Θα μπορούσαμε να υπενθυμίσουμε τις δεκάδες αποφάσεις των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και των Συγκλήτων που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο των Μητσοτάκη-Κεραμέως και είτε το απορρίπτουν στο σύνολό του και ζητούν την άμεση απόσυρσή του είτε απορρίπτουν κυρίως το βαρύ πυροβολικό του, τα Συμβούλια Διοίκησης, που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου (ειδικά οι Σύγκλητοι), αλλά νομίζουμε ότι δεν έχει κανένα νόημα.
Είναι εδραιωμένη πλέον η πεποίθηση ότι το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας – χωρίς να προσμετρήσουμε το φοιτητικό κίνημα, που είναι αυτό που θα σύρει το χορό και αποτελεί την κύρια δύναμη πυρός – τοποθείται αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο.
Μόνο η Κεραμέως βλέπει ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των διατάξεων δεν συναντά αντιρρήσεις» και αυτή η συνειδητή επιλογή μιας εικονικής πραγματικότητας έχει την εξήγησή της. Η υπουργός Παιδείας και ο Μητσοτάκης, που όπου βρεθεί και όπου σταθεί διακηρύττει ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο, θέλουν να δείξουν πυγμή και από τώρα να περάσουν την αίσθηση του νικητή που προχωρεί ακάθεκτος στο στόχο, μιας και το έκτρωμα αυτό αποτελεί, αυτήν τη στιγμή, τη μέγιστη ιδεολογική μάχη της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Μητσοτάκης και Κεραμέως έχουν βαλθεί «με τα μπούνια» να κάνουν τα χατίρια του κεφαλαίου και δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος (ίσως γιατί θεωρούν ότι έτσι κι αλλιώς είναι χαμένοι με όσα έχουν κάνει ως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας, της ακρίβειας, της καταστροφής του περιβάλλοντος, π.χ. πλημμύρες, φωτιές).
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κυβερνητικός λόχος θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, πλην, όμως, «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά», και όπως έχει δείξει η ιστορία της εκπαίδευσης ψηφισμένοι νόμοι και μάλιστα από το σύνολο των κομμάτων εξουσίας (π.χ. νόμος Διαμαντοπούλου) έγιναν κουρελόχαρτα λόγω της επιμονής και αποφασιστικότητας του κινήματος να τους πολεμά.
Οταν έχουν σηκωθεί ακόμη και οι πέτρες εναντίον του νομοσχέδιου οι οιωνοί δεν είναι καθόλου θετικοί για την έκβαση της μάχης. Υποστηρικτές του έχουν απομείνει μόνο ο Κοντογιαννόπουλος, που επί της υπουργικής του θητείας δολοφονήθηκε ο Τεμπονέρας και ο πολυπράγμων Μπαμπινιώτης, μέλος της επιτροπής των «σοφών» της Διαμαντοπούλου, που υποστήριξε τη μετατροπή του Λυκείου σε απέραντο εξεταστικό κέντρο, τη δυνατότητα ακόμη και ομοειδών τμημάτων των ΑΕΙ να θέτουν ως προαπαιτούμενα διαφορετικά μαθήματα και διαφορετικούς συντελεστές για την εισαγωγή υποψηφίων (το υλοποιεί τώρα η Κεραμέως), καθώς και τον περιορισμό των επιλογών των υποψηφίων και υπήρξε υπουργός Παιδείας στη μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου.
Την κυβερνητική πολιτική στα ΑΕΙ στραπατσάρουν καθημερινά και νέοι σύλλογοι μελών ΔΕΠ που συντάσσονται με την απόφαση για προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας με την κατάθεση του νομοσχέδιου και εξαγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Παραθέτουμε τη σχετική απόφαση των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου:
Προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας μια ημέρα μετά την κατάθεση του Νομοσχεδίου Κεραμέως
Η λεγόμενη διαβούλευση του Νομοσχεδίου Κεραμέως «Νέοι Ορίζοντες στην Ανώτατη Εκπαίδευση» έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η κατάθεσή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως και όλοι οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ των υπολοίπων Πανεπιστημίων και Σχολών, καθώς και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, διεκδικούν την μη κατάθεσή του. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται ακαδημαϊκά όργανα, όπως Σύγκλητοι Πανεπιστημίων, Τμήματα και Σχολές και ζητούν να μην κατατεθεί.
Στα πλαίσια αυτής της διεκδίκησης η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ με ομόφωνη απόφασή της στις 16/6/2022 έχει καλέσει τους Συλλόγους να αποφασίσουν την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και κλιμάκωση του αγώνα για να μην ψηφιστεί.
Ο Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συντονισμό με άλλους Συλλόγους μελών ΔΕΠ αποφασίζει, και ανακοινώνει από σήμερα, την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας την επόμενη ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα σε περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου θα προχωρήσει σε κοινή Συνέντευξη Τύπου με Συλλόγους ΔΕΠ άλλων πανεπιστημίων και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Το νομοσχέδιο Κεραμέως θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων αλλά και για την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία του δικού μας πανεπιστημίου.
Προχωρούμε σε συντονισμό με τους Συλλόγους Διοικητικών, ΕΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Συλλόγους μελών ΔΕΠ άλλων Πανεπιστημίων, με φοιτητικούς συλλόγους, για να απορρίψουμε με μαζικούς και αγωνιστικούς όρους το Νομοσχέδιο Κεραμέως στο σύνολό του (οι εμφάσεις δικές μας).