Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του αγρίως νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη κατάργησε ακόμη και τα καλλιτεχνικά μαθήματα από το Λύκειο. Μαθήματα, δε, που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, όπως Σχέδιο (Ελεύθερο και Γραμμικό), Μουσική (αρμονία, έλεγχος μουσικών και ακουστικών ικανοτήτων, μουσική αντίληψη και γνώση, μουσική εκτέλεση και ερμηνεία) δεν διδάσκονται στο σχολείο, αλλά είναι αναγκασμένοι οι γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ικανοποιήσουν αυτήν την ανάγκη των παιδιών τους με μαθήματα στα φροντιστήρια και τα ωδεία.
Είναι και αυτό μια απόδειξη για το «ενδιαφέρον» της Δεξιάς για τον πολιτισμό. Το πιο ακραίο επεισόδιο αυτής της πολιτικής το ζούμε ήδη σήμερα με το ΠΔ 85/2022, που κατατάσσει τις Ανώτερες Καλλιτεχνικές Σχολές από την κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) στην κατηγορία ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) με αποτέλεσμα τα πτυχία τους να θεωρούνται ισότιμα με το απολυτήριο Λυκείου.
Ολα τούτα τα προβλήματα έβγαλαν και τους μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων στο δρόμο, τους ένωσαν με το μεγάλο ποτάμι των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών.
Δεν είναι, όμως, μόνο τα προβλήματα της ποιότητας και του περιεχομένου των σπουδών τους, του μέλλοντος των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων που κινητοποιούν τους μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων. Είναι και τα άπειρα προβλήματα στέγης που αντιμετωπίζουν.
Αυτά είναι ιδιαίτερα οξυμμένα στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών, οδηγώντας τους μαθητές του σε κατάληψη του σχολείου, καθώς χρονίζουν και έχουν δημιουργήσει ακραίες συνθήκες στέγασης.
Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών που ιδρύθηκε το 2018 -ως τότε οι ανάγκες όλου του Λεκανοπέδιου καλύπτονταν από τα αντίστοιχα σχολεία σε Γέρακα, Κερατσίνι και Περιστέρι- στεγάζεται στο παλιό 5ο Λύκειο Αθηνών, επί της οδού Πρασσά, το οποίο ήταν προσφυγική κατάληψη και εκκενώθηκε με κατασταλτική επιδρομή-σόου των ορδών του Θεοδωρικάκου το 2019.
Τρία χρόνια μετά το κτίριο εξακολουθεί να είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ ο δήμος Αθήνας υποτίθεται ότι «δεσμεύτηκε» να ολοκληρώσει τις εργασίες αρχικά τον Ιούνιο του 2022, στη συνέχεια τον Δεκέμβριο του 2022 για να φθάσουμε στο σήμερα και τίποτε να μην έχει ολοκληρωθεί.
Το πρόβλημα, λοιπόν, της στέγασης είναι οξύτατο, πέρα από τα συνήθη μεγάλα προβλήματα που έχουν όλα τα σχολεία και ειδικά τα καλλιτεχνικά, όπως η διεξαγωγή των μαθημάτων κατεύθυνσης με ωρομίσθιους αναπληρωτές καθηγητές ειδικοτήτων (η καθυστέρηση στις προσλήψεις καθηγητών χορού και κινηματογράφου, έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινούν τα μαθήματα στη μέση της χρονιάς) και η δωρεάν μεταφορά των μαθητών.
Μπουχτισμένοι οι μαθητές από την όλη κατάσταση προχώρησαν, όπως προαναφέραμε, σε κατάληψη του σχολείου.
Την τελευταία τετραετία είμαστε «αντιμέτωποι με αμέτρητα προβλήματα τα οποία όχι μόνο εμποδίζουν την εκπαίδευσή μας αλλά μας θέτουν σε κίνδυνο. Το πρώτο και κύριο θέμα μας είναι η μόνιμη στέγασή μας στο κτίριο επί της οδού Πρασσά», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία μαθητών Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών.
Σημειώνει δε, τα εξής:
«Μετά από πολλαπλές συναντήσεις με τον αντιδήμαρχο κ. Αξιώτη, αρμόδιο για το ζήτημα, έχουν αρχίσει κάποιες μικροεργασίες για την υλοποίηση του έργου, που όμως έχουν καθυστερήσει δραματικά. Κατά τα λεγόμενα του Δήμου το κτίριο θα ήταν έτοιμο τον Σεπτέμβρη του 2021. Μέχρι και σήμερα ο κ. Αξιώτης δεν έχει δώσει ούτε κάποια γραπτή δέσμευση πάρα μόνο προφορικές υποσχέσεις, ούτε γραπτό χρονοδιάγραμμα των εργασιών, ενώ δεν έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια για την υλοποίηση των βαριών εργασιών».
«Οι υποδομές του τωρινού κτιρίου, που μας έχει παραχωρηθεί, δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι συνθήκες που ανεχόμαστε είναι ακραίες, καθώς μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα σε διαδρόμους ή στο προαύλιο, ο προαυλιακός χώρος είναι ανεπαρκής, κάποια από τα μαθήματα χορού πραγματοποιούνται στην απέναντι πλατεία (πλ. Ελενας Βενιζέλου), τα προστατευτικά κάγκελα των εξωτερικών διαδρόμων είναι ασταθή και πέφτουν πόρτες και παράθυρα των αιθουσών, με περσινό συμβάν τον τραυματισμό μιας καθηγήτριας».