάβει τη διαχείριση των υποθέσεων της Γάζας. Συνεπώς, η ύπαρξη ενός Συμβουλίου Ειρήνης απορρίπτεται ως μορφή κηδεμονίας.
Συζητήσαμε μέσω του αιγύπτιου μεσολαβητή τα ονόματα που προτάθηκαν για μέλη της επιτροπής διαχείρισης της Λωρίδας και συζητήσαμε τις λεπτομέρειες της εργασίας της. Ωστόσο, η συνάντηση της ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής με τον Τόνι Μπλερ ανατρέπει πολλές από τις συζητήσεις. Αν η παλαιστινιακή θέση περιορίζεται μόνο στην Αρχή, αυτό είναι ένα πράγμα, αλλά το θέμα αφορά όλες τις πολιτικές συνιστώσες.
Η Αρχή δεν είναι επί του παρόντος παρούσα στο έδαφος της Λωρίδας. Παρολαυτά, θέλουμε μια παλαιστινιακή διοίκηση που να αναφέρεται σ’ αυτήν, η οποία θα συσταθεί με προεδρικό διάταγμα όπως συμφωνήσαμε και θα διαθέτει διοικητικές διαπιστεύσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβασή της σε διεθνείς θεσμούς χωρίς να περνά από το Συμβούλιο Ειρήνης ή τον Τόνι Μπλερ.
Η οργάνωση δεν αντιτίθεται στο να είναι ο πρόεδρος της επιτροπής οποιοδήποτε από τα συμφωνημένα ονόματα. Έχει εγκριθεί μια λίστα με περισσότερα από 40 ανεξάρτητα πρόσωπα, από τα οποία μπορεί να επιλεγεί, και δεν είχαμε καμία επιφύλαξη για κανένα από αυτά.
[Συμφωνήσαμε] η επιτροπή να σχηματιστεί με προεδρικό διάταγμα και η διοικητική αναφορά της να είναι η Εθνική Αρχή, αλλά να διαθέτει διοικητικές εξουσίες που διευκολύνουν άμεση επικοινωνία με διεθνείς και περιφερειακούς φορείς για να διευκολυνθεί η αποκατάσταση, η βοήθεια και η ανακούφιση του παλαιστινιακού λαού.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι πλευρές της διαμεσολάβησης δε διαθέτουν κανένα σαφές όραμα ή πρακτικό πρωτόκολλο που να καθορίζει τη φύση της εργασίας αυτής της δύναμης. Αυτό που προτείνεται είναι γενικές συζητήσεις και καμία πλευρά δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με τον πραγματικό της ρόλο.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ο αφοπλισμός ισοδυναμεί με αφαίρεση της ψυχής. Δεν αντιτιθέμεθα στη συζήτηση για το θέμα των όπλων, αλλά εντός ενός συνολικού εθνικού πλαισίου και με τρόπο που να επιτυγχάνει τους κοινούς στόχους του παλαιστινιακού λαού. Όσο για την παράδοση ή εγκατάλειψη των όπλων χωρίς αντάλλαγμα, αυτό αποκλείεται απολύτως.
Η Φατάχ, με όλο τον σεβασμό προς αυτήν, δεν εκπροσωπεί όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις. Έχει συμφωνηθεί στους διαλόγους ότι το ζήτημα των όπλων συνδέεται με το Παλαιστινιακό Κράτος: Αν η επιλογή είναι ένα πραγματικό παλαιστινιακό κράτος, τότε τα όπλα της Χαμάς θα αποτελέσουν μέρος των όπλων του κράτους. Αλλά αν αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι, τότε κανείς δεν θα παραδώσει το όπλο του χωρίς αντάλλαγμα.
Περιγράψαμε στην Κατοχή και στους Αμερικανούς, μέσω των μεσολαβητών: «Αν λέτε ότι έχετε καταστρέψει το 90% της στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς, τότε για ποια όπλα μιλάτε;». Ο πραγματικός στόχος δεν είναι τα όπλα της Χαμάς, αλλά η ίδια η νομιμότητα των όπλων ως εγγυημένου δικαιώματος απέναντι στην Κατοχή.
Καταρχήν, δεν υπάρχει αντίρρηση στη συζήτηση του θέματος των όπλων, αλλά εντός πλαισίου που διαφυλάσσει τα συμφέροντα και τα σταθερά σημεία του λαού μας. Όσο για την παράδοση των όπλων και την ανύψωση λευκής σημαίας, αυτό είναι εκτός συζήτησης — και για τη Χαμάς και για οποιαδήποτε άλλη αντιστασιακή οργάνωση.
Η Χαμάς παρακολουθεί μέσω των μεσολαβητών το ζήτημα των μαχητών της που βρίσκονται πίσω από τη «Κίτρινη Γραμμή», για τους οποίους ο πρωθυπουργός της Κατοχής, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαιτεί να παραδοθούν με τα όπλα τους για ανάκριση — αλλιώς να αντιμετωπίσουν το θάνατο.
Η θέση μας είναι σαφής: Δεν θα εγκαταλείψουμε τους μαχητές μας, και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους προστατεύσουμε και να τους βγάλουμε με ασφάλεια. Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ είναι αυτές που λαμβάνουν την απόφαση επί του πεδίου σε αυτό το ζήτημα· το διαχειρίζονται με δύναμη και σαφήνεια και εμείς στηρίζουμε την κατεύθυνση που επιλέγουν.
Οι φήμες ότι η οργάνωση τους εγκαταλείπει είναι απολύτως αναληθείς. Συνεχίζουμε να θέτουμε το ζήτημα στις συνομιλίες μας με όλες τις πλευρές και υποτίθεται ότι θα είχε επιλυθεί, αλλά η Κατοχή καθυστερεί και εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να στοχεύσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό μαχητών της Αντίστασης. Παρολαυτά, ελπίζουμε να επιτευχθεί λύση σύντομα, στη βάση ότι οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ κρατούν τη θέση τους και λαμβάνουν την κατάλληλη απόφαση.
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Τζαμίλ Μεζέρ, σε ομιλία του τόνισε:
Θα παραμείνουμε σταθεροί στην επιλογή μας, μαζί με τον λαό που άντεξε όρθιος μέσα στα ερείπια. Για να πούμε στον κόσμο: Δε θα υποταχτούμε. Δε θα λυγίσουμε. Και δε θα εγκαταλείψουμε τη γη και την πατρίδα.
Καλούμε τους μεσολαβητές και τους εγγυητές να υποχρεώσουν την Κατοχή να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, να σταματήσει κάθε μορφή χειραγώγησης ή υπεκφυγής στην εφαρμογή και να παράσχει ένα ασφαλές περιβάλλον που να εγγυάται ανάκαμψη, άρση της πολιορκίας και άνοιγμα όλων των περασμάτων.
Καλούμε σε επίσπευση της σύστασης μιας προσωρινής, τεχνοκρατικής εθνικής διοίκησης στη Γάζα για τη διαχείριση της μεταβατικής φάσης, μακριά από σχέδια κηδεμονίας. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε διεθνή κηδεμονία που νομιμοποιεί την κατοχή. Οποιαδήποτε συγκρότηση διεθνών δυνάμεων δεν πρέπει να υπερβαίνει την ανάπτυξη μόνο στις γραμμές επαφής, ενώ η παλαιστινιακή αστυνομία θα διαχειρίζεται τις εσωτερικές υποθέσεις ασφάλειας εντός της Λωρίδας.
Η πατρίδα οικοδομείται με την αλληλεγγύη των πιστών, όχι με τη σιωπή απέναντι στους κλέφτες και τους διεφθαρμένους. Τονίζουμε την ανάγκη αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συγκρότησης Επιτροπών Εθνικής Αντοχής για την προστασία των δικαιωμάτων του λαού μας, τον τερματισμό της εκμετάλλευσης, την απόδοση ευθυνών στους εκμεταλλευτές και την ενίσχυση της αλληλεγγύης του λαού μας.
Επιβεβαιώνουμε ότι τα όπλα της Αντίστασης είναι πολιτικό ζήτημα και μέρος των καθηκόντων της εθνικής συναίνεσης στη βάση της εθνικής πολιτικής στρατηγικής — και δεν αποτελεί κομμάτι των όρων της Κατοχής.
Το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της επιστροφής είναι ο θεμελιώδης πυλώνας της εθνικής μας υπόθεσης. Η παλαιστινιακή υπόθεση είναι, στην ουσία της, ένα σχέδιο απελευθέρωσης και επιστροφής, όχι ένα σχέδιο ρυθμίσεων ασφαλείας.
Δεσμευόμαστε προς τις μάζες του μεγάλου μας λαού, στην πατρίδα και στη διασπορά, ότι θα παραμείνουμε πιστοί στο αίμα των μαρτύρων. Και ότι θα συνεχίσουμε να κρατάμε την πυξίδα που δεν παρεκκλίνει ποτέ και την προωθημένη γραμμή άμυνας για την Παλαιστίνη απέναντι σε όλα τα σχέδια εκτοπισμού και εκκαθάρισης.









