Μεταξύ των υπουργών που συνόδευσαν τον Μητσοτάκη στο ταξίδι δήλωσης τυφλής αμερικανοδουλείας στις ΗΠΑ είναι και η Νίκη Κεραμέως που ανέλαβε να προωθήσει, στην ίδια κατεύθυνση, τη «συνεργασία» των ελληνικών πανεπιστημίων με τα αμερικανικά, που χρόνια τώρα έχουν εντρυφήσει σε εκπαιδευτικές μπίζνες.
Προφανώς, μέσα στις «συζητήσεις» θα είναι και η περαιτέρω πανεπιστημιοποίηση των αμερικανικών κολλεγίων που εδρεύουν στο Ελλαδιστάν.
Τις εν λόγω επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ανώτατη εκπαίδευση -και όχι μόνο- διευκολύνει το νομοθετικό πλαίσιο που έχει προωθήσει με ιδιαίτερη ένταση η κυβέρνηση Μητσοτάκη και διαφημίζει δεόντως στην επίσκεψη στις ΗΠΑ. Π.χ. αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας για πρόσβαση στο επάγγελμα για τους κατόχους τίτλων σπουδών, τους οποίους απέκτησαν φοιτώντας και στα γνωστά ελληνικά κολλέγια, τα οποία έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια και τα ‘’πτυχία’’ και τους ‘’τίτλους σπουδών’’ απονέμουν τα ξένα ιδρύματα, με τα οποία είναι συμβεβλημένα τα εν λόγω ‘’μαγαζιά’’ των εμπόρων γνώσης και ελπίδων, αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων κολλεγίων ως πανεπιστημιακών, απόπειρα Κεραμέως να βάλει τους απόφοιτους κολλεγίων στο δημόσιο σχολείο, ενίσχυση «εξωστρέφειας» των ελληνικών ΑΕΙ, ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα κ.λπ.
Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ με την παρουσία 20 εκπροσώπων αμερικανικών πανεπιστημίων «για την παρουσίαση της Ελληνο-Αμερικανικής συνεργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», η υπουργός Παιδείας, «θα αναπτύξει ενώπιον των παρευρισκόμενων τις συνεργασίες που ήδη έχουν εγκαθιδρυθεί από την εκκίνηση του προγράμματος (σ.σ. Διεθνές Πρόγραμμα Ακαδημαϊκής Συνεργασίας, που υλοποιεί το ΥΠΑΙΘ από το Σεπτέμβριο του 2019), καθώς και τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας τριετίας που καθιστούν τις συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού πιο πρόσφορες και πολυδιάστατες», αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας.
Η εκδήλωση έχει στόχο «αφ’ ενός την ενημέρωση για την πορεία των ήδη υπαρχουσών συνεργειών, αφ’ ετέρου την προσέλκυση νέων, μέσα από την ανάδειξη της χώρας μας σε αξιόπιστο εταίρο και διεθνή εκπαιδευτικό κόμβο» (όλες οι εμφάσεις δικές μας).
Αλλά και την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει δρομολογήσει να καταστήσει πεδίον δόξης λαμπρόν το υπουργείο Παιδείας για τις εκπαιδευτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες των αμερικανικών πανεπιστημίων και της αλίευσης ταλαντούχων και διακεκριμένων εγκεφάλων νέων παιδιών για περαιτέρω σπουδές στις ΗΠΑ και στελέχωση στη συνέχεια των εκεί μηχανισμών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Η διμερής συνεργασία, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς το Υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια βαθμίδα συνέργειες με τις ΗΠΑ, μέσα από προγράμματα όπως το “Tech Girls”, ένα θερινό πρόγραμμα σπουδών με στόχο την ενδυνάμωση και υποστήριξη κοριτσιών 15-17 ετών προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στους τομείς STEM (Science, Technology, Engineering and Maths), ο διαγωνισμός STEM Stars GREECE, το πρόγραμμα εκμάθησης της Αγγλικής Γλώσσας (ACCESS), η ανταλλαγή μαθητών Future Leaders Exchange Program (FLEX), η συνεργασία για την εκπαίδευση σε θέματα Ολοκαυτώματος».
Τέλος, το δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας αναφέρει τις «συμπράξεις» που ήδη υλοποιούν ελληνικά ΑΕΙ -που τελευταία έχουν επιδοθεί μετά μανίας να οικοδομούν το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο- με αμερικανικά ιδρύματα:
Ενδεικτικές Συμπράξεις Ελληνικών ΑΕΙ με Αμερικανικά Ιδρύματα
- Συνεργασία ΕΚΠΑ-Harvard για τη διεξαγωγή θερινών τμημάτων σε Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές.
- Συνεργασία ΕΚΠΑ–Yale για Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντολογικές Επιστήμες και την Δημόσια Υγεία (Centre of Excellence for Environmental Science and Public Health)
- Συνεργασία ΕΜΠ-Columbia για κοινό ενοποιημένο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών (integrated masters)
- Συνεργασία ΕΜΠ-Michigan για κοινό διδακτορικό πρόγραμμα στη μηχανική
- Συνεργασία ΕΜΠ-Kentucky για τη διοργάνωση κοινών μαθημάτων και την κοινή επίβλεψη φοιτητών στον τομέα της μηχανικής μεταφορών
- Συνεργασία Παν. Πειραιώς και NYU για την από κοινού διεξαγωγή μαθημάτων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Αμερικανικών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ
- Συνεργασία ΟΠΑ-Indiana για τη μελέτη νεοφυούς επιχείρησης – υπογραφή ΜoU: Ιουν. 2021 – δρομολογείται η διεξαγωγή δράσεων δια ζώσης από φέτος
- Συνεργασία ΑΠΘ-Stockton για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της αμερικανικής φιλολογίας
- Συνεργασία ΕΚΠΑ-Cincinnati για την επίσκεψη φοιτητών από το Cincinnati στο ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του αγγλόφωνου πτυχίου κλασικών σπουδών του ΕΚΠΑ
- Συνεργασίες του Πανεπιστημίου Κρήτης με ξένα ΑΕΙ και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυσικής με το Harvard/Smithsonian και το Caltech και το Τμήμα Ιστορίας με το Berkeley (αναμένεται υπογραφή MoU) και το Τufts (MoU δρομολογείται)
- Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου-Johns Hopkins (και U Texas) για ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ
- Συνεργασία Διεθνούς Πανεπιστημίου-NYU για την διεξαγωγή σεμιναρίου στην εμπορική διαιτησία.
Γιούλα Γκεσούλη