Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (Φίλης, Αναγνωστοπούλου) έχει βαλθεί να μας πείσει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο για τους διορισμούς 10.000 ή 13.000 μόνιμων εκπαιδευτικών μέχρι τον φετινό Ιούνιο ή Ιούλιο και ότι προγραμματίζονται και άλλοι 7.000 διορισμοί μέσα στην επόμενη διετία. Οπως μας ενημερώνει όλα αυτά θα γίνουν με το που θα λήξει η περίφημη αξιολόγηση από τα αφεντικά.
Το αν οι ιμπεριαλιστές δανειστές επιτρέψουν κάποιους διορισμούς στην εκπαίδευση, μιας και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες (διάβαζε οι νέες «τρύπες» που θα ανακαλύψουν και θα απαιτήσουν να κλείσουν με νέα δυσβάσταχτα μέτρα) μένει να το δούμε. Αν και πολύ αμφιβάλλουμε, αφού είναι δεδομένο ότι τα αφεντικά (ντόπια και ξένα) επιθυμούν την εκ βάθρων ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και την αντικατάσταση των σταθερών σχέσεων εργασίας με σχέσεις-λάστιχο (εξ ου και η μεγάλη απασχόληση αναπληρωτών ΕΣΠΑ στην δημόσια εκπαίδευση).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι φοβερές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που όμως δεν καλύπτονται, ούτε υπάρχει σχετική πρόβλεψη γι' αυτό.
Παρόλ' αυτά ο Φίλης επιμένει, ενισχύοντας καθημερινά τη σχετική προπαγάνδα.
Η οποία, βέβαια, υπονομεύεται από την ίδια την πραγματικότητα. Οπως ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχτεί πρόσφατα στη Βουλή τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ακόμη και τώρα 2.556. Από αυτά τα 649 αφορούν όλες τις ειδικότητες της Γενικής Εκπαίδευσης, τα 1.345 την παράλληλη στήριξη και τα 15 τα τμήματα ένταξης και ΣΜΕΑΕ. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα κενά είναι 1.207.
Τα στοιχεία του υπουργού Παιδείας είναι κατώτερα της πραγματικότητας. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ δηλώνουν ότι τα κενά που θα παραμείνουν έως το τέλος της χρονιάς ακάλυπτα είναι πάνω από 3.000, με 2.000 περίπου κενά στην Πρωτοβάθμια και 1.200 στη Δευτεροβάθμια. Εχουν, όμως, την αξία τους, μιας και η παραδοχή -θράσος είναι στην πραγματικότητα, καθώς ομολογείται από χείλη ανθρώπων που έχουν αναλάβει εν γνώσει τους να διαχειριστούν τον ελληνικό καπιταλισμό και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης- είναι του ίδιου του υπουργού Παιδείας.