Γράφαμε ότι φέτος στην δημόσια εκπαίδευση προσελήφθησαν για να καλυφθούν (λέμε τώρα) οι ανάγκες πάνω από 48.000 αναπληρωτές και ότι στριμωγμένοι «στα σκοινιά» Μητσοτάκης και Κεραμέως εξήγγειλαν ως προεκλογικό μποναμά 3.700 διορισμούς για το 2023, που είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Το φιάσκο των εξαγγελθέντων διορισμών είναι τεράστιο όταν μόνο οι ανάγκες για φιλολόγους σε γενική και ειδική αγωγή είναι 5.000. Τούτο αναφέρουν σε επιστολή τους προς Κεραμέως, Μακρή και Κόπτση αναπληρωτές φιλόλογοι γενικής και ειδικής αγωγής.
Η επιστολή
ΠΡΟΣ: την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Νίκη Κεραμέως την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Ζέττα Μακρή τον Γενικό Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, κ. Αλέξανδρο Κόπτση
Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
Αξιότιμη κα. Υφυπουργέ,
Αξιότιμε κ. Γ. Γραμματέα,
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
Περί 3.770 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών:
Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 52.000 προσλήψεις αναπληρωτών, αριθμός που αποδεικνύει περίτρανα την ανάγκη μαζικών μόνιμων διορισμών, ώστε πράγματι «το εκπαιδευτικό μας σύστημα να ξεφύγει από τον στρεβλό θεσμό του αναπληρωτή», όπως διατείνεται και η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως στις συνεντεύξεις της. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι αριθμοί είναι από μόνοι τους αμείλικτοι, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν 3.770 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.
Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, ο εν λόγω αριθμός μονίμων διορισμών δεν είναι σε θέση να περιορίσει τον «στρεβλό θεσμό του αναπληρωτή», καθώς περιορίζεται αποκλειστικά στην κάλυψη των φετινών αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και κατά το επόμενο σχολικό έτος οι ανάγκες για αναπληρωτές θα κυμανθούν σε αντίστοιχους με τη φετινή χρονιά αριθμούς (αν όχι και μεγαλύτερους), γεγονός που μεταφράζεται ως διαιώνιση του «στρεβλού» θεσμού του αναπληρωτή, που τόσο επιθυμεί να αποτινάξει το Υπουργείο Παιδείας. Μια διαιώνιση με ολέθριες επιπτώσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αφού αμφότεροι αδυνατούν να καταστούν παραγωγικοί σε ένα ασταθές σχολικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, για άλλη μια χρονιά, περισσότεροι από 52.000 εκπαιδευτικοί θα κληθούν να αναπληρώσουν «συναδέλφους-φαντάσματα», ενώ κάθε φορά που ένας λεξικογράφος συναντάει τη λέξη «αναπληρωτής», μάλλον θα θέλει να την αφαιρέσει από τα λεξικά του, μιας και η λέξη έχει απολέσει ολωσδιόλου το νόημά της.
Περί πάγιων και «ανελαστικών» αναγκών σε Φιλολόγους Γενικής και Ειδικής Αγωγής:
Την ίδια στιγμή, μόνο οι ανάγκες σε φιλολόγους τόσο Γενικής, όσο και Ειδικής Αγωγής υπερβαίνουν κατά πολύ τον συνολικό αριθμό των εξαγγελθέντων μόνιμων διορισμών. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος έχουν πραγματοποιηθεί 3.928 προσλήψεις αναπληρωτών φιλολόγων, ενώ αν προσθέσουμε και τα 560 οργανικά κενά που προκύπτουν από τις μετατάξεις (συνταξιοδοτήσεις-αποχωρήσεις), καθώς και τα 126 οργανικά κενά φιλολόγων ΕΑΕ (από τα νεοσυσταθέντα Τμήματα Ένταξης, τα οποία δεν καλύφθηκαν ποτέ και από τα ΚΕΔΑΣΥ), τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι συνολικές ανάγκες για διορισμούς φιλολόγων αγγίζουν τις 4.614. Μάλιστα, αν στον εν λόγω αριθμό συμπεριλάβουμε τα εκατοντάδες κενά Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής που δεν καλύφθηκαν ποτέ, όπως και τα πολλά κενά των ΕΕΕΕΚ, τα οποία καλύφθηκαν από άσχετες με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ειδικότητες, τότε θα καταλήξουμε εύλογα στο συμπέρασμα ότι οι πραγματικές ανάγκες σε Φιλολόγους Γενικής και Ειδικής Αγωγής ανέρχονται περίπου στις 5.000.
Κατόπιν αυτών, ζητούμε: Την αύξηση του συνολικού αριθμού των μόνιμων διορισμών,
Την άμεση σύσταση νέων οργανικών θέσεων Φιλολόγων Γενικής και Ειδικής Αγωγής,
Την κάλυψη των ήδη υπαρχουσών οργανικών θέσεων (560 στη Γενική και 126 στην Ειδική Αγωγή) κατά τους επικείμενους μόνιμους διορισμούς.
Με εκτίμηση, Αναπληρωτές Φιλόλογοι Γενικής & Ειδικής Αγωγής
Πηγή: www.especial.gr