Σε κινητοποιήσεις για το φλέγον ζήτημα της φοιτητικής στέγης έχουν προχωρήσει από τη Δευτέρα φοιτητές σε πανεπιστήμια της Γαλλίας. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φοιτητικές εστίες, για τη δυσκολία πολλών φοιτητών να έχουν πρόσβαση στις εστίες λόγω των εισοδηματικών περιορισμών, αλλά και για τα πανάκριβα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν όσοι τελικά δεν εξασφαλίζουν ένα δωμάτιο σ’ αυτές. Στο Μπορντό και στη Λιλ, οι φοιτητικοί σύλλογοι έστησαν χθες σκηνές μπροστά από τα πανεπιστήμιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ τη σκυτάλη πήραν χθες οι φοιτητές του Παρισιού, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης!
Σε ανάρτησή του στο X (πρώην twitter) το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Γαλλία: Η χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μπορεί να στεγάσει τους φοιτητές της@unionetudiante_διαμαρτυρίες για την κακή στέγαση και το κόστος των σπουδών κατασκηνώνοντας μπροστά από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι και πολλές άλλες πόλεις. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φοιτητές που αγωνίζονται για το μέλλον τους!».
Η κακή οικονομική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ουρές μπροστά από τις τράπεζες τροφίμων.
Οι εικόνες μπροστά από την τράπεζα τροφίμων στην Πανεπιστημιούπολη της Λιόν μιλούν από μόνες τους.
Η ουρά που σχηματίζουν οι φοιτητές, προκειμένου να λάβουν δωρεάν τρόφιμα, περικυκλώνει το κτίριο, με τους φοιτητικούς συλλόγους να εκτιμούν ότι ο αριθμός των νέων ανθρώπων που βρίσκονται σε επισιτιστικό κίνδυνο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.».
Πηγή: ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Η ίδια ακριβώς τραγική κατάσταση που περιγράφεται για την φοιτητική στέγη στην ιμπεριαλιστική Γαλλία έχει διαμορφωθεί και στη χώρα μας με τη συνειδητή χρόνια εγκατάλειψη και υποχρηματοδότηση της δημόσιας φοιτητικής μέριμνας για τη σίτιση των φοιτητών και τη φοιτητική στέγη. Εξάλλου στρατηγική επιλογή του καπιταλισμού σε όλη την Ευρώπη, την οποία υπηρετούν όλα τα αστικά κράτη, είναι η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών σε κάθε τι που υφίσταται ως κοινωνικό αγαθό, με στόχο η λειτουργία του να βασίζεται σε κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Βάσει αυτής της αντιδραστικής λογικής, που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η συντήρηση των υποδομών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις Εστίες θεωρείται κόστος. Γι’ αυτό οι Εστίες εγκαταλείπονται στη φθορά αναγκάζοντας τους «τυχερούς» που έχουν εξασφαλίσει δωμάτιο, πληρώνοντας το ανάλογο «χαράτσι», να ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, πολλές φορές χωρίς νερό και θέρμανση, ενώ ταυτόχρονα μπάζουν τους ιδιώτες και εργολάβους να κάνουν τις μπίζνες τους με τη σίτιση των φοιτητών και την καθαριότητα των εστιών.
Βάσει αυτής της αντιδραστικής λογικής προχωρούν και στην εφαρμογή των μεγαλόπνοων σχεδιασμών τους για την ανέγερση νέων σύγχρονων εστιών 8.150 θέσεων (που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε το ⅓ των αναγκών) σε πέντε Πανεπιστήμια με τη γνωστή μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και την επιβολή ενοικίου στους εστιακούς φοιτητές, καθώς οι φοιτητικές κατοικίες θεωρούνται πηγές εσόδων και οι φοιτητές πελάτες.
Την ίδια στιγμή η αναζήτηση στέγης αποτελεί βραχνά, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, εξαιτίας των ελάχιστων θέσεων και των κριτηρίων που πρέπει να πληρούν, αλλά και των πανάκριβων ενοικίων των σπιτιών που σε τουριστικές περιοχές ξεπερνά τα 350-400 ευρώ τα 20 τ.μ., τα οποία μάλιστα οι ιδιοκτήτες νοικιάζουν βάσει τουριστικής σεζόν (Οκτώβρης- Μάης), ενώ μετά τους πετούν στο δρόμο.
Το υπέρογκο κόστος που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους οι φοιτητές, δουλεύοντας ή επιβαρύνοντας επιπλέον τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αναγκάζει πολλούς νεοεισαχθέντες να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους για πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Το πρόβλημα γιγαντώνεται σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως είναι η Κρήτη. Οι εστιακοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αιτήσεων στέγασης στη φοιτητική εστία, που όπως καταγγέλλουν φέτος έχουν για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια και «επιλαχόντες», αποφάσισαν να προβούν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Τετάρτη 27/9 στις 11π.μ.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης
Την Τετάρτη 20/9 ανακοινώθηκαν από τη φοιτητική μέριμνα τα προσωρινά αποτελέσματα των αιτήσεων στέγασης για την φοιτητική εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Για μια ακόμα χρονιά, ο καθιερωμένος «διαγωνισμός φτώχειας» κατάφερε να προκαλέσει την σύγχυση δεκάδων συμφοιτητών μας, καθώς για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, τα φετινά αποτελέσματα έχουν και «επιλαχόντες» !!! Φοιτητές, δηλαδή, που με βάση τα (απαράδεκτα) κριτήρια που θέτει η πρυτανεία είναι δικαιούχοι εστίας αλλά μένουν ‘στην απ’ έξω’ διότι οι θέσεις δεν επαρκούν! Συγκεκριμένα αφορά 31 συμφοιτητές μας, 19 εκ των οποίων είναι ήδη διαμένοντες στην εστία, και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Η κατάσταση όσον αφορά την φοιτητική στέγη, γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη στα Χανιά. Τα νοίκια των 350-400ευρώ για 20τ.μ., η βραχυχρόνια μίσθωση, η ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής σε μια τουριστική πόλη δυσκολεύουν όλο και περισσότερο έναν φοιτητή να σπουδάσει σήμερα.
Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση αλλά και στα δίκαια αιτήματα των οικότροφων φοιτητών, η πρυτανεία του ιδρύματος «νίπτει τας χείρας» της. Το καλοκαίρι που πέρασε οι δηλώσεις τις Πρυτανείας στον τοπικό τύπο έδιναν μια ιδανική εικόνα για τις φοιτητικές εστίες και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια αντιμετωπίζει το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα.
Η εμπειρία των οικότροφων φοιτητών όμως είναι τελείως διαφορετική. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι εστίες δεν χτίστηκαν από τη «καλή καρδιά» καμίας κυβέρνησης και κανενός επενδυτή, αλλά από τους πολύχρονους και αδιάκοπους αγώνες των φοιτητών! Γνωρίζουμε επίσης ότι σήμερα οι εστίες δεν μπορούν να στεγάσουν ούτε το 5% των ενεργών φοιτητών, ενώ οι «παλιές» εστίες είναι ασυντήρητες εδώ και τρεις δεκαετίες (από το 1993, όταν και κατασκευάστηκαν) και πλέον 5 δωμάτια έχουν κριθεί ακατάλληλα και δεν δίνονται προς χρήση.
Θυμόμαστε όμως επίσης:
- Τον καημό της Πρυτανείας κάθε χρόνο να διώξει τους φοιτητές από τα σπίτια τους, την ώρα που σφυρίζει αδιάφορα στα τραγικά προβλήματά μας
- Τον άδικο αποκλεισμό 5 εστιακών συμφοιτητών μας πέρυσι τέτοια εποχή, που με τον αγώνα και την αλληλεγγύη μας δεν επιτρέψαμε να χάσουν το σπίτι τους
- Την «έξωση» των τελειόφοιτων φοιτητών φέτος από τα σπίτια τους εμποδίζοντάς τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με ανακοίνωση που τους έδινε λιγότερο από 30 ημέρες προθεσμία.
- Την ίδια ώρα που υποκριτικά η Πρυτανεία διαλαλεί πως “προωθεί την αριστεία και την μάθηση” δίνοντας δωμάτια στην εστία σε “άριστους” φοιτητές σαν “επιβράβευση”, “δεν της καίγεται καρφί” για τους δεκάδες συναδέλφους μας πρωτοετής που δεν έρχονται καν να σπουδάσουν στα Χανιά ενώ έχουν περάσει γιατί δεν βρίσκουν σπίτι!
Η Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης διατρανώνει ότι κύριο μέλημά της είναι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών της, όμως οι πράξεις της και τα νούμερα την διαψεύδουν, αφού δεν διασφαλίζουν ούτε την κατάλληλη διαχείριση των ελάχιστων αυτών θέσεων που ήδη διατίθενται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 301 θέσεις που υπάρχουν στις εστίες, πάνω από 9 κρατούνται κενές για τυχόν «επισκέπτες» της Πρυτανείας, δηλαδή ανθρώπους που έρχονται στο Ίδρυμα βραχυπρόθεσμα για παρακολούθηση σεμιναρίων, εργασία σε ερευνητικά προγράμματα κ.α. Αν κάποιος βάλει στο άθροισμα τα 5 ακατάλληλα προς διαμονή δωμάτια, αλλά και το 1 δωμάτιο το οποίο έχει μετατραπεί σε γραφείο εργασίας της επόπτριας των εστιών αντί να της δοθεί ένας κανονικός χώρος εργασίας (ίσως σε ένα από τα δεκάδες κενά γραφεία του Ιδρύματος…), φτάνουμε στο συμπέρασμα πως με έναν δικό μας πρόχειρο υπολογισμό, πάνω από 15 θέσεις εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι τις ανάγκες των φοιτητών, την στιγμή που οι δικαιούχοι «επιλαχόντες» είναι 31 άτομα.
Η διοίκηση του Πολυτεχνείου και η κυβέρνηση, έχουν σχέδιο το οποίο μαρτυρούν και τα λόγια και οι πράξεις της διοίκησης. Την επιχειρηματική δηλαδή αξιοποίηση των υποδομών του ιδρύματος, πχ εστίες, λόφος Καστέλι κλπ, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την δημιουργία ενός Πανεπιστημίου Α.Ε. για λίγους και εκλεκτούς, που θα “πουλάει” την γνώση σαν εμπόρευμα.
Το σχέδιο τους όμως πάει κόντρα στις ανάγκες μας!
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να στεγαστεί ο κάθε φοιτητής που το έχει ανάγκη. Την ίδια ώρα που λένε πως το αίτημα αυτό είναι παράλογο, μια χαρά υπογράφουν κερδοφόρες συμβάσεις και κάνουν μπίζνες με τα ΚΤΕΛ εις βάρος μας. Και την ίδια ώρα τα ΚΤΕΛ απ’ την μία μας λένε “να λέτε και ευχαριστώ που δεν ανεβάζουμε και άλλο το εισιτήριο” και απ’ την άλλη κόβουν γραμμές από και προς το Πολυτεχνείο, δυσκολεύοντας ακόμα πιο πολύ την ίδια απαράδεκτη κατάσταση με τις μεταφορές! Τελικά ο λόγος που δεν υπάρχουν εστίες, που δεν αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών μας ξενοδοχεία, περιουσία του Πανεπιστημίου κλπ που εν τέλει δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα, δεν είναι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί δεν προορίζονται για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά για τις μπίζνες τους.
Κανείς δεν είναι μόνος! Καλούμε όλους τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αίτησή τους να απευθυνθούν στο σύλλογό τους!
Το κάνουμε ξεκάθαρο! Δεν θα επιτρέψουμε κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη, να χάσει το σπίτι του! Αυτό έχει αποδείξει η δράση και οι κατακτήσεις του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών όλα τα χρόνια ύπαρξής του. Έχουμε πείρα! Με συλλογικό αγώνα κατακτήθηκε η άνοδος των εισοδηματικών κριτηρίων στα 27.500 ευρώ, το κτίσιμο της Β’ και Γ’ φάσης των εστιών, το να μείνουν εσωτερικοί κανονισμοί στα χαρτιά, να μην πεταχτούν συμφοιτητές μας εκτός εστιών!
Απαιτούμε:
- Κανένας δικαιούχος εστιακός φοιτητής να μην εγκαταλείψει το σπίτι του λόγω έλλειψης δωματίων. Η δωρεάν στέγαση είναι δικαίωμά μας και όχι επιβράβευση ή ελεημοσύνη.
- Αξιοποίηση όλων των δωματίων της φοιτητικής εστίας για τις στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών. Άμεση συντήρηση των ακατάλληλων δωματίων και διάθεσή τους προς χρήση.
- Αξιοποίηση ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση των υπόλοιπων επιλαχόντων φοιτητών με ευθύνη του κράτους.
- Να εξασφαλιστεί μηνιαίο επίδομα ενοικίου στο ύψος των 400 ευρώ για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, όσων δεν πάρουν δωμάτιο στην εστία.
- Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατασκευή της νέας φάσης εστιών και άμεση και δωρεάν διάθεσή των δωματίων για τις ανάγκες των φοιτητών.