Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν ένα από τα ελάχιστα πανεπιστημιακά ιδρύματα που τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ήταν δωρεάν.
Με το που ανέλαβε τη διοίκηση του Πανεπιστήμιου το νέο Συμβούλιο διοίκησης του νόμου πλαίσιο Κεραμέως, η κατάσταση άλλαξε άρδην. Κατακαλόκαιρο, για ευνόητους λόγους, με τους φοιτητές και το προσωπικό απόντες, το Συμβούλιο αρχικά και στη συνέχεια η Σύγκλητος αποφάσισαν την επιβολή διδάκτρων στα ΠΜΣ, εφαρμόζοντας την μετατροπή με ταχείς ρυθμούς του δημόσιου Πανεπιστήμιου σε επιχείρηση Α.Ε. Σε αυτήν την κατεύθυνση, τα Πανεπιστήμια οφείλουν να αυτοχρηματοδοτούνται, γιατί η κρατική χρηματοδότηση είναι πενιχρότατη και χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις της αξιολόγησης της σκληρής ανταγωνιστικότητας.
Τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προώθησε ο νόμος-πλαίσιο Κεραμέως. Είναι μέτρο που πάει «πακέτο» με τον σχεδιασμό για την κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος και την επιβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Η εμπορευματοποίηση και των ΠΜΣ θα επηρεάσει το περιεχόμενό τους και βεβαίως θα λειτουργήσει σαν «κόφτης» για τους φοιτητές εκείνους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα δίδακτρα, στερώντας τους από «προσόντα» που απαιτεί η αγορά εργασίας.
Συνάμα αλλοτριώνει παραπέρα τη συνείδηση των πανεπιστημιακών καθηγητών, που θα αποδεχθούν να αμείβονται σε βάρος της «τσέπης» των φοιτητών «τους».
Στην επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων εναντιώνεται ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:
«Η επιβολή διδάκτρων σε ΠΜΣ του Πανεπιστημίου μας θα έχει σημαντικές ακαδημαϊκές επιπτώσεις, καθώς θα συρρικνώσει σημαντικά τον πληθυσμό των μεταπτυχιακών φοιτητών, λόγω τους κόστους (διαβίωση και δίδακτρα), με άμεση συνεπαγωγή την μείωση των υποψηφίων διδακτόρων και ερευνητών.
Η ερευνητική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου μας με τον τρόπο αυτό θα συρρικνωθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι πολιτικές για αποκλειστικές σπουδές εξ αποστάσεως ή δια αλληλογραφίας, οδηγούν με βεβαιότητα σε υποβαθμισμένα πτυχία και δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου μας που αταλάντευτα υπερασπιζόμαστε.
Η απελευθέρωση των διδάκτρων στα ΠΜΣ θα είναι αρνητική εξέλιξη για το ΠΙ, καθώς οδηγεί σε σπουδές εμπόρευμα, γεγονός απαράδεκτο. Αποτελεί δε κατά την άποψή μας ένα ακόμα βήμα προς την κατάργηση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θέτει υπό αμφισβήτηση το συνολικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ. Αναλογιζόμενοι την έντονη επαναφορά της δημόσιας συζήτησης για την «αναγκαιότητα» αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το αν η πρόταση για τα ΠΜΣ εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την αποδοχή ενός νέο ακαδημαϊκού status».
Πηγή: epiruspost.gr