Με το «πρώτο κουδούνι» της σχολικής χρονιάς τα αμέτρητα προβλήματα των δημόσιων σχολείων ήρθαν στο φως. Οι διορισμοί με το σταγονόμετρο και οι τεράστιες ελλείψεις σε αναπληρωτές μετά την «πρώτη φάση» προσλήψεων, που σηματοδοτούν χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες και κενά ως και την άνοιξη σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών, το μπαράζ συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων και τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή είναι μόνο κάποια από τα βασικά ζητήματα που ταλανίζουν τη δημόσια εκπαίδευση.
Περίσσεψαν και φέτος τα μεγάλα λόγια και οι ευχές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ και της διοικητικής ιεραρχίας της εκπαίδευσης για «καλή σχολική χρονιά», όμως εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δεν «τρώνε κουτόχορτο» (ας μην μιλήσουμε για την εξαγγελία ότι τα σχολεία στον κατεστραμμένο θεσσαλικό κάμπο θα ξεκινήσουν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας!).
Κουτόχορτο δεν τρώει ούτε ο εκπαιδευτικός κόσμος της Αθήνας, με την υπερφίαλη, ψεύτικη και προκλητική διαβεβαίωση του Δήμου του πρωθυπουργικού ανιψιού και γιου της Ντόρας ότι τα σχολεία της Αθήνας είναι πανέτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όταν είναι γνωστό ότι το 50% των σχολικών μονάδων έχει κατασκευαστεί πριν το 1960, με αποτέλεσμα τα κτίρια να έχουν βασικά προβλήματα και ανάγκη εκτεταμένων παρεμβάσεων ώστε να είναι λειτουργικά και ασφαλή για τους μαθητές.
Την ίδια αγωνία για το μορφωτικό μέλλον των παιδιών και την ασφάλεια που παρέχεται στη διαδικασία της μάθησης βιώνει και η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, που καταγγέλλει την έλλειψη ετοιμότητας στις υποδομές και την υποστελέχωση των σχολικών μονάδων.
Η ανακοίνωση της Ενωσης
Τη Δευτέρα 11/9 «χτυπά το πρώτο κουδούνι» σε όλα τα σχολεία και με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση των σχολικών μονάδων του Δήμου Ιωαννιτών, λίγες μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Οι ανησυχίες μας αφορούν τόσο την ετοιμότητα των υποδομών όσο και την στελέχωση των σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα:
Ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρχε όλος ο χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές – παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες ώστε να είναι έτοιμες τον Σεπτέμβρη, τα έργα –με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής – άρχισαν …κατά το «εθιμικό», λίγο πριν την 1η του Σεπτέμβρη. Έτσι έχουμε φτάσει σε σημείο, σχολικές μονάδες να παρουσιάζουν εικόνες εργοταξίου, χωρίς κανένας να μπορεί να απαντήσει πότε θα τελειώσουν τα έργα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σχολικού Συγκροτήματος της Ακαδημίας όπου σύμφωνα με καταγγελίες γονέων, ο χώρος είναι αδύνατο να υποδεχτεί παιδιά τη Δευτέρα στον αγιασμό, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις ως προς τη λειτουργικότητα του χώρου της σχολικής αυλής, καθώς τα παγκάκια και άλλες κατασκευές που έχουν γίνει, εγείρουν προβληματισμούς ως προς την ασφάλειά τους. Σημειωτέον ότι το έργο αυτό εκτελείται με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί στο Σχολικό Συγκρότημα του Κάστρου όπου ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί ο δρόμος που οδηγεί στην είσοδο του σχολείου και είναι απορίας άξιο αν τη Δευτέρα θα μπορούν οι μαθητές να μπουν στο σχολείο.
Από Συλλόγους Γονέων και εκπαιδευτικούς, μας καταγγέλθηκε ότι οι αυλές των σχολείων παραμένουν ακαθάριστες και ζητείται από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να καθαρίσουν με προσωπική εργασία τις αυλές και να πραγματοποιήσουν εργασίες ελαιοχρωματισμού και επισκευών. Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι γίνονται αιτήματα προς της σχολικές επιτροπές και το εργοτάξιο του Δήμου για να πραγματοποιήσουν τις παραπάνω εργασίες και η απάντηση είναι ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα, κάντε τις εργασίες με χρήματα του σχολείου». Τα χρήματα στα ταμεία των σχολείου όμως είναι ελάχιστα και δεν επαρκούν για να πληρωθούν εργολαβικά συνεργεία, τα οποία ζητούν παράλογα ποσά για εργασίες 2-3 ωρών.
Την ώρα που η ακρίβεια «τσακίζει κόκαλα» διευθυντές σχολείων ζητούν από τους γονείς να καλύψουν έξοδα του σχολείου για υλικά καθαριότητας, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, γραφική ύλη κλπ. Και για όσους βιαστούν να αποδώσουν ευθύνες, να φέρουμε ως παράδειγμα την επιχορήγηση των Νηπιαγωγείων από τον Δήμο (Σχολικές επιτροπές), όπου τα χρήματα που δίνονται για ένα 3/μηνο, είναι 300-600€ και με αυτά πρέπει να αγοραστούν υλικά καθαριότητας, γραφική ύλη, απαραίτητα παιδαγωγικά υλικά, να πληρωθούν τεχνίτες για φθορές και ζημιές στο διδακτήριο και πολλά άλλα. Τα ίδια περίπου χρήματα δίνονται και στα Ειδικά Σχολεία τα οποία έχουν ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες για αυτονόητους λόγους. Η υποχρηματοδότηση των σχολείων γίνεται το «όχημα» για το πέρασμα του κόστους λειτουργίας των σχολείων στους «χρήστες», τους μαθητές δηλαδή και τους γονείς τους. Αυτό είναι το όραμα του «αποκεντρωμένου σχολείου».
Τέλος, είμαστε ιδιαίτερα θυμωμένοι με τους πρόσφατους διορισμούς αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπολείπονται κατά 20.000 (σε πανελλαδικό επίπεδο) από τον περσινό αριθμό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Μας γεμίζει θυμό η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας (93506/Δ3/25-8-2023) που ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να μειώσουν «χειρουργικά» τα κενά της Παράλληλης Στήριξης. Σύμφωνα και με αυτή την εγκύκλιο, χθες Πέμπτη 7/9/2023 που τοποθετήθηκαν οι αναπληρωτές σε σχολεία του νομού Ιωαννίνων, καλύφτηκαν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση μόνο 39 μαθητές από τους 90 που δικαιούνται Παράλληλης Στήριξης.
Για άλλη μία φορά φανερώνεται στην πράξη ότι Υπουργείο Παιδείας, Περιφέρεια και Δήμος είναι «επιλεκτικά ανίκανοι» να διασφαλίσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας, αλλά πολύ ικανοί, γρήγοροι και γενναιόδωροι προς άλλες …γνωστές, «προνομιούχες» κατηγορίες πολιτών, που μονίμως επιδοτούν απλόχερα. |
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων του Δήμου και κάθε γονέα ξεχωριστά να απαιτήσουν δυναμικά και αγωνιστικά:
- Κανένα σχολείο να μη λειτουργήσει σε συνθήκες εργοταξίου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις καθυστερήσεις. Εδώ και τώρα η Περιφέρεια και η Δημοτική Αρχή να κάνουν «τη νύχτα μέρα» ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα την Δευτέρα 11/9. Θυμίζουμε ότι παρόμοιες συνθήκες οδήγησαν στον θάνατο έναν μαθητή την περασμένη σχολική χρονιά στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.
- Να δοθούν όλα τα απαραίτητα ποσά στα σχολεία από τις Σχολικές Επιτροπές ώστε τα σχολεία να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους σε υλικά κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
- Δημιουργία Τμημάτων Ενταξης όπου υπάρχουν μαθητές που χρήζουν υποστήριξης σύμφωνα με απόφαση του ΚΕΔΑΣΥ. Αμεση κάλυψη όλων των κενών, Παράλληλης Στήριξης και Ειδικών Σχολείων. Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας.
- Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλα τα σχολεία του Δήμου.
- Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο. Κανένας αποκλεισμός μαθητή.
- Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι κ.α).
- Κατάργηση ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές. Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.
- Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.
- Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Αραίωση των μαθητών στα τμήματα. Κανένα σχολικό Τμήμα με πάνω από 15 μαθητές. Κατάργηση τώρα κάθε τάξης container.
- Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Καλούμε, τους Συλλόγους γονέων να πάρουν πρωτοβουλίες για την οργάνωση κινητοποιήσεων, σε σχολικές μονάδες που έχουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα. Η Ένωση Γονέων θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των γονέων που διεκδικούν Σχολεία και Μόρφωση που ν’ ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Στα πλαίσια αυτά θα οργανώσουμε κινητοποίηση το επόμενο δεκαήμερο με αίτημα την κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών στα σχολεία. |