Τις επόμενες μέρες καταφθάνουν στην Ελλάδα αντιπροσωπείες από 30 αμερικανικά πανεπιστήμια -μεταξύ αυτών Columbia University, Harvard, Johns Hopkins, Princeton, University of California, Berkeley, University of Cincinnati, Yale, κ.ά.- προκειμένου να διερευνήσουν νέες «συνεργασίες» με τα ελληνικά ΑΕΙ και να επισημοποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες.
Ηδη η Κεραμέως διαφημίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί την τεράστια αυτή επιτυχία που είναι αποτέλεσμα των δικών της, λέει, ενεργειών, ενώ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, ίσως και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, όπως γράφτηκε, αναμένεται να παραστεί στις φιέστες υποδοχής. Και βεβαίως ο ίδιος ο αμερικανός πρέσβης Γιώργος Τσούνης, η βοηθός του υπουργού Εξωτερικών στο Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) των ΗΠΑ Lee Sutterfield, η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα Maria Olson, ο Allan E. Goodman, επικεφαλής του ΙΙΕ, η συμπρόεδρος του ΙΙΕ A. Sarah Iichman και η διευθύνουσα σύμβουλος του ιδρύματος Fulbright Αρτεμις Ζενέτου. Κοντολογίς όλο το team των ιμπεριαλιστικών ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν και εντείνουν τη διείσδυσή τους στην υποτελή Ελλάδα και στον τομέα της εκπαίδευσης.
Κανέναν καημό δεν είχαν τα αμερικανικά πανεπιστήμια, και μάλιστα τα πιο σπουδαία από αυτά, να έρθουν στην Ελλάδα να κάνουν τη «γλάστρα» στον Μητσοτάκη και την Κεραμέως για τις ανάγκες της προπαγάνδας τους.
Ερχονται γιατί εδώ βλέπουν πως υπάρχει «ψωμί», ευκαιρίες δηλαδή για εκπαιδευτικές μπίζνες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αυτά που πρόσφατα προώθησε, συγκεντρώνοντας σε έναν εκτρωματικό νόμο-πλαίσιο παλαιότερες και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, δημιούργησε γι΄αυτά πεδίον δόξης λαμπρόν.
Πέρα απ’ όσα γράφονται για ανταλλαγές φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, ο «μπαξές» έχει απ’ όλα, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα των αμερικανικών πανεπιστημίων, που έχει αντίστοιχα και πολιτικά οφέλη για τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές, μπορεί να αναπτυχθεί: Διπλά προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου, διπλά και κοινά πτυχία, προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης, προγράμματα σπουδών σύντομης διάρκειας, πιστοποιητικά ψηφιακών δεξιοτήτων, ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά με δίδακτρα, μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτουργούν εξ ολοκλήρου από απόσταση, επαγγελματικά μεταπτυχιακά, βιομηχανικά διδακτορικά, θερινά προγράμματα σπουδών, κ.λπ., και γενικά έναν κυκεώνα προγραμμάτων σπουδών, που ρευστοποιούν τις σπουδές, δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων και τινάζουν στον αέρα τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Πλην, όμως, αυτές οι συνέπειες που υπονομεύουν την ακαδημαϊκότητα ουδόλως ενοχλούν το πανεπιστημιακό κατεστημένο και το κεφάλαιο. Για «βαρβάτες» σπουδές τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν και τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών για τους λίγους και εκλεκτούς που θα στελεχώσουν τους μηχανισμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και τα ερευνητικά τους προγράμματα. Εδώ πρόκειται για σπουδές μιας χρήσης που θα κατευθυνθεί η μεγάλη μάζα των αυριανών εργαζόμενων για να αποκτήσει «γνώσεις», «δεξιότητες» και «πτυχία» που έχει ανάγκη κάθε φορά η καπιταλιστική αγορά.
Στα παραπάνω προσθέτουμε και την αναγνώριση από τον ελληνικό ΔΟΑΤΑΠ των τριετών σπουδών των πανεπιστημίων της αλλοδαπής με τις τετραετείς σπουδές των ελληνικών ΑΕΙ, που θα δώσει την ευκαιρία σε όσους ξένους απόφοιτους θελήσουν να εργαστούν στη χώρα μας ή να συνεχίσουν εδώ τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, να το πράξουν.
Από την ατζέντα των «συνεργασιών», σίγουρα δεν θα λείψουν και οι βλέψεις των αμερικανών να «πανεπιστημιοποιηθούν» τα εδώ εδρεύοντα αμερικανικά κολλέγια. Οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν διάρκεια στο χρόνο. Το «ενδιαφέρον» αυτό για τα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την έκδοση αδειών, την αναγνώριση πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων, αποτυπώνεται και στα αμέτρητα τηλεγραφήματα του τέως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Σπέκχαρντ (2009), που διέρρευσαν με τα γνωστά Wikileaks.
Τις προσδοκίες αυτές των αμερικανών έχει σπεύσει ήδη να ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νομοθετικό πλαίσιο που προώθησε η Κεραμέως και το διαφήμισε δεόντως στην τελευταία επίσκεψή της στις ΗΠΑ: Π.χ. αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας για πρόσβαση στο επάγγελμα για τους κατόχους τίτλων σπουδών, τους οποίους απέκτησαν φοιτώντας και στα γνωστά ελληνικά κολλέγια, τα οποία έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια και τα ‘’πτυχία’’ και τους ‘’τίτλους σπουδών’’ απονέμουν τα ξένα ιδρύματα, με τα οποία είναι συμβεβλημένα τα εν λόγω ‘’μαγαζιά’’ των εμπόρων γνώσης και ελπίδων, αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων κολλεγίων ως πανεπιστημιακών, απόπειρα Κεραμέως να βάλει τους απόφοιτους κολλεγίων στο δημόσιο σχολείο, κ.λπ.
Σε παλαιότερο δελτίο Τύπου, κατά την επίσκεψη Κεραμέως στις ΗΠΑ, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε τις «συμπράξεις» που ήδη υλοποιούν ελληνικά ΑΕΙ -που τελευταία έχουν επιδοθεί μετά μανίας να οικοδομούν το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο- με αμερικανικά ιδρύματα:
Ενδεικτικές Συμπράξεις Ελληνικών ΑΕΙ με Αμερικανικά Ιδρύματα
- Συνεργασία ΕΚΠΑ-Harvard για τη διεξαγωγή θερινών τμημάτων σε Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές.
- Συνεργασία ΕΚΠΑ–Yale για Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντολογικές Επιστήμες και την Δημόσια Υγεία (Centre of Excellence for Environmental Science and Public Health)
- Συνεργασία ΕΜΠ-Columbia για κοινό ενοποιημένο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών (integrated masters)
- Συνεργασία ΕΜΠ-Michigan για κοινό διδακτορικό πρόγραμμα στη μηχανική
- Συνεργασία ΕΜΠ-Kentucky για τη διοργάνωση κοινών μαθημάτων και την κοινή επίβλεψη φοιτητών στον τομέα της μηχανικής μεταφορών
- Συνεργασία Παν. Πειραιώς και NYU για την από κοινού διεξαγωγή μαθημάτων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Αμερικανικών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ
- Συνεργασία ΟΠΑ-Indiana για τη μελέτη νεοφυούς επιχείρησης – υπογραφή ΜoU: Ιουν. 2021 – δρομολογείται η διεξαγωγή δράσεων δια ζώσης από φέτος
- Συνεργασία ΑΠΘ-Stockton για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της αμερικανικής φιλολογίας
- Συνεργασία ΕΚΠΑ-Cincinnati για την επίσκεψη φοιτητών από το Cincinnati στο ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του αγγλόφωνου πτυχίου κλασικών σπουδών του ΕΚΠΑ
- Συνεργασίες του Πανεπιστημίου Κρήτης με ξένα ΑΕΙ και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυσικής με το Harvard/Smithsonian και το Caltech και το Τμήμα Ιστορίας με το Berkeley (αναμένεται υπογραφή MoU) και το Τufts (MoU δρομολογείται)
- Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου-Johns Hopkins (και U Texas) για ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ
- Συνεργασία Διεθνούς Πανεπιστημίου-NYU για την διεξαγωγή σεμιναρίου στην εμπορική διαιτησία.
Γιούλα Γκεσούλη