Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 5 Ιούλη
  • Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους
  • Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»
  • «Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;
Παιδεία

Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Ιαν 2012, 00:00

Την προηγούμενη Τετάρτη (11/1), ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία της συνόδου των πρυτάνεων, δήλωσε: «Το κύριο μέλημα μου ήταν και είναι να έχουμε Πανεπιστήμια ανοιχτά και ήρεμα.  Μέσα στη βαθιά κρίση που πλήττει τη χώρα το ανοιχτό και ήρεμο Πανεπιστήμιο είναι χώρος εκπαίδευσης, έρευνας και ιδεών και σ’ αυτό έχουν συμβάλει και οι πρυτανικές αρχές και η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Οι πρυτανικές αρχές συνεχίζουν να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας.  Αλλωστε, σύμφωνα με το νέο νόμο,  η εμπλοκή τους στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, που έχουν την ευθύνη κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2012,  εξαντλείται στην έγκριση των εκλογικών καταλόγων και δεσμεύτηκαν ότι θα πράξουν τα προβλεπόμενα.

Κατόπιν τούτου είναι αυτονόητο ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Συμβουλίων θα ολοκληρωθεί άμεσα. Σχετικά με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων για το 2012 έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα υλοποιούν δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού του 2011» (οι υπογραμμίσεις από το δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας). Ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως  «οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και αν και όταν χρειαστεί βελτιώνονται».

Τη δήλωση του Αρβανιτόπουλου, σύμφωνα με την οποία οι πρυτάνεις «δεσμεύτηκαν» να εγκρίνουν τους εκλογικούς καταλόγους για την εκλογή των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων διοίκησης και να μη δημιουργούν προσκόμματα στις εφορευτικές επιτροπές, ακολούθησε βαθύτατη σιωπή από την πλευρά των πρυτανικών αρχών. Κατ’ αρχήν, η αντιπροσωπεία των πρυτάνεων άφησε τον αναπληρωτή υπουργό κυριολεκτικά να αλωνίζει. Οχι μόνο δεν αποχώρησε, εκφράζοντας διαμαρτυρία σε περίπτωση μη συμφωνίας με τα λεγόμενα του Αρβανιτόπουλου, αλλά δεν έκανε και καμιά δημόσια δήλωση, τη στιγμή που τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ πανηγύριζαν πως οι πρυτάνεις συμφώνησαν με το υπουργείο και δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο.

Τέτοια δήλωση, τουλάχιστον για να ενημερώσουν, ως όφειλαν, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι πρυτάνεις ακόμη δεν εξέδωσαν, παρότι έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε (το άρθρο αυτό γράφεται Τρίτη βράδυ), ενώ σύνοδος πρυτάνεων αναμένεται να γίνει τέλος Φλεβάρη! Επειτα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και τα Πανεπιστήμια ακόμη σιωπούν και δεν έχουν εκδώσει για το γεγονός καμιά σχετική ανακοίνωση ή απόφαση οι πρυτανικές τους αρχές, ενώ αντίθετα στις ιστοσελίδες πολλών φιγουράρει μόνο το δελτίο Τύπου του Αρβανιτόπουλου! Δηλαδή, υπάρχει η εκδοχή του υπουργείου Παιδείας και απουσιάζει παντελώς η θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας (ακόμη και από την ιστοσελίδα του ΕΜΠ, με ό,τι σημαίνει αυτό).

Σημειωτέον ότι το γεγονός δεν είναι διόλου ασήμαντο, γιατί η εκλογή των Συμβουλίων διοίκησης θα σημάνει και το ξεδίπλωμα του νόμου-πλαίσιο, την πλήρη εφαρμογή του, ενώ ακόμη και αυτή η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού ότι τα Πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται ανά μήνα με το 1/12 του συνολικού προϋπολογισμού του 2011, που ήδη ήταν φοβερά πετσοκομμένος, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής των Συμβουλίων, συνιστά αναστολή στην ουσία της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ και ωμότατο εκβιασμό προς τα Ιδρύματα.

Στην αρθρογραφία τους στον Τύπο διάφοροι πανεπιστημιακοί είτε αποσιωπούν το γεγονός (της συμφωνίας ή μη της αντιπροσωπείας των πρυτάνεων με τον Αρβανιτόπουλο), είτε εκφράζουν έκπληξη για τους πανηγυρισμούς των ΜΜΕ. Αλλά και η ανακοίνωση του Δικτύου Πανεπιστημιακών (η παλιά διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ, που πρόσκειται σε ΣΥΡΙΖΑ, Δίκτυο, κ.λπ.) περιορίζεται απλά σε μια γενική σύσταση προς «τους πανεπιστημια-   κούς που σέβονται το λειτούργημά τους, τους φοιτητές που αρνούνται να τους στερούν το δικαίωμα να σπουδάσουν δωρεάν τις επιστήμες με εργασιακή προοπτική, τους εργαζόμενους στα ιδρύματα που υπερασπίζονται την εργασία και την αξιοπρέπειά τους, ξεπερνώντας ενδεχόμενους ενδοιασμούς, να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες και να στηρίξουν εκείνες που θα αναπτυχθούν σε κάθε ίδρυμα για να ματαιωθούν στην πράξη οι εκλογές για τη νέα διοίκηση». Και στη συνέχεια τονίζει ότι «αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν χωράει καμιά ταλάντευση περί “συμμετοχής”, ή “επηρεασμού του συσχετισμού” μέσα στα Συμβούλια. Ο στόχος είναι να μη στηθούν πουθενά Συμβούλια», αφήνοντας αόριστα να εννοηθεί ότι μέσα στους πανεπιστημιακούς καθηγητές υπάρχει μερίδα η οποία φλερτάρει με την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο.

Κοντολογίς, υπάρχει μια περίεργη σιωπή, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν ατσαλώνει το μέτωπο ενάντια στο νόμο, ενώ φουσκώνει τα πανιά του υπουργείου Παιδείας να το παίζει δικτάτορας και της παρέας των «προθύμων» να υποσκάπτει το έδαφος. Τη στάση τους αυτή, κύκλοι πανεπιστημιακών (όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Κόντρας») την αποδίδουν στην επιθυμία των πρυτάνεων να διαμορφωθεί μια ενιαία στάση, ώστε να πάνε όλοι μαζί ενάντια στο υπουργείο Παιδείας και στο γεγονός ότι προσβλέπουν στην απόφαση  που θα βγάλει το ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 3 του Φλεβάρη για να εξετάσει την προσφυγή των 24 Πανεπιστημίων ενάντια στο νόμο-πλαίσιο και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Η σιωπή των πρυτανικών αρχών έσπασε μόνο από μια ανακοίνωση του πρυτανικού συμβουλίου του ΑΠΘ προς τα μέλη της πανεπιστημιακής του κοινότητας, στην οποία αναφέρεται: «Υστερα από παρέμβαση του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου των Πρυτάνεων και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Κ. Αρβανιτόπουλο, δόθηκε λύση στο ακανθώδες πρόβλημα της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για το 2012. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Νόμο 4009/2011, από τις 15 Ιανουαρίου 2012 και μετά, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ εξαρτάται δεσμευτικά από την συγκρότηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Με δεδομένο ότι σε κανένα ΑΕΙ της χώρας δεν έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου, τα Πανεπιστήμια κινδύνευαν να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τη λύση που συμφωνήθηκε, η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων θα προχωρεί κάθε μήνα με βάση το δωδεκατημόριο της αντίστοιχης χρηματοδότησης του 2011 και ανεξάρτητα από τη συγκρότηση των Συμβουλίων. Με την αποσύνδεση της δημόσιας χρηματοδότησης από την πρόοδο στις εκλογικές διαδικασίες, διασφαλίζεται η ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία για τη νέα χρονιά. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και αναπτύσσεται πνεύμα συναίνεσης και διαλόγου, σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα πολιτική που στηρίχθηκε στην επίδειξη δύναμης».

Αν πιστέψουμε το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ, δεν υπήρξε καμιά συμφωνία των πρυτάνεων με τον Αρβανιτόπουλο για διευκόλυνση της διεξαγωγής των εκλογών και κατά συνέπεια της εφαρμογής του νόμου-πλαίσιο. Κι όμως ο πρύτανης του ΑΠΘ Μυλόπουλος ήταν ένας εκ των αντιπροσώπων των πρυτάνεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον υπουργό! Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, όμως, προχώρησαν και σε μια άλλη ενέργεια, που αποκαλύπτει ότι το μέτωπο των πανεπιστημιακών δεν είναι ομοιογενές και ότι παίζονται παιχνίδια  με την ομάδα των «προθύμων». Προσέφεραν το σύστημα ηλεκτρονικής διαβούλευσης του ΑΠΘ στους υποψήφιους για το Συμβούλιο διοίκησης, «ως βήμα διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων για το Συμβούλιο του Ιδρύματος αφενός και των μελών ΔΕΠ αφετέρου», στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης «αποκατάστασης του ελλείμματος δημοκρατίας», τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί με μέγιστη τρομοκρατία και διαρκείς απειλές να εφαρμόσει έναν νόμο που βάζει την ταφόπλακα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και η εμμονή του αυτή έχει σβήσει κάθε αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας, την οποία έχει διαρκώς στο φτύσιμο.

Τον Αρβανιτόπουλο ήρθε να συγχαρεί για την επιτυχία του ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ. Είναι σαφές, ότι διά του Αρβανιτόπουλου η ΝΔ παίζει τα δικά της παιχνίδια και προετοιμάζει το δικό της προφίλ ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Ομως, η σιδηρά κυρία της Παιδείας δε σηκώνει σπέκουλα και παιχνίδια που ενισχύουν το προφίλ των αντιπάλων της, ενώ αισθάνεται ότι στραπατσάρεται η ίδια. Γι’ αυτό έσπευσε να ξαναστείλει τρομοκρατικό μήνυμα προς τα Πανεπιστήμια. «Υπάρχουν Πανεπιστήμια που οι Πρυτανικές Αρχές τους έχουν κάνει σαφές ότι δεν θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο, δηλαδή δεν κάνουν τα στοιχειώδη. Για να εφαρμοστεί το κομμάτι της Διοίκησης ο Πρύτανης έπρεπε να κάνει δύο πράγματα:  να δώσει τους καταλόγους και να συνεννοηθεί με την Εφορευτική Επιτροπή για να ανακοινωθεί η μέρα των εκλογών. Αρα υπάρχει συνειδητή υπονόμευση του νόμου. Η Πολιτεία δεν μπορεί να δεχτεί υπονόμευση. Εάν το επόμενο διάστημα δεν εκλεγούν τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων τότε ο προϋπολογισμός τους δεν μπορεί να εγκριθεί, όπως ορίζει ο νόμος, και θα υπάρξουν προβλήματα στην χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων», δήλωσε η Διαμαντοπούλου.

Τα παραπάνω φανερώνουν για μια ακόμη φορά, ότι ο αγώνας για την ανατροπή του νόμου-πλαίσιο δεν μπορεί να επαφίεται απλά και μόνο στην όποια αντίσταση προβάλλουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Είναι υπόθεση πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα του μαζικού, δυναμικού φοιτητικού κινήματος.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔίκη ΣΠΦ – 4η συνεδρίαση, Παρασκευή 20.1.12
Επόμενο άρθρο Δίκη ΣΠΦ – 5η συνεδρίαση, Τρίτη 24.1.2012

Σχετικά Αρθρα

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

Εργατικά 4 Ιούλ 2025, 14:41

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

Παιδεία 3 Ιούλ 2025, 08:52

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

Εργατικά 1 Ιούλ 2025, 21:50

Χιλιάδες υποψήφιους θα αποκεφαλίσει και φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Συνειδητός «κόφτης» της τάσης για πανεπιστημιακή εκπαίδευση οι Πανελλαδικές

Παιδεία 29 Ιούν 2025, 07:37

Απόλυτη ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Βγάζουν ξανά σε Δυνητική Αργία τη Χρύσα Χοτζόγλου

Απόφαση-πρόκληση του Α3 Τμήματος Ακυρωτικής Διαδικασίας του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά

Εργατικά 28 Ιούν 2025, 07:32

Εθνικό Απολυτήριο: Η εκτίναξη των ταξικών φραγμών

Παιδεία 23 Ιούν 2025, 12:35
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Παιδεία

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

3 Ιούλ 2025, 08:52
Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

3 Ιούλ 2025, 07:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούλη

3 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

2 Ιούλ 2025, 22:08
Διεθνή

Γάζα: Παιχνίδια ψυχολογικού πολέμου από Τραμπ-Νετανιάχου

2 Ιούλ 2025, 13:36
Η παπάρα

Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του

2 Ιούλ 2025, 12:01
Κόντρες

Κούλη πεσόντος πας Σαλμάς ξυλεύεται

2 Ιούλ 2025, 09:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

2 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Απάντηση του γενικού διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε δημοσίευμά μας

1 Ιούλ 2025, 22:11
Εργατικά

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

1 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών

Εντυπωσιακά βίντεο από τον ανταρτοπόλεμο της Παλαιστινιακής Αντίστασης

1 Ιούλ 2025, 20:12
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Βενεζουέλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα εθνικής ενότητας – ειρήνης.

1932: Πραξικόπημα Σάλαζαρ στην Πορτογαλία, εγκαθίδρυση δικτατορίας (ως το 1974).

1975: 32 βασανιστές της δικτατορίας παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1988: Βόμβες στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και στον ημιώροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΕΡΠΑ (ΕΛΑ).

1994: Επιστρέφει ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo