91 συνδέσμους σε ηλεκτρονικά μέσα με τις αποφάσεις Συγκλήτων, πανεπιστημιακών οργάνων, ομοσπονδιών και συλλόγων της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και ένα μικρό μέρος της αρθρογραφίας του αστικού Τύπου επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια συγκέντρωσε η ΠΟΣΔΕΠ, που προβάλλουν ουσιώδεις αντιρρήσεις και φανερώνουν ότι «η απόρριψη του νομοσχεδίου είναι καθολική» (στο τέλος παραθέτουμε το έγγραφο της ΠΟΣΔΕΠ_.
Είναι και αυτό -και μάλιστα από την φιλοκυβερνητική ΠΟΣΔΕΠ- μια απάντηση σε Μητσοτάκη-Κεραμέως, που ενώ τρώνε συνεχώς χαστούκια και φτυσίματα από παντού, αυτοί παριστάνουν ότι ψιχαλίζει. Ο μεν Μητσοτάκης δηλώνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι το νομοσχέδιο νεοφιλελεύθερης κοπής και ατμομηχανή της ιδεολογικής μάχης που προτίθεται να δώσει θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο, η δε Κεραμέως ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των διατάξεων δεν συναντά αντιρρήσεις».
Τό ΄χουμε ξαναγράψει και το υπενθυμίζουμε: Εχουν βαλθεί «με τα μπούνια» να κάνουν τα χατίρια του κεφαλαίου και δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος (ίσως γιατί θεωρούν ότι έτσι κι αλλιώς είναι χαμένοι με όσα έχουν κάνει ως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας, της ακρίβειας, της καταστροφής του περιβάλλοντος, π.χ. πλημμύρες, φωτιές).
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κυβερνητικός λόχος θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, πλην, όμως, «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά», και όπως έχει δείξει η ιστορία της εκπαίδευσης ψηφισμένοι νόμοι και μάλιστα από το σύνολο των κομμάτων εξουσίας (π.χ. νόμος Διαμαντοπούλου) έγιναν κουρελόχαρτα λόγω της επιμονής και αποφασιστικότητας του κινήματος να τους πολεμά.
«Το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει προοπτική», αναφέρει στη νέα ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ και προειδοποιεί με νόημα «νόμοι χωρίς προηγούμενο ουσιαστικό διάλογο και συγκλίσεις είναι συνήθως βραχύβιοι και συχνά ανατρέπονται από τον επόμενο υπουργό».
Θυμίζουμε ότι η ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε όλους τους συλλόγους μελών ΔΕΠ να κηρύξουν απεργία την ημέρα κατάθεσης του νομοσχέδιου και συνάμα προανήγγειλε «κλιμάκωση» των κινητοποιήσεων.
Εν αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων, ενώ ο λόγος ανήκει κυρίως στο φοιτητικό κίνημα, στους ώμους του οποίου πέφτει το βάρος του αγώνα. Οι μάχες του πανεπιστημιακού κατεστημένου και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των πανεπιστημιακών έχουν το νόημά τους, δημιουργούν εμπόδια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, έχουν όμως «κοντά ποδάρια» και πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος των συμβιβασμών.
20220630-POSDEP-anakoinoseis gia nomosxedio (3)