Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Στις 19 Γενάρη θα συνεχιστεί η δίκη των κασιδιαραίων νεοναζιστών «Σπαρτιάτες»
  • Δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα
  • Tο ανέκδοτο του σπασίκλα
  • Απορρίφθηκε και η έφεση της κυβέρνησης κατά της απεργίας-αποχής των διοικητικών των ΑΕΙ από τις διαδικασίες των διαγραφών φοιτητών
  • Μπελέρι γιοκ…
  • Σαν σήμερα 18 Δεκέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Η κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων μέσα από το δήθεν «πολλαπλό βιβλίο»
Παιδεία

Η κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων μέσα από το δήθεν «πολλαπλό βιβλίο»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr31 Δεκ 2022, 09:46

Με δελτίο Τύπου, το ΥΠΑΙΘ ενημερώνει ότι δημοσιεύτηκε η ΥΑ (Αριθμ. 160159/ΓΔ4, ΦΕΚ: 6712/Β΄/23 Δεκεμβρίου 2022), η οποία καθορίζει τη «δημιουργία, συγκρότηση, λειτουργία και τεχνική υποστήριξη του Μητρώου Διδακτικών Βιβλίων (ΜΔΒ) και της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Διδακτικών Βιβλίων (ΨΒΔΒ), καθώς και επόμενα βήματα για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του Πολλαπλού Βιβλίου… σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ‘’ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ’’».

Αναφέρει επίσης ότι με την επιλογή του πολλαπλού βιβλίου παρέχεται η «δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο από το οποίο επιθυμούν να διδάξουν στην τάξη, ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία που περιλαμβάνονται στο ΜΔΒ, ενώ ταυτόχρονα όλα τα εγκεκριμένα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, προκειμένου οι μαθητές μας να μπορούν να συνδυάσουν πηγές και να καλλιεργήσουν με τον τρόπο αυτό περαιτέρω την κριτική τους σκέψη».

Καταρχάς σημειώνουμε τον ψευδεπίγραφο τίτλο «πολλαπλό βιβλίο», με τον οποίο επιχειρεί το ΥΠΑΙΘ να κρύψει τις δόλιες επιδιώξεις του, στις οποίες θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Δεν πρόκειται δηλαδή για πολλαπλό βιβλίο, αλλά για την επιλογή από τους διδάσκοντες ενός και μόνου σχολικού εγχειρίδιου που θα χορηγείται στους μαθητές δωρεάν από μια λίστα εγκεκριμένων βιβλίων από το ΙΕΠ, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο (Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων), από τα οποία ο διδάσκων θα προτρέπει τους μαθητές να αντλούν πρόσθετες πληροφορίες. 

Πρόκειται σαφώς για απάτη: Το ΥΠΑΙΘ θεωρεί υποκριτικά ότι δεν αρκεί ένα και μοναδικό βιβλίο για να προσεγγίσουν οι μαθητές τη γνώση και την πολυπλοκότητά της και ταυτόχρονα αρνείται να διανείμει δωρεάν σε όλους τους μαθητές όλα τα σχολικά εγχειρίδια που καλύπτουν αυτήν την αναγκαιότητα. Γνωρίζει βεβαίως ότι τα σχολεία δεν διαθέτουν αναβαθμισμένες ψηφιακές υποδομές, πολλώ δε μάλλον μέσα σε κάθε τάξη (όλοι θυμόμαστε τα παρατράγουδα με την τηλεκπαίδευση στο λοκντάουν) και σχολικές βιβλιοθήκες, για να μη μιλήσουμε για τις ατομικές δυνατότητες αυτού του είδους των νοικοκυριών, ειδικά των φτωχών και περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων, που η ικανοποίηση ή βελτίωσή τους (η ψηφιακή αναβάθμιση των δυνατοτήτων των ατομικών νοικοκυριών) αντιστρατεύεται το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας.

Πέρα από το οικονομικό σκέλος και τη σοβαρότητά του, αξίζει να υπογραμμίσουμε τη σημασία του έντυπου βιβλίου-συγγράμματος-εγχειριδίου ως ιστορικό αλλά και σύγχρονο «διαβατήριο» για την επαφή με τον πλούτο της γνώσης, της επιστήμης, της λογοτεχνίας, τον πολιτισμό. Ειδικά δε, για τα παιδιά τα προερχόμενα από φτωχά λαϊκά στρώματα και κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, το «διαβατήριο» αυτό είναι και μοναδικό και ανεκτίμητο. 

Υπάρχει, όμως, και άλλη ουσιαστική παράμετρος που είναι ο κατακερματισμός του ενιαίου της διδασκαλίας, του ενιαίου αναλυτικού προγράμματος, που δεν θα είναι ίδια για όλα τα σχολεία και για όλα τα παιδιά. Ο στόχος είναι η κοινωνική προέλευση, οι ξεχωριστές «ανάγκες» της καπιταλιστικής αγοράς των διαφορετικών τόπων διαμονής για δεξιότητες και «χέρια», η εθνικότητα, το θρήσκευμα, κ.λπ. να καθορίζουν την επιλογή του ενός και μοναδικού βιβλίου που θα διανέμεται στους μαθητές. Με βάση αυτές τις διαφοροποιήσεις θα επιλέγονται και τα βιβλία από τον διδάσκοντα εκπαιδευτικό. Και βεβαίως όλα τα βιβλία δεν θα έχουν την ίδια βαρύτητα. Αλλα είναι αυτά που θα διανέμονται στα βόρεια προάστεια και άλλα αυτά που θα διανέμονται στο Πέραμα, τα νησιά, την ακριτική Ελλάδα.

Εν τοις πράγμασι, λοιπόν, δρομολογείται και μέσα από το δρόμο του «πολλαπλού βιβλίου», η κατηγοριοποίηση μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών. 

Γι’ αυτό και το «πολλαπλό βιβλίο» ενώνεται σαν το νύχι με το κρέας με όλα όσα αντιδραστικά και αντιεκπαιδευτικά έχει προωθήσει το ΥΠΑΙΘ στην εκπαίδευση: 

  • την αυτονομία της σχολικής μονάδας, που με κύριο σκοπό την αποδέσμευση του αστικού κράτους από τις υποχρεώσεις του, επιτρέπει την άντληση χρηματοδότησης από «τρίτους», την ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία, την εισβολή επιχειρηματικών συμφερόντων στο δημόσιο σχολείο και τις παρεμβάσεις στο περιεχόμενο και στα αναλυτικά προγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, χωρίς όμως να διακυβεύεται σε καμιά περίπτωση ο ρόλος και το περιεχόμενο του αστικού σχολείου
  • τα «νέα» αναλυτικά προγράμματα, που προωθούν τον αυστηρό προσανατολισμό στις «μοντέρνες» δεξιότητες (soft skills). Δεξιότητες που απαιτεί η καπιταλιστική αγορά εργασίας και αποβλέπουν στη διαμόρφωση σταδιακά, από τις πολύ μικρές ηλικίες, του «μερικού ανθρώπου», του ανθρώπου της μερικής δεξιότητας, του φθηνού και «ευέλικτου» για το κεφάλαιο 
  • τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» (εφαρμογή των παλιών «καινοτόμων προγραμμάτων», εμπλουτισμένων με κάποιες νέες θεματικές ενότητες), που ενώ τάχα θεωρούνται σημαντικά για τη σφαιρική ανάπτυξη της προσωπικότητας, η επιλογή των θεματικών επαφίεται στο κάθε σχολείο ανάλογα με τις «ανάγκες» του
  • τη «μεγαλύτερη ευελιξία» στον τρόπο διεξαγωγής των δοκιμασιών αξιολόγησης των μαθητών
  • την ανάπτυξη νέων ταξικών φραγμών, όπως η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  • την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, καθώς και την εφαρμογή νέων τρόπων αξιολόγησης όπως ο διαγωνισμός PISA
  • τη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών, του περίφημου «ψηφιακού μετασχηματισμού» του σχολείου, ακόμη και για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών κενών εξαιτίας των διορισμών με το σταγονόμετρο και της άγριας εκμετάλλευσης των αναπληρωτών, που τους οδηγεί σε αναγκαστικές παραιτήσεις, κ.λπ.

Είμαστε βέβαιοι ότι κρυφός, απώτερος σκοπός του ΥΠΑΙΘ είναι η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων μέσω τάχα του ψηφιοποιημένου σχολικού εγχειρίδιου, πράγμα άλλωστε που καταμαρτυρεί και η έως τώρα εμπειρία: Η Διαμαντοπούλου έμεινε γνωστή στην εκπαιδευτική ιστορία ως η υπουργός της φωτοτυπίας και η υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης των α(χ)ρίστων Ζέττα Μακρή έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία  (Αρ. Πρωτ.: Φ.31/ 42917/Δ1, 14-4-2021) για «Επαναχρησιμοποίηση διδακτικών βιβλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022».

Θυμίζουμε επίσης ότι από τον Ιούλιο του 2009 (κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος) δρομολογείτο η καθιέρωση του «πολλαπλού βιβλίου». Τότε το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) στο πλαίσιο του «διαλόγου», ανακοίνωσε ότι «υπάρχει μια γενικότερη στάση (μέσα σ’ αυτό) υιοθέτησης του εναλλακτικού (πολλαπλού) σχολικού βιβλίου, συνδυαζόμενης με την αλλαγή του ρόλου του εκπαιδευτικού και υιοθέτησης των Τεχνολογιών της Εκπαίδευσης. Παράλληλα θεωρείται αναγκαίο το βιβλίο να συνδυάζεται με τα μέσα ηλεκτρονικής μάθησης και τάσσεται υπέρ του φακέλου με υποστηρικτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή, γιατί τη γνώση και τη μάθηση μπορούμε να την προσεγγίσουμε με πολλαπλούς τρόπους».

Ο δε Μπαμπινιώτης, που προΐστατο του ΣΠΔΕ, σε δηλώσεις του είπε ότι «το βιβλίο που θα διδάσκεται σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο θα επιλέγεται από κάθε σχολείο και τον σύλλογο διδασκόντων του. Θα χορηγείται δωρεάν ένα μόνο από τα εγκεκριμένα εναλλακτικά βιβλία, αλλά μέσω σχολικών βιβλιοθηκών και του Διαδικτύου θα ενθαρρύνονται οι δάσκαλοι και οι μαθητές να ανατρέχουν κατά την καθημερινή διδασκαλία σε περισσότερα του ενός βιβλία». 

Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι με το «πολλαπλό βιβλίο» ανοίγει πεδίον δόξης λαμπρόν για μέγιστη κερδοφορία των ιδιωτών και των εκδοτικών οίκων που έχουν αναφορά στη συγγραφή σχολικών βιβλίων. Το εναρκήριο λάκτισμα δόθηκε το 2012, επί υπουργείας Α. Διαμαντοπούλου, με την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) που ήταν ΝΠΔΔ και την ίδρυση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», που είναι ΝΠΙΔ.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Επόμενο άρθρο Να τους αφήσουμε μόνους με τις κάλπες τους

Σχετικά Αρθρα

Απορρίφθηκε και η έφεση της κυβέρνησης κατά της απεργίας-αποχής των διοικητικών των ΑΕΙ από τις διαδικασίες των διαγραφών φοιτητών

Αυτό το χαστούκι έτσουξε πιο πολύ τον Μητσοτάκη

Παιδεία 18 Δεκ 2025, 11:37

Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για bullying διοίκησης και γονέων σε βάρος εκπαιδευτικών στο ιδιωτικό σχολείο «Εκπαιδευτήρια Παιδαγωγική – Birds»

Εργατικά 17 Δεκ 2025, 10:03

Καιροσκοπισμός αισχίστου είδους

Παιδεία 17 Δεκ 2025, 08:12

Οχι στα Ωνάσεια Σχολεία-Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο της γειτονιάς μας

Στο πόδι εκπαιδευτικοί και γονείς στην Καλλιθέα

Παιδεία 16 Δεκ 2025, 19:50

Θυμίζουν τα τερτίπια της χούντας των συνταγματαρχών

Μητσοτάκης, Δένδιας, Ζαχαράκη εκδικούνται τη φοιτητική νεολαία

Καταστολή 15 Δεκ 2025, 15:30

Ανοιχτή επιστολή-καταπέλτης σε κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ από τελειόφοιτο εστιακό φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης που απειλείται με έξωση και πειθαρχικές διώξεις

Παιδεία 14 Δεκ 2025, 13:49
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Στις 19 Γενάρη θα συνεχιστεί η δίκη των κασιδιαραίων νεοναζιστών «Σπαρτιάτες»

18 Δεκ 2025, 15:28
Οικονομία

Δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα

Στέλεχος πολυεθνικών βάζει ο Θεοδωρικάκος διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής για την (Μη) Προστασία του Καταναλωτή και την (Μη) Εποπτεία της Αγοράς

18 Δεκ 2025, 15:15
Κόντρες

Tο ανέκδοτο του σπασίκλα

18 Δεκ 2025, 12:01
Παιδεία

Απορρίφθηκε και η έφεση της κυβέρνησης κατά της απεργίας-αποχής των διοικητικών των ΑΕΙ από τις διαδικασίες των διαγραφών φοιτητών

Αυτό το χαστούκι έτσουξε πιο πολύ τον Μητσοτάκη

18 Δεκ 2025, 11:37
Πολιτική

Μπελέρι γιοκ…

18 Δεκ 2025, 09:27
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Δεκέμβρη

18 Δεκ 2025, 00:01
Πολιτική

Το νεοναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» ήταν παραμάγαζο του Κασιδιάρη και γι’ αυτό η καταδίκη είναι μονόδρομος

17 Δεκ 2025, 21:07
Διεθνή

Αμστερνταμ: Συγκρούσεις με την αστυνομία ενάντια στην παρουσία του αρχιψάλτη του σιωναζιστικού στρατού

17 Δεκ 2025, 20:18
Κόντρες

Τρεις Κασιδιαραίοι ψηφίζουν Κούλη

17 Δεκ 2025, 19:19
Διεθνή

Χαμάς: Απορρίπτεται ξένη παρουσία στη Γάζα – Η ISF θα «παρακολουθεί μόνο τα σύνορα»

Κανένα κράτος δεν είναι έτοιμο να ασχοληθεί σοβαρά με το σχέδιο της ISF, επειδή «κανείς δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους»

17 Δεκ 2025, 12:56
Εργατικά

Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για bullying διοίκησης και γονέων σε βάρος εκπαιδευτικών στο ιδιωτικό σχολείο «Εκπαιδευτήρια Παιδαγωγική – Birds»

17 Δεκ 2025, 10:03
Διεθνή

Αμπντουλά Μπαργούτι: «Το ηθικό μου σπάει πέτρα»

Ο παλαιστίνιος κρατούμενος καταγγέλλει σοβαρή κακοποίηση στην ισραηλινή φυλακή

17 Δεκ 2025, 09:40
Παιδεία

Καιροσκοπισμός αισχίστου είδους

17 Δεκ 2025, 08:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Δεκέμβρη

17 Δεκ 2025, 00:01
Η παπάρα

Αλλοι στήνουν κόμματα κι άλλος ονειρεύεται πρωθυπουργία

16 Δεκ 2025, 20:41
Παιδεία

Οχι στα Ωνάσεια Σχολεία-Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο της γειτονιάς μας

Στο πόδι εκπαιδευτικοί και γονείς στην Καλλιθέα

16 Δεκ 2025, 19:50
Διεθνή

Καθημερινή δίψα εν μέσω σκηνών και ερειπίων: Μια «τραχιά και αμμώδης διαδρομή» για τους εκτοπισμένους της Γάζας

16 Δεκ 2025, 18:43
Κόντρες

Σανός για σιωνιστικά ζώα

16 Δεκ 2025, 14:39
Αθλητισμός

«Αθληση για όλους», αλλά… με λεφτά

Το παράδειγμα των δημόσιων χώρων άθλησης του Αττικού Αλσους

16 Δεκ 2025, 10:40
Πολιτισμός

Συνθήκες εργασιακού κάτεργου στο «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της Λυρικής Σκηνής

Ακραία ενταντικοποίηση, χορευτές που χορεύουν ως τα 67 τους χρόνια (!) ελαστικές σχέσεις εργασίας, εργατικά ατυχήματα, απαξίωση, συνδικαλιστικές διώξεις, πειθαρχικά..

16 Δεκ 2025, 09:33
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Δεκέμβρη

Ημέρα μετανάστη.

Νίγηρας: Ημέρα δημοκρατίας (1958).

1924: Καθιερώνεται το οκτάωρο (48ωρο εβδομαδιαίως) στην Ελλάδα.

1943: Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού Δράκεια Μαγνησίας.

1954: Γενική απεργία και αιματηρές διαδηλώσεις στην Κύπρο, 35 τραυματίες, 37 συλλήψεις.

1969: Καταργείται η θανατική ποινή στη Βρετανία.

1994: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας (πρώην Κομμουνιστικό) κερδίζει τις εκλογές.

2000: Επίθεση των αρχών ασφαλείας στις φυλακές της Τουρκίας, 31 νεκροί.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ευ. Βενιζέλος: Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο, έχω επιδείξει εγώ ποτέ κάποια πολιτική φιλοδοξία; Γιατί μόνο βάρη έχω αναλάβει στην πολιτική μου διαδρομή. (…) Δεν νομίζω ότι επιδίωξα ποτέ κάποιο αξίωμα το οποίο θα είναι χαριστικό ή εύκολο, ανέλαβα ευθύνες και νομίζω ότι ο καθένας θα κριθεί στο τέλος, στον απολογισμό της ζωής του με βάση αυτά τα οποία ξεπερνούν τη συγκυρία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δεν είστε πολιτικός πια;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς είμαι πολιτικός. (…)

Ευ. Βενιζέλος: Η αυτοδυναμία πιστεύω ότι έχει κλείσει τον κύκλο της στην Ελλάδα. (…)

Χρ. Κούτρας: Όχι. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν κληθεί, θα πει, είμαι εδώ;

Ευ. Βενιζέλος: Από ποιους να κληθεί;

Χρ. Κούτρας: Από τα κόμματα τα οποία μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν μία συνεργασία.

Ευ. Βενιζέλος: Τα κόμματα εάν θεωρήσουν ότι πρέπει να απευθυνθούν σε άλλα πρόσωπα, τα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και εγώ, δεν παριστάνω τώρα τον σεμνότυφο, θα κρίνουμε αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι.

Χρ. Κούτρας: Εκείνη τη στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν υπάρχει εμπιστοσύνη, εάν υπάρχουν συσχετισμοί, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αλλά δεν θα έλεγε κανείς όχι σε μία παρόμοια περίσταση. (…)

Χρ. Κούτρας: Αυτό βλέπετε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους καταρχάς διαφάνειας, για λόγους δημοκρατικής ας το πούμε αισθητικής, για λόγους συμμετοχής και συναντίληψης, για λόγους νομιμοποίησης και γιατί δεν μπορεί η χώρα να πορεύεται συγκρουσιακά. (…)

Γ. Ντσούνος: Άρα με βάση το δικό σας σκεπτικό θα πάμε σε συνεργασία. Συνεργασία ποιων; Αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Θα το κρίνουν τα κόμματα, εγώ δεν είμαι εδώ ούτε κανείς που έχει διατελέσει πολιτικός πρώτης γραμμής είμαστε εδώ για να πούμε στα κόμματα τι θα κάνουν. (…) Τα κόμματα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς παρακολουθούμε, εγώ προσωπικά παρακολουθώ με σεβασμό, απόλυτο σεβασμό το πώς εξελίσσεται η δημοκρατική διαδικασία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δηλώνετε όμως παρών να κληθείτε υπό προϋποθέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλω το ΠΑΣΟΚ να είναι όσο γίνεται ψηλότερα, (…) αλλά δεν μιλώ τώρα ως ΠΑΣΟΚ ή μόνο για το ΠΑΣΟΚ, μιλώ για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος και με ενδιαφέρει να λειτουργεί το δημοκρατικό τόξο, το συνταγματικό τόξο.

(Θέλει η που@@@α να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει. Ο Βενιζέλος βγήκε σε κανάλι για να πει ότι προσφέρεται για πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης, υπό οποιαδήποτε σύνθεση. Δεν κάνει τον κλασικό διαχωρισμό «πρόοδος-συντήρηση», αλλά το διαχωρισμό «εντός – εκτός συνταγματικού τόξου». Με όλους, πλην νεοναζιστών, φτάνει να τον κάνουν πρωθυπουργό. Μιλάμε για υπερ-μπαλαντέρ. Χρησιμοποίησε την αναμφισβήτητη ρητορική του δεινότητα με τρόπο που να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τις προσδοκίες του. Από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης δεν τον έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μόνο που απομένει για να ικανοποιήσει τον άκρατο ναρκισσισμό του είναι να γίνει πρωθυπουργός μιας -ακόμα και βραχύβιας- συμμαχικής κυβέρνησης. Στα 70 του έστω. Θα το πετύχει; Συνήθως δεν πετυχαίνει μεγάλους στόχους. Εχασε πανηγυρικά από τον ΓΑΠ στις εκλογές για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος προκάλεσε. Μετά έγινε μνημονιακός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώτα με τον Παπαδήμο, μετά τον Σαμαρά, έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόνο για να το δει να εξαερώνεται επί προεδρίας του και μετά είδε τη Φώφη να ψηλοανεβάζει το ποσοστό του. Πρόκειται για μόνιμο λούζερ, με τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του ώστε να θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός… του χρωστάει. Από τη στιγμή που κατέθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός συμμαχικής κυβέρνησης, είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο πολιτικό προσκήνιο, επιτιθέμενος με το δικό του στιλ κατά του Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας τους Σαμαρά-Καραμανλή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo