Στην απόφασή της, μεταξύ άλλων, η 82η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει την τραγική έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων «για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών δαπανών τους, τη συντήρηση των υποδομών και τις ανάγκες σίτισης και στέγασης των φοιτητών».
Αναφέρει ότι βρίσκεται «σε γόνιμο διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας με στόχο τον προσδιορισμό του καταλληλότερου πλαισίου λειτουργίας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών».
Κρίσιμα σημεία για τους Πρυτάνεις αποδεικνύονται ότι είναι η εξασφάλιση των «πόρων» για να λειτουργήσουν τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, καθώς και οι διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησής τους.
Σε άρθρο μας, που δημοσιεύτηκε όταν το επίμαχο νομοσχέδιο «ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και διδακτορικές σπουδές» τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (Κόντρα, αρ. φύλ. 885), σημειώναμε τα εξής:
«Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα ΑΕΙ έχουν την υποχρέωση να καλύπτουν τις ανάγκες των μεταπτυχιακών τους από τον προϋπολογισμό τους, από το υπουργείο Παιδείας, κατόπιν εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και βάσει κριτηρίων ποιότητας, από δωρεές, παροχές, κληροδοτήματα, χορηγίες, από πόρους ερευνητικών προγραμμάτων ή από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας.
Με δεδομένη, όμως, την ασφυκτική οικονομική κατάσταση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, είναι αναπόφευκτη η επιβολή διδάκτρων στο σύνολο σχεδόν των μεταπτυχιακών που θα επιβιώσουν. Σήμερα μια μειοψηφία μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν απαιτεί δίδακτρα (τα μεταπτυχιακά των ΤΕΙ έχουν όλα δίδακτρα), ενώ τα υψηλότερα δίδακτρα είναι στα οικονομικά τμήματα και στα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων».
Οπως προκύπτει από την απόφαση της Συνόδου, οι Πρυτάνεις καλοθέλουν τα ΠΜΣ, που γι’ αυτούς είναι μια επικερδής μπίζνα, όμως έχουν πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των ΠΜΣ και με το ύψος των διδάκτρων, που οι συριζαίοι για λόγους φιλολαϊκής τάχα προπαγάνδας ορίζουν να είναι το ανώτατο έως το τριπλάσιο του εκάστοτε νομοθετικά οριζόμενου κατώτατου ακαθάριστου μηνιαίου μισθού (σήμερα 586 ευρώ. Αρα ανώτατο ύψος «τέλους εγγραφής» 1.760 ευρώ).
Η Σύνοδος βάζει βέτο στην «επιχειρούμενη μετονομασία μέσω αποφάσεων των Συνελεύσεων των ΤΕΙ», όσο και στη «χρήση του όρου Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά και ζητάει από την Πολιτεία να μεριμνήσει για την απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου», που είναι «η θεσμοθετημένη διακριτή ονομασία, φυσιογνωμία, σκοπός και αποστολή των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, καθώς και των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων».
Ζητά επίσης την «άμεση ένταξη των Παιδαγωγικών Τμημάτων σε όλα τα επιστημονικά πεδία και την κατάργηση του 4ου πεδίου», καθώς κρίνει «ανεπιτυχή» την κατανομή των επιστημονικών πεδίων στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων, «που έχουν ως συνέπεια και την περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου και του επαγγέλματος της/του εκπαιδευτικού».
Τέλος, η Σύνοδος ζητά «να παραταθεί ο χρόνος για τη μη απαίτηση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και για φοιτητές που εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια από το έτος 2013 και μετά, μέχρις ότου το ζήτημα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας των αποφοίτων των Πανεπιστημίων να αντιμετωπιστεί με μια συνολική νομοθετική ρύθμιση».