Την προηγούμενη Τετάρτη (11/1), ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία της συνόδου των πρυτάνεων, δήλωσε: «Το κύριο μέλημα μου ήταν και είναι να έχουμε Πανεπιστήμια ανοιχτά και ήρεμα. Μέσα στη βαθιά κρίση που πλήττει τη χώρα το ανοιχτό και ήρεμο Πανεπιστήμιο είναι χώρος εκπαίδευσης, έρευνας και ιδεών και σ’ αυτό έχουν συμβάλει και οι πρυτανικές αρχές και η πανεπιστημιακή κοινότητα.
Οι πρυτανικές αρχές συνεχίζουν να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Αλλωστε, σύμφωνα με το νέο νόμο, η εμπλοκή τους στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, που έχουν την ευθύνη κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2012, εξαντλείται στην έγκριση των εκλογικών καταλόγων και δεσμεύτηκαν ότι θα πράξουν τα προβλεπόμενα.
Κατόπιν τούτου είναι αυτονόητο ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Συμβουλίων θα ολοκληρωθεί άμεσα. Σχετικά με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων για το 2012 έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα υλοποιούν δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού του 2011» (οι υπογραμμίσεις από το δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας). Ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και αν και όταν χρειαστεί βελτιώνονται».
Τη δήλωση του Αρβανιτόπουλου, σύμφωνα με την οποία οι πρυτάνεις «δεσμεύτηκαν» να εγκρίνουν τους εκλογικούς καταλόγους για την εκλογή των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων διοίκησης και να μη δημιουργούν προσκόμματα στις εφορευτικές επιτροπές, ακολούθησε βαθύτατη σιωπή από την πλευρά των πρυτανικών αρχών. Κατ’ αρχήν, η αντιπροσωπεία των πρυτάνεων άφησε τον αναπληρωτή υπουργό κυριολεκτικά να αλωνίζει. Οχι μόνο δεν αποχώρησε, εκφράζοντας διαμαρτυρία σε περίπτωση μη συμφωνίας με τα λεγόμενα του Αρβανιτόπουλου, αλλά δεν έκανε και καμιά δημόσια δήλωση, τη στιγμή που τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ πανηγύριζαν πως οι πρυτάνεις συμφώνησαν με το υπουργείο και δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο.
Τέτοια δήλωση, τουλάχιστον για να ενημερώσουν, ως όφειλαν, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι πρυτάνεις ακόμη δεν εξέδωσαν, παρότι έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε (το άρθρο αυτό γράφεται Τρίτη βράδυ), ενώ σύνοδος πρυτάνεων αναμένεται να γίνει τέλος Φλεβάρη! Επειτα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και τα Πανεπιστήμια ακόμη σιωπούν και δεν έχουν εκδώσει για το γεγονός καμιά σχετική ανακοίνωση ή απόφαση οι πρυτανικές τους αρχές, ενώ αντίθετα στις ιστοσελίδες πολλών φιγουράρει μόνο το δελτίο Τύπου του Αρβανιτόπουλου! Δηλαδή, υπάρχει η εκδοχή του υπουργείου Παιδείας και απουσιάζει παντελώς η θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας (ακόμη και από την ιστοσελίδα του ΕΜΠ, με ό,τι σημαίνει αυτό).
Σημειωτέον ότι το γεγονός δεν είναι διόλου ασήμαντο, γιατί η εκλογή των Συμβουλίων διοίκησης θα σημάνει και το ξεδίπλωμα του νόμου-πλαίσιο, την πλήρη εφαρμογή του, ενώ ακόμη και αυτή η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού ότι τα Πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται ανά μήνα με το 1/12 του συνολικού προϋπολογισμού του 2011, που ήδη ήταν φοβερά πετσοκομμένος, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής των Συμβουλίων, συνιστά αναστολή στην ουσία της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ και ωμότατο εκβιασμό προς τα Ιδρύματα.
Στην αρθρογραφία τους στον Τύπο διάφοροι πανεπιστημιακοί είτε αποσιωπούν το γεγονός (της συμφωνίας ή μη της αντιπροσωπείας των πρυτάνεων με τον Αρβανιτόπουλο), είτε εκφράζουν έκπληξη για τους πανηγυρισμούς των ΜΜΕ. Αλλά και η ανακοίνωση του Δικτύου Πανεπιστημιακών (η παλιά διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ, που πρόσκειται σε ΣΥΡΙΖΑ, Δίκτυο, κ.λπ.) περιορίζεται απλά σε μια γενική σύσταση προς «τους πανεπιστημια- κούς που σέβονται το λειτούργημά τους, τους φοιτητές που αρνούνται να τους στερούν το δικαίωμα να σπουδάσουν δωρεάν τις επιστήμες με εργασιακή προοπτική, τους εργαζόμενους στα ιδρύματα που υπερασπίζονται την εργασία και την αξιοπρέπειά τους, ξεπερνώντας ενδεχόμενους ενδοιασμούς, να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες και να στηρίξουν εκείνες που θα αναπτυχθούν σε κάθε ίδρυμα για να ματαιωθούν στην πράξη οι εκλογές για τη νέα διοίκηση». Και στη συνέχεια τονίζει ότι «αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν χωράει καμιά ταλάντευση περί “συμμετοχής”, ή “επηρεασμού του συσχετισμού” μέσα στα Συμβούλια. Ο στόχος είναι να μη στηθούν πουθενά Συμβούλια», αφήνοντας αόριστα να εννοηθεί ότι μέσα στους πανεπιστημιακούς καθηγητές υπάρχει μερίδα η οποία φλερτάρει με την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο.
Κοντολογίς, υπάρχει μια περίεργη σιωπή, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν ατσαλώνει το μέτωπο ενάντια στο νόμο, ενώ φουσκώνει τα πανιά του υπουργείου Παιδείας να το παίζει δικτάτορας και της παρέας των «προθύμων» να υποσκάπτει το έδαφος. Τη στάση τους αυτή, κύκλοι πανεπιστημιακών (όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Κόντρας») την αποδίδουν στην επιθυμία των πρυτάνεων να διαμορφωθεί μια ενιαία στάση, ώστε να πάνε όλοι μαζί ενάντια στο υπουργείο Παιδείας και στο γεγονός ότι προσβλέπουν στην απόφαση που θα βγάλει το ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 3 του Φλεβάρη για να εξετάσει την προσφυγή των 24 Πανεπιστημίων ενάντια στο νόμο-πλαίσιο και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.
Η σιωπή των πρυτανικών αρχών έσπασε μόνο από μια ανακοίνωση του πρυτανικού συμβουλίου του ΑΠΘ προς τα μέλη της πανεπιστημιακής του κοινότητας, στην οποία αναφέρεται: «Υστερα από παρέμβαση του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου των Πρυτάνεων και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Κ. Αρβανιτόπουλο, δόθηκε λύση στο ακανθώδες πρόβλημα της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για το 2012. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Νόμο 4009/2011, από τις 15 Ιανουαρίου 2012 και μετά, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ εξαρτάται δεσμευτικά από την συγκρότηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Με δεδομένο ότι σε κανένα ΑΕΙ της χώρας δεν έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου, τα Πανεπιστήμια κινδύνευαν να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τη λύση που συμφωνήθηκε, η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων θα προχωρεί κάθε μήνα με βάση το δωδεκατημόριο της αντίστοιχης χρηματοδότησης του 2011 και ανεξάρτητα από τη συγκρότηση των Συμβουλίων. Με την αποσύνδεση της δημόσιας χρηματοδότησης από την πρόοδο στις εκλογικές διαδικασίες, διασφαλίζεται η ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία για τη νέα χρονιά. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και αναπτύσσεται πνεύμα συναίνεσης και διαλόγου, σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα πολιτική που στηρίχθηκε στην επίδειξη δύναμης».
Αν πιστέψουμε το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ, δεν υπήρξε καμιά συμφωνία των πρυτάνεων με τον Αρβανιτόπουλο για διευκόλυνση της διεξαγωγής των εκλογών και κατά συνέπεια της εφαρμογής του νόμου-πλαίσιο. Κι όμως ο πρύτανης του ΑΠΘ Μυλόπουλος ήταν ένας εκ των αντιπροσώπων των πρυτάνεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον υπουργό! Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, όμως, προχώρησαν και σε μια άλλη ενέργεια, που αποκαλύπτει ότι το μέτωπο των πανεπιστημιακών δεν είναι ομοιογενές και ότι παίζονται παιχνίδια με την ομάδα των «προθύμων». Προσέφεραν το σύστημα ηλεκτρονικής διαβούλευσης του ΑΠΘ στους υποψήφιους για το Συμβούλιο διοίκησης, «ως βήμα διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων για το Συμβούλιο του Ιδρύματος αφενός και των μελών ΔΕΠ αφετέρου», στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης «αποκατάστασης του ελλείμματος δημοκρατίας», τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί με μέγιστη τρομοκρατία και διαρκείς απειλές να εφαρμόσει έναν νόμο που βάζει την ταφόπλακα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και η εμμονή του αυτή έχει σβήσει κάθε αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας, την οποία έχει διαρκώς στο φτύσιμο.
Τον Αρβανιτόπουλο ήρθε να συγχαρεί για την επιτυχία του ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ. Είναι σαφές, ότι διά του Αρβανιτόπουλου η ΝΔ παίζει τα δικά της παιχνίδια και προετοιμάζει το δικό της προφίλ ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Ομως, η σιδηρά κυρία της Παιδείας δε σηκώνει σπέκουλα και παιχνίδια που ενισχύουν το προφίλ των αντιπάλων της, ενώ αισθάνεται ότι στραπατσάρεται η ίδια. Γι’ αυτό έσπευσε να ξαναστείλει τρομοκρατικό μήνυμα προς τα Πανεπιστήμια. «Υπάρχουν Πανεπιστήμια που οι Πρυτανικές Αρχές τους έχουν κάνει σαφές ότι δεν θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο, δηλαδή δεν κάνουν τα στοιχειώδη. Για να εφαρμοστεί το κομμάτι της Διοίκησης ο Πρύτανης έπρεπε να κάνει δύο πράγματα: να δώσει τους καταλόγους και να συνεννοηθεί με την Εφορευτική Επιτροπή για να ανακοινωθεί η μέρα των εκλογών. Αρα υπάρχει συνειδητή υπονόμευση του νόμου. Η Πολιτεία δεν μπορεί να δεχτεί υπονόμευση. Εάν το επόμενο διάστημα δεν εκλεγούν τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων τότε ο προϋπολογισμός τους δεν μπορεί να εγκριθεί, όπως ορίζει ο νόμος, και θα υπάρξουν προβλήματα στην χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων», δήλωσε η Διαμαντοπούλου.
Τα παραπάνω φανερώνουν για μια ακόμη φορά, ότι ο αγώνας για την ανατροπή του νόμου-πλαίσιο δεν μπορεί να επαφίεται απλά και μόνο στην όποια αντίσταση προβάλλουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Είναι υπόθεση πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα του μαζικού, δυναμικού φοιτητικού κινήματος.
Γιούλα Γκεσούλη