Μητσοτάκης και Πιερρακάκης βάζουν σε εφαρμογή το αντιδραστικό σχέδιο της αναγνώρισης ιδιωτικών πανεπιστημίων της αλλοδαπής από την Ελλάδα.
Πρόκειται για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου «σχετικά με την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Ανωτάτων και Ανωτέρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων Εγκεκριμένων Ιδρυμάτων», που υπογράφηκε στην Αθήνα την 1η Φεβρουαρίου 2023. Σημειώνεται ότι στο Παράρτημα Ι της Συμφωνίας και στην Τροποποίησή του αναγράφονται εκτός από τα τρία δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) όλα τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» που κατοικοεδρεύουν εκεί (12 τον αριθμό!), τα γνωστά μας από την προπαγανδιστική εκδήλωση -στις 25 και 27 Νοέμβρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα- παρουσίασης των «προγραμμάτων σπουδών» τους από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και την Κυπριακή Πρεσβεία, που ανέλαβαν το ρόλο των πωλητών πτυχίων.
Εκ των υστέρων μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η προπαγανδιστική αυτή εκδήλωση δεν έγινε τυχαία στη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς αναμενόταν η κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.
Υπογραμμίζουμε επίσης ότι πρόκειται για «ακαδημαϊκή αναγνώριση» και όχι απλώς για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων αποφοίτων, που ακολουθείτο ως τώρα.
Το σχετικό σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Οπως αναφέρεται στο Αρθρο Πρώτο του σχεδίου νόμου «Κυρώνονται και έχουν την ισχύ που ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος», η εν λόγω Συμφωνία, καθώς και η Τροποποίηση του Παραρτήματος Ι αυτής, με το οποίο στη λίστα των υπό ακαδημαϊκή αναγνώριση κυπριακών πανεπιστημίων -δημόσιων και ιδιωτικών- προστίθενται ακόμη δύο ιδιωτικά μαγαζιά εμπόρων της γνώσης, το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (University of Limassol) και το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Βηρυτού-Mediterraneo (American University of Beirut- Mediterraneo).
Η αναφορά στο ότι η Συμφωνία που κυρώνεται έχει την ισχύ που ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος δηλώνει ότι τα συμφωνηθέντα, δηλαδή η ακαδημαϊκή αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που εδρεύουν στην Κύπρο, υπερισχύουν ακόμη και του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα και το οποίο εν ολίγοις πετιέται στα σκουπίδια.
Υπενθυμίζουμε την παρ. 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού και η ελληνική κωλοπετινίτσα οφείλει να υπακούσει και να το εφαρμόσει: «1. Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας».
Το επόμενο βήμα από την ακαδημαϊκή αναγνώριση των ιδιωτικών μαγαζιών των εμπόρων της γνώσης στην Κύπρο, θα είναι η ίδρυση και λειτουργία και στην Ελλάδα παραρτημάτων αυτών των ιδιωτικών «πανεπιστημίων».
Σημαντικότατο στοιχείο του σχεδίου νόμου είναι όσα αναφέρονται στο άρθρο 2 «Αρμόδιοι φορείς Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης». Σύμφωνα με αυτό το άρθρο «αρμόδιοι φορείς για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από αναγνωρισμένα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ανώτερης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής» είναι για την Κύπρο το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών και για την Ελλάδα το ΔΟΑΤΑΠ.
Και εδώ έρχονται να «κουμπώσουν» οι ρυθμίσεις για τον ΔΟΑΤΑΠ, που αναφέρονται στον εκτρωματικό νόμο πλαίσιο Κεραμέως (νόμος 4957/2022 άρθρα 297 έως 316).
Σύμφωνα με αυτές:
– «1. Θεσπίζεται Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
- Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στα Μητρώα της παρ. 1 εντάσσονται τα ιδρύματα της αλλοδαπής και οι τίτλοι σπουδών που απονέμουν. Εντάσσονται, επίσης, αυτοδικαίως τα ιδρύματα της αλλοδαπής και οι τίτλοι σπουδών που απονέμουν κατόπιν διακρατικής συμφωνίας» (άρθρο 304).
– «‘’Αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα’’ είναι το ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής που αναγνωρίζεται από τα αρμόδια όργανα της χώρας του και το οποίο οργανώνει προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης ή κατ’ ελάχιστον ενός εκ των τριών και απονέμει αντίστοιχους τίτλους σπουδών» (άρθρο 299, παρ. β)).
– «‘’Αναγνωρισμένη αρχή αξιολόγησης ή πιστοποίησης’’ είναι κάθε αρχή αξιολόγησης ή πιστοποίησης που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αρχών Διασφάλισης Ποιότητας (European Association for Quality Assurance in Higher Education ENQA) και του Ευρωπαϊκού Μητρώου Αρχών Διασφάλισης Ποιότητας (European Quality Assurance Register EQAR), καθώς και κάθε αρχή που αναγνωρίζεται επίσημα στη χώρα απονομής των τίτλων ως αρχή αξιολόγησης ή πιστοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης» (άρθρο 299, παρ. ιβ).
– Στο Εθνικό Μητρώο εντάσσονται επίσης ιδρύματα που οι τίτλοι σπουδών τους μπορεί να μην έχουν αντιστοιχηθεί και καταταχθεί στα επίπεδα 6, 7 και 8 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, αρκεί τα προγράμματα σπουδών τους να έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένες αρχές πιστοποίησης προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα απονομής του τίτλου σπουδών (άρθρο 306, παρα. 2).
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ισχύς των αποφάσεων των αρχών πιστοποίησης προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα απονομής του τίτλου σπουδών, είναι πάνω απ’ όλα και επομένως δεν δύναται να αμφισβητηθεί η «ακαδημαϊκότητα» του ιδρύματος της αλλοδαπής και των τίτλων που απονέμει. Εν προκειμένω εφόσον το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών απεφάνθη ότι τα ιδιωτικά αυτά μαγαζιά είναι …πανεπιστήμια, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τα αναγνωρίσει ως τέτοια και να τα εντάξει στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής.
Κοντολογίς, τα επικίνδυνα σχέδια των αδίστακτων Μητσοτάκη-Πιερρακάκη που κουρελιάζουν το άρθρο 16, μέχρι να το κατεδαφίσουν οριστικά, όπως προσβλέπουν με την μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος, έχουν μπει ήδη σε εφαρμογή.
Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, στις 20 Δεκέμβρη 2023, όπως γράφτηκε στον αστικό Τύπο, θα παιχθεί και η προτελευταία πράξη του δράματος (η τελευταία είναι η πολυπόθητη από τη ΝΔ κατάργηση του άρθρου 16) με την παρουσίαση από τον Πιερρακάκη του νομοσχέδιου για τις διακρατικές συμφωνίες (άρθρο 28 του Συντάγματος), μέσω των οποίων θα επιτραπεί η ίδρυση και λειτουργία στην Ελλάδα παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.
Απαιτείται, λοιπόν, γενικός ξεσηκωμός. Εργαζόμενοι, πανεπιστημιακοί και ιδιαίτερα ένα μαζικό, μαχητικό φοιτητικό κίνημα πρέπει να πλημμυρίσει τους δρόμους, στέλνοντας από τώρα ηχηρό μήνυμα αντίστασης.
Γιούλα Γκεσούλη