Δεν αρκούν η ίδρυση και λειτουργία των εδώ αμερικανικών κολλεγίων, δεν αρκούν ούτε οι «συνεργασίες» και «συμπράξεις» των αμερικανικών ΑΕΙ με τα ελληνικά πανεπιστήμια πάνω στο πλούσιο έδαφος που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ευνοούν ιδιαίτερα τις μπίζνες των Αμερικανών, τώρα έχουμε απευθείας και την ίδρυση παραρτήματος του Columbia University, που θα λειτουργεί ως οιονεί ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
Το ανακοίνωσε όλο χαρά η Κεραμέως: «Και ο πρόεδρος του Columbia ανακοίνωσε ότι ανοίγει στην Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, σαν παράρτημα. Εκεί, επειδή υπάρχει το άρθρο 16, και δεν μπορεί να απονείμει τίτλους είναι θέμα συντάγματος και πρέπει να αλλάξει αυτό κάποια στιγμή, θεσπίζει όμως μία δομή εκπαίδευσης που θα έρχονται καθηγητές από το Columbia, θα κάνουν διαλέξεις και σεμινάρια μαζί με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η χώρα μας να γίνει φάρος εκπαίδευσης».
Η οποία δικαίωσε για άλλη μια φορά τον τίτλο της, της υπουργού ιδιωτικής παιδείας, εκφράζοντας την ευχή να καταργηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα το άρθρο 16 του Συντάγματος, που απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε «δομές» τέτοιου είδους σαν το «παράρτημα» του Columbia να μπορούν να απονέμουν και τίτλους πανεπιστημιακών σπουδών και όχι μόνο πιστοποιήσεις.
Πώς το είχε πει ο μέντοράς της Μητσοτάκης, εξηγώντας τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης και τις «συνεργασίες» που προωθούνται πάνω σε αυτό το έδαφος με τα αμερικανικά πανεπιστήμια; «Επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας εξακολουθεί να απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων».
Πολυπόθητη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, όμως, επειδή δεν κατέστη δυνατόν, σε αυτήν τη φάση, να καταργηθεί το άρθρο 16 που μπαίνει εμπόδιο, έχει επιλεγεί ο δρόμος της βήμα-βήμα κατεδάφισης: με την πανεπιστημιοποίηση των κολλεγίων, με την αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ με διαδικασίες fast track των τίτλων σπουδών που απονέμουν ιδρύματα της αλλοδαπής, αρκεί το «πτυχίο» να έχει αναγνωριστεί από τις αρμόδιες αρχές της χώρας προέλευσης του πανεπιστήμιου που χορηγεί τον τίτλο (δες εδώ και εδώ).
Δημιουργείται δηλαδή το εύφορο έδαφος, τα «τετελεσμένα», ώστε όταν έρθει ξανά η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, το άρθρο 16 να καταπέσει σαν ώριμο φρούτο. Αλλωστε το Σύνταγμα αποτυπώνει την υπάρχουσα κατάσταση και όχι αυτή που θα δημιουργηθεί, η οποία αποτελεί αντικείμενο του προγράμματος.
ΥΓ. Η «εξωστρέφεια» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με όρους εμπορευματοποίησης του προσφερόμενου έργου, με στόχο την αύξηση της δεξαμενής των φοιτητών-πελατών και τη λειτουργία των ιδρυμάτων με όρους επιχείρησης, υλοποιείται από καιρό τώρα, χωρίς ενδοιασμούς, και από το υψηλόβαθμο πανεπιστημιακό κατεστημένο στην Ελλάδα. Η τακτική αυτή έγινε κυρίαρχη ιδιαίτερα στα χρόνια της πενιχρότατης κρατικής χρηματοδότησης.
Περίσσεψαν, λοιπόν, οι υποκλίσεις στους αμερικανούς εκπροσώπους των πανεπιστημίων των ΗΠΑ, που πήραν σβάρα τα περιφερειακά Ιδρύματα, αναζητώντας ευκαιρίες για εκπαιδευτικές μπίζνες. Οσο δε πιο μεγάλο είναι το ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα τόσο και πιο πολυπληθής η αντιπροσωπεία των αμερικανικών ΑΕΙ: 23 στο ΑΠΘ, 25 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, 15 στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ Κρήτης), 14 στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, 8 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, κ.λπ.
Γιούλα Γκεσούλη