Ψηφίστηκε τη Δευτέρα η τροπολογία 1093/16 σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, ο Αρβανιτόπουλος επέφερε «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που δεν άλλαξαν την ουσία της τροπολογίας που σχολιάσαμε στο προηγούμενο φύλλο. Συγκεκριμένα, υπηρετούντα μέλη ΕΤΕΠ (Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού) και ΕΕΔΙΠ (Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού) χωρίς τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται στο άρθρο 29 του νόμου 4009/2011 (Διαμαντοπούλου), εντάσσονται αυτοδίκαια, αποκλειστικά σε προσωποπαγείς θέσεις ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, τους δυο από τους τρεις ενιαίους κλάδους (εργαστηριακού και ειδικού διδακτικού προσωπικού) που πλέον θα υπάρχουν στα ΑΕΙ.
Στο άρθρο 29, παρ. 3, περ. γ του ν. 4009 τα τυπικά προσόντα για ΕΤΕΠ είναι απόφοιτοι ΤΕ ή ΠΕ και για ΕΔΙΠ επιπρόσθετα με την κατοχή πτυχίου και η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου. Ο προγενέστερος νόμος 2817/2000, που αφορούσε το καθεστώς των διοικητικών υπαλλήλων και του εργαστηριακού τεχνικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων προέβλεπε στο άρ. 13 στην παρ. 1, περ. στ. την πρόσληψη ΕΤΕΠ ΔΕ, καθώς και τη μετατροπή των πρώην ΕΔΤΠ (Ειδικό Διοικητικό Τεχνικό Προσωπικό) που όριζε ο νόμος 1268/82 (στο άρθρο 20) σε ΕΤΕΠ. Επιπλέον, προέβλεπε την ένταξη σε θέσεις ΕΕΔΙΠ μελών ΕΕΠ (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) που όριζε ο νόμος 1268/82 (άρθρο 21), καθώς και την κατάληψη θέσεων ΕΕΔΙΠ χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο, αλλά με τριετή τουλάχιστον επαγγελματική ή εκπαιδευτική διαδικασία (αρ. 13, παρ.2, περ. ε).
Με αυτή την αλλαγή στην τροπολογία, ορισμένοι διοικητικοί που είχαν σε προγενέστερη φάση αποκτήσει καθεστώς ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ μπορούν πλέον να ενταχθούν στο νέο οργανισμό και να παραμείνουν στα ιδρύματα. Η ουσία, όμως, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων, μονίμων και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) –είτε ΔΕ είτε ΠΕ– που τίθενται σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ (αριθμ. 150539/Β2), 498 στο ΕΚΠΑ και 399 στο ΕΜΠ, δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν αυτοδίκαια σε θέσεις ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ. Σύμφωνα με το άρθρο 79, παρ.3, περ. δ του ν. 4009/2011, μόνο όσοι ΙΔΑΧ έχουν διδακτορικό αντικείμενο που θεραπεύει το ίδρυμα μπορούν. Και αυτοί είναι ελάχιστοι στο σύνολο των διαθέσιμων. Ο διαγωνισμός θα είναι δημόσιος. Και δεν είναι σίγουρο καν ότι θα προκηρυχτούν νέες θέσεις ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ, εφόσον η όλη ιστορία της διαθεσιμότητας ξεκίνησε προκειμένου να καλυφθούν τα νούμερα απολύσεων της τρόικας.
Μετά τη δημοσίευση της τροπολογίας, ο πρόεδρος του συλλόγου των μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ Ε. Χίνης, υπέρμαχος της υιοθέτησης της πρότασης Αρβανιτόπουλου για τη λήξη της απεργίας των διοικητικών, με επιστολή του παραιτείται από την ΟΔΕ και από την Επιτροπή Τεχνικής Επεξεργασίας των αιτήσεων των διοικητικών για τη μετατροπή τους σε ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ! Στην επιστολή του, που αναρτήθηκε σε σελίδα των διοικητών υπαλλήλων του ΕΜΠ στο facebook, ο Ε. Χίνης δηλώνει: «Εχω πλέον πειστεί ότι η αρχική μας (του Ιδρύματος) επιδίωξη να επιστρέψουν όλοι οι σε διαθεσιμότητα Διοικητικοί υπάλληλοι, λόγω καθυστερήσεων δικών μας και των εκτός ΕΜΠ εμπλεκόμενων οργανισμών, αλλά και υπαναχωρήσεων των εν λόγω οργανισμών από τα βασικά συμφωνηθέντα, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί». Ομως, ακόμη και μετά την ψυχρολουσία της παραίτησης Χίνη, τα στελέχη του Περισσού στους Διοικητικούς συνεχίζουν να υποστηρίζουν το υπουργείο και να λένε ότι όλα θα υλοποιηθούν, μιας και δήθεν προβλέπονται στο νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ το άρθρο 79, πέραν των κατόχων διδακτορικού ΙΔΑΧ, αναφέρεται μόνο στους ήδη υπηρετούντες του εργαστηριακού και ειδικού διδακτικού προσωπικού (παρ. 3 περ. α εως γ). Εκτός αυτού, με ύφος γεμάτο νόημα, λένε δημόσια ότι γνωρίζουν και κάποια πράγματα που… δεν είναι δημοσιεύσιμα!
Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο ότι οι μάσκες έπεσαν. Τώρα οι Διοικητικοί πρέπει να στείλουν μήνυμα στον υπουργό. Χωρίς ξεσηκωμό, με διάφορες δικαιολογίες (εκκρεμότητα ΠΔ για προσλήψεις στην παρ. 6, του άρθρου 29 και νέας ΚΥΑ για τη δημιουργία του οργανισμού του ιδρύματος), θα παρέλθει το οχτάμηνο της διαθεσιμότητας και θα έρθουν με μαθηματική ακρίβεια οι απολύσεις.