Αύριο Πέμπτη, 16 του Γενάρη, πάνω από 120 φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα καλούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιδραστικό μέτρο της διαγραφής των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών».
Μετά τους καθηγητές μαθηματικών όλων των ΑΕΙ, τους Συλλόγους ΔΕΠ των πανεπιστημίων (ΕΣΔΕΠ ΠΑΔΑ, ΑΠΘ, ΟΠΕ του ΕΚΠΑ, Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, κ.λπ.) που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» (μέχρι και η 107η Σύνοδος των Πρυτάνεων ψέλλισε κάποια διαμαρτυρία), οι φοιτητές παίρνουν τη σκυτάλη. Στέλνουν μήνυμα αντίστασης στον Πιερρακάκη που επικαλείται το νόμο πλαίσιο Κεραμέως (Ν. 4957/2022, άρθρο 454, παράγ.3), ισχυριζόμενος ότι αυτός θα εφαρμοστεί πάση θυσία από το καλοκαίρι του 2025 και μετά. Απειλεί μάλιστα τα πανεπιστήμια με μείωση της έτσι κι αλλιώς λειψής χρηματοδότησης σε περίπτωση που αρνηθούν να εφαρμόσουν το νόμο, υπενθυμίζοντας την πρόβλεψη της σχετικής διάταξης: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και απαρέγκλιτα. Τον έχουμε ψηφίσει και θα εφαρμοστεί… Δεν μπορεί να έχουμε ένα γιοφύρι της Αρτας. Να πάψουμε να το συζητάμε. Θα τηρήσουμε τον νόμο. Μιλάμε για το καλοκαίρι του 2025 και μετά, στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα υπάρξει ενεργοποίηση των συγκεκριμένων διατάξεων. Είμαι σαφής… Μιλάμε για αιώνιους φοιτητές, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για “αιώνιους μαθητές”, δηλαδή για διαρκή επιμόρφωση» (Κυρ. Πιερρακάκης στον ΣΚΑΙ).
Η διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» αποτελεί εδώ και δεκαετίες (τουλάχιστον από την εποχή Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου) διακαή πόθο του αστικού συστήματος εξουσίας και των διαχειριστών του, από την εποχή δηλαδή που δρομολογήθηκε η στρατηγική του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, καθώς το μήνυμα που εξέπεμπε η παραμονή τους στο πανεπιστήμιο δεν συμβαδίζει με αυτό της «σιγής ιχθύος», που ταιριάζει στη λειτουργία μιας καπιταλιστικής επιχείρησης.
Στόχος είναι να διαμηνυθεί στους φοιτητές ότι πέρασε ο καιρός που «ξυπνούσαν» πολιτικά μέσα στο πανεπιστήμιο και δραστηριοποιούνταν ενεργά όχι μόνο για τα δικά τους προβλήματα, αλλά και για ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Αυτά θεωρούνται πια χαμένος χρόνος και εμπόδιο για τις σπουδές. Οι φοιτητές οφείλουν να είναι υποταγμένοι και να ενδιαφέρονται μόνο για τα μαθήματά τους. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορεί να διαχειριστεί τη φοιτητική νεολαία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα γιγαντώθηκαν και πνίγουν και αυτούς και τις οικογένειές τους και το σύνολο των εργαζόμενων.
Στόχος επίσης είναι η μείωση της χρηματοδότησης, καθώς αυτή εξαρτάται από τον αριθμό των φοιτητών, ο οποίος θα μειωθεί δραματικά εξαιτίας των διαγραφών, η παραπέρα υποστελέχωση των πανεπιστημίων και το λουκέτο σε πανεπιστημιακά τμήματα.
Γι’ αυτό έχει πρεμούρα το υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσει με τους «αιώνιους φοιτητές», γιατί πρακτικά δεν επιβαρύνουν αυτοί το πανεπιστήμιο, αφού δεν έχουν κανένα δικαίωμα στη φοιτητική μέριμνα (πάσο, σίτιση, στέγαση, συγγράμματα).
Η εφαρμογή του ταξικού αυτού μέτρου, που αποπροσανατολίζει από τα μεγάλα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστήμιου, θα πλήξει ιδιαίτερα τους φοιτητές που προέρχονται από μεσαία και φτωχά στρώματα, αφού εξαναγκάζονται να «παγώνουν» τις σπουδές τους, και να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα.
Είναι η άγρια ταξική πολιτική των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων που εκτίναξε τον αριθμό των φοιτητών που καθυστερούν τη λήψη του πτυχίου τους, από 180.000 το 2015 σε 330.000 το 2024.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κινδυνεύει να διαγραφεί το 48% των πανελλαδικά εγγεγραμμένων φοιτητών, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρήσει στην εφαρμογή του αντιδραστικού αυτού μέτρου.
Το κοινό πανελλαδικό ψήφισμα 120 φοιτητικών συλλόγων
(…)
Οι διαγραφές απειλούν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε καθημερινά τα εμπόδια που έχουν βάλει στις σπουδές μας οι κυβερνήσεις.
Η ΝΔ σχεδιάζει την διαγραφή όσων ξεπερνούμε το «ανώτατο όριο φοίτησης» που θέσπισε. Δηλαδή φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια ακόμα και το 2018 και είναι 23 χρονιών!
Οι διαγραφές δεν έχουν καμία σχέση με το «ξεσκαρτάρισμα» των μητρώων των πανεπιστήμιων από φοιτητές προηγούμενων χιλιετιών. Είναι ψέμα ότι υπάρχουν 333.741 ”αιώνιοι” φοιτητές. Η κυβέρνηση τσουβαλιάζει επίτηδες όσους δεν φοιτούν εντός της διάρκειας των σπουδών που η κυβέρνηση κρίνει ως ”’ενεργή”… όταν το 50% των φοιτητριών/ών που πήραν πτυχίο το 2024 θα είχαν διαγραφεί!
Οι φοιτητές δεν είμαστε «λιμνάζοντες» αλλά αβοήθητοι!.
Η ευθύνη για την παράταση των σπουδών μας είναι η πολιτική της κυβέρνησης που:
- Δεν υπάρχουν δωρεάν και επαρκείς φοιτητικές εστίες για να σπουδάσουμε χωρίς το άγχος της επιβίωσης όταν αναγκαζόμαστε να χρυσοπληρώνουμε ενοίκια και λογαριασμούς;
- 1 στους 2 εργαζόμαστε και γινόμαστε ”λάστιχο” από τη δουλειά στη σχολή και παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα, χωρίς καμία πραγματική υποστήριξη;
- Δε μπορούμε να παρακολουθήσουμε εργαστήρια γιατί οι ”θέσεις” είναι ελάχιστες, ή να μην δηλώσουμε απαραίτητα μαθήματα και πτυχιακές εργασίες επειδή δεν υπάρχουν καθηγητές;
- Μας λένε να περιμένουμε πάνω από 1 χρόνο για να κάνουμε -τζάμπα κατά βάση- πρακτική, επειδή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από την πολιτεία;
- Πολλοί από εμάς έχουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα και καθυστερήσεις για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων για θέματα υγείας;
- Που συχνά το περιεχόμενο της παράδοσης των μαθημάτων και τα θέματα των εξετάσεων είναι αναντίστοιχα, με αποτέλεσμα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στις εξεταστικές.
«Βάρος» για τα Πανεπιστήμια δεν είναι οι φοιτητές αλλά η επιχειρηματική δράση που κατατρώει κονδύλια και υπονομεύει τις δυνατότητές τους. Οι φοιτητές ούτε τη ”θέση” κάποιου άλλου πιάνουμε, ούτε ”κοστίζουμε” στο κράτος που δεν μας δίνει ούτε πάσο ούτε φοιτητική μέριμνα!
Απαιτούμε:
- Όχι στις διαγραφές – Οι διοικήσεις να μην εφαρμόσουν τη διάταξη του νόμου για τις διαγραφές!
- Να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοίδη.
- Να εξασφαλιστεί εμβόλιμη εξεταστική για όλους τους φοιτητές.
- Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που εκτοξεύει το κόστος σπουδών και ζωής.
- Ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών (εργαστήρια σε κατάλληλο ωράριο, ενισχυτική διδασκαλία στο πλαίσιο του πανεπιστήμιου, εξασφάλιση φοιτητικών αδειών).
Με τους φοιτητικούς μας συλλόγους θα βάλουμε μπροστά τις ανάγκες μας».