Εγραψε ο «Ελεύθερος Τύπος» της Αγγελοπουλίνας, ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Πάγκαλου-Μαριέττας, κατά την οποία ο Πάγκαλος διαβεβαίωσε την υπουργό Παιδείας, ότι θα ψηφίσει τη διάταξη για την κατάργηση του ασύλου. Ο Αντώναρος δε θέλησε να σχολιάσει την είδηση. Η Γιαννάκου διέψευσε την είδηση (λογικότατο, αν αναλογιστούμε το παλιό δόγμα σύμφωνα με το οποίο «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται»).
Δεν χρειάζεται, όμως, να καταφύγουμε σε συνωμοσιολογικά σενάρια, μαδώντας τη μαργαρίτα για το αν μίλησαν τηλεφωνικά ο Θόδωρος με τη Μαριέττα. Ο Πάγκαλος το λέει καθαρά στην πολύκροτη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και δε χρειαζόμαστε άλλους μάρτυρες. Ερωτάται αν θα υπερψήφιζε πρόταση της υπουργού Παιδείας για «τροποποίηση της λειτουργίας του πανεπιστημιακού ασύλου» και απαντά αδίστακτα: «Προσωπικά θα υπερψηφίσω κατά συνείδηση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου με τις οποίες θα κρίνω ότι συμφωνώ».
Βέβαια, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι δύσκολο να βγει και να ψηφίσει διατάξεις του νόμου-πλαισίου, αν αυτός κατατεθεί στη Βουλή και φτάσει στη διαδικασία της ψήφισης. Σημασία, λοιπόν, έχει η βοήθεια που προσφέρει σήμερα στην υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση, σε ένα ζήτημα που αποτελεί «κόκκινο πανί» για το φοιτητικό κίνημα και την εκπαιδευτική κοινότητα ευρύτερα.
Υπάρχουν πολλοί που καθάρισαν με το ζήτημα λέγοντας τη γνωστή φράση «ο Πάγκαλος είναι Πάγκαλος». Δεν είναι, όμως, καθόλου έτσι. Το «ο Πάγκαλος είναι Πάγκαλος» ισχύει μόνο για το ύφος και το ήθος αυτού του αντιδραστικού πολιτικού. Επί της ουσίας, ο Πάγκαλος είναι ΠΑΣΟΚ. Ποια ήταν η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ (δηλαδή του Γιωργάκη) μετά την προκλητική συνέντευξη Πάγκαλου, που πέταξε σωσίβιο στην κυβέρνηση; «Ο διάλογος στο ΠΑΣΟΚ είναι ελεύθερος, αλλά κάθε τι που δημιουργεί σύγχυση δεν προσφέρει τίποτα αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκ μέρους του κόμματος ο γραμματέας Ν. Αθανασάκης. Και ουδείς διαφώνησε ή διαφοροποιήθηκε έστω και ανεπαίσθητα από αυτή τη θέση. Ο Κουλούρης που το αποτόλμησε, βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες εκτός νυμφώνος. Με μια συμβολική κίνηση του Γιωργάκη, με την οποία συμφώνησε ολόκληρο το Πολιτικό Συμβούλιο. Διαγραφή για τον Κουλούρη, συνάντηση τετ-α-τετ με τον Γιωργάκη για τον Πάγκαλο, στην οποία «δόθηκαν εξηγήσεις».
Η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, είναι ότι δεν διαφωνεί με τις απόψεις Πάγκαλου, αλλά κακώς τις διατύπωσε στη δεδομένη συγκυρία, χωρίς να υπολογίσει ότι θα προσέφερε βοήθεια στην κυβέρνηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πάγκαλος παραμένει σκιώδης ΥΠΕΞ και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Και κάτι τελευταίο: τι διαφορετικό έκανε ο Πάγκαλος από τον Γιωργάκη, που ενώ το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την αναθεωρητική διαδικασία, κάτω από την πίεση του φοιτητικού κινήματος, βγήκε στον «Ελεύθερο Τύπο» και υπερασπίστηκε την αναθεώρηση του άρθρου 16, φτύνοντας έτσι κατάμουτρα ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα και χαρακτηρίζοντας τους φοιτητές, εμμέσως πλην σαφώς, ως παρασυρμένους (υποκινούμενους δηλαδή) από άλλους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις αγωνίες τους;