Το ατύχημα που συνέβη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, όπου η μεταλλική εξώπορτα του σχολείου καταπλάκωσε τρεις μαθητές την ώρα της αποχώρησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 9χρονος μαθητής και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Είναι αποτέλεσμα της σταθερής υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, της χρόνιας εγκατάλειψης των σχολικών κτιρίων, της ανάθεσης από τους Δήμους των επισκευών σε εργολάβους που αποσκοπούν στο μέγιστο κέρδος, στις εργασίες «του ποδαριού» που γίνονται από αυτούς και μάλιστα σε ώρες λειτουργίας των σχολείων, στην ανυπαρξία έμπειρων μηχανικών και τεχνικών που θα επιβλέπουν το έργο και στη συνέχεια θα το παραλαμβάνουν υπεύθυνα, στην απέραντη χρονοβόρα γραφειοκρατία που αναγκάζει τα σχολεία σε συνεχή πάρε-δώσε και εκκλήσεις στις υπηρεσίες των Δήμων να προβούν στις αναγκαίες εργασίες, στην μη ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών μονάδων και στην ύπαρξη εκατοντάδων παλιών επικίνδυνων και ακατάλληλων σχολικών κτιρίων, κ.λπ.
Αντ’ αυτής της ορθής πολιτικής, το αστικό κράτος, το υπουργείο Παιδείας, που σκοπό έχουν να βγάλουν και από «μύγα ξύγκι», ελαχιστοποιούν τις δαπάνες και αδιαφορούν για την υγεία και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, με τις γνωστές συνέπειες.
Τα τραγικά περιστατικά είναι αναρίθμητα: ψευδοροφές και σοβάδες πέφτουν πάνω στα κεφάλια των μαθητών (π.χ. Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα, 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών), σχολεία στέκονται στον αέρα λόγω της κατάπτωσης και διάβρωσης του πρανούς, της πλαγιάς δηλαδή, που στηρίζεται μέρος των θεμελίων του σχολείου (περίπτωση 39ου Λυκείου και Γυμνασίου Αθηνών στην Κυψέλη), βαριά καγκελόπορτα της εισόδου στον αύλειο χώρο στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου πέφτει πάνω σε εκπαιδευτικό και τον τραυματίζει, δωδεκάχρονος μαθητής της Α΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Λαμίας τραυματίζεται σοβαρά από αποκόλληση περίφραξης και πτώση του από ύψος πέντε μέτρων στην τσιμεντένια αυλή, κ.λπ. και αποκορύφωμα όλων ο θάνατος μαθητή στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών μετά από έκρηξη καυστήρα.
Ο Δήμος της Αθήνας, ο μεγαλύτερος της χώρας, είναι ο Δήμος όπου το 50% των σχολικών μονάδων έχει κατασκευαστεί πριν το 1960, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στις 15/9/19 σε ημερίδα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων (ΑΣΓΜΕ) για τη σχολική στέγη, ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ- διάδοχος του ΟΣΚ), το 50% των σχολικών κτιρίων είναι ηλικίας 30-50 ετών και μόνο στο 5% από αυτά έχουν γίνει σημαντικές εργασίες συντήρησης, ενώ το 65% πάσχει από σοβαρότατες φθορές, αλλά και κακοτεχνίες.
Ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχουν πολλά ιστορικά σχολεία, διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, που μετρούν έναν αιώνα ζωής και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Τα σχολεία αυτά λειτουργούν ακόμα με μικροσυντηρήσεις, γιατί το κόστος είναι τεράστιο, απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικές προδιαγραφές συντηρήσεων, μελέτες κλπ. Είναι, λοιπόν, υπαρκτός ο κίνδυνος στο τέλος από ιστορικά κτίρια να μετατραπούν σε ιστορικά… φέρετρα.
Για να μη μιλήσουμε για τον πολυδιαφημισμένο προσεισμικό έλεγχο που σέρνεται ακόμα, ενώ οι ξεδιάντροποι κρατικοί ανευθυνο-υπεύθυνοι έχουν αναθέσει στους μη έχοντες γνώσεις εκπαιδευτικούς … την «Επισήμανση και η άρση των επικινδυνοτήτων στους χώρους του σχολείου»!
Κοντολογίς, η κρατική εγκατάλειψη και ο νόμος του κέρδους δολοφονούν. Αυτή είναι η ουσία.
Η σχολική τάξη του μέλλοντος, λοιπόν, είναι αυτή η τραγική κατάσταση και όχι η δημαγωγική πομφόλυγα του «ψηφιακού σχολείου», που παρουσίασαν με ταρατατζούμ ο Πιερρακάκης με τον Μητσοτάκη, που και πάλι στόχο έχει τη μείωση των δαπανών και την ελαχιστοποίηση των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των παιδιών των ακριτικών και δυσπρόσιτων περιοχών.
Τα προβλήματα στο 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς δεν είναι καινούργια. Για τον λόγο αυτό, οι γονείς πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη, 22/5, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Κηφισιάς.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων
Τουλάχιστον από τις αρχές του 2024 είχαν εντοπιστεί ζητήματα ασφάλειας των μαθητών στο 3ο Δημοτικό σχολείο Κηφισιάς
Ακολουθεί παλαιότερη (Φεβρουαρίου 2024) ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων για πρόβλημα του σχολείου και με ψευδοροφή:
«Σε συνέχεια της αλληλογραφίας μεταξύ Διευθυντή 3ου Δημοτικού σχολείου, Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού σχολείου και Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Κηφισιάς, όπως μας έχει κοινοποιηθεί, διαπιστώνουμε τα εξής:
Από τον προηγούμενο μήνα και για διάστημα 20 και πλέον ημερών τα παιδιά της Α και Β τάξης του 3ου Δημοτικού Κηφισιάς κυκλοφορούσαν σε σχολικούς χώρους ακατάλληλους και επικίνδυνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Ο λόγος επικινδυνότητας εντοπίστηκε σε εμφανή βλάβη της ψευδοροφής που είτε προκλήθηκε είτε αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες ηχητικής εγκατάστασης στο κτίριο.
Η διαρκής πίεση του διευθυντή και του συλλόγου γονέων του σχολείου προς τον Δήμο Κηφισιάς κινητοποίησε την Τεχνική Υπηρεσία προς αυτοψία του χώρου (μετά από 23 ημέρες!), οπότε και κρίθηκε επείγουσα η επισκευή.
Ο εν λόγω σχολικός χώρος αποκλείστηκε και κλήθηκε για την επισκευή ο ίδιος εργολάβος που είχε αναλάβει και την κατασκευή του έργου το οποίο αποπερατώθηκε(;) μόλις πριν από 1,5 χρόνο.
Μετά την επισκευή δεν έχει γίνει παραλαβή του έργου από την Τεχνική Υπηρεσία ή από άλλο αρμόδιο φορέα.
Με άλλα λόγια, όχι μόνο άργησε να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα αλλά και μετά την αντιμετώπισή του κανένας δεν είναι σε θέση να ελέγξει την επισκευή και να πιστοποιήσει την ασφάλεια του χώρου για τους μικρούς μαθητές.
Το γεγονός αυτό εγείρει την ανησυχία της διεύθυνσης του σχολείου αλλά και των γονέων που ανακαλούν κακοτεχνίες της ίδιας εργολαβίας και αμφισβητούν την αξιοπιστία της κατασκευής και των εργασιών επισκευής.
Γεννιούνται κατά τη γνώμη μας τα εξής εύλογα ερωτήματα:
Είναι οι γονείς ή ο διευθυντής του σχολείου αρμόδιοι να αναλάβουν την ευθύνη της σωστά εκτελεσμένης επισκευής ώστε να κρίνουν ασφαλές το κτίριο και να επιτρέψουν τη χρήση από μαθητές;
Για κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, σημαντικό ή επουσιώδες, δεν υπάρχει πάντα ένας εντολέας, ένας επιβλέπων και ένας παραλαμβάνων;
Υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής τους γενικότερου έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου, στα πλαίσια του οποίου μπήκε η ψευδοροφή κι η κατασκευή αυτής συνάδει με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του έργου;
Το έγγραφο του εργολάβου περί καλής εκτέλεσης με 2ετή εγγύηση κατασκευής προφανώς καλύπτει νομικά τον Δήμο. Είναι όμως αρκετό για έναν διευθυντή ή για τους γονείς μιας σχολικής κοινότητας; Είναι σε θέση οι τελευταίοι, χωρίς να έχουν τεχνική γνώση αλλά και χωρίς να είναι παρόντες σε οποιαδήποτε εργασία, να αρκεστούν στη διαβεβαίωση ενός συνεργείου για την ασφάλεια των παιδιών τους;
Μπορούν απλά πιστοποιητικά υλικών (που φαίνεται να ζητούνται προς απόδειξη της ποιότητας κατασκευής) να εξασφαλίζουν την ορθή και ασφαλή τοποθέτηση αυτών;
Ποιος είναι σε θέση να θεωρήσει υπερβολική και αδικαιολόγητη την ανησυχία των γονέων για την ασφάλεια των παιδιών τους; Πόσα γεγονότα συμβαίνουν καθημερινά που αποδεικνύουν ότι σαν γονείς πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση;
Αν ένας έλεγχος μπορεί να γίνει για να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες ενός τραυματισμού, ποιος ο λόγος να γίνεται τόση συζήτηση και όχι ο ίδιος ο έλεγχος;
Αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι οι γονείς και ο διευθυντής είναι αναρμόδιοι να κρίνουν τις εργασίες που γίνονται στο σχολικό κτίριο και να αναλάβουν την ευθύνη καθώς δεν λειτουργούν ούτε σαν εντολείς, ούτε σαν επιβλέποντες αλλά ούτε και σαν παραλήπτες του έργου. Αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι οποιοσδήποτε τεχνικός φορέας του Δήμου είναι στελεχωμένος με το προσωπικό που μπορεί να αναλάβει τους αντίστοιχους ρόλους, να τους εκτελέσει απρόσκοπτα, να επικυρώσει εγγράφως τα σχετικά αποτελέσματα και να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών. Αλλά ακόμα και σε περίπτωση που ο Δήμος δεν διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να προχωρήσει στον απαιτούμενο έλεγχο, θα πρέπει να καλέσει την Περιφέρεια, την οικεία ΥΔΟΜ, την ΚΤΥΠ ή όποιον άλλο φορέα μπορεί να ανταποκριθεί.
Ως εκ τούτου στηρίζουμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού σχολείου Κηφισιάς και καλούμε τα μέλη σε φυσική παρουσία και συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου κι ώρα 19.30».