Οι μπίζνες που γενικώς αναπτύσσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι πολλές (για τα δεδομένα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστήμιου) και πολύμορφες. Ειδικά μετά το νόμο Διαμαντοπούλου, έχει κοινώς «ξεσαλώσει», αποκτώντας επάξια τον τίτλο του «επιχειρηματικού» πανεπιστήμιου, που ονειρεύονται οι καπιταλιστές και όλα τα γκεσέμια του νεοφιλελευθερισμού.
Κατά καιρούς, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε για το Μνημόνιο Συνεργασίας του ΑΠΘ με την Εθνική Τράπεζα «για την προώθηση της επιχειρηματικής αξιοποίησης της έρευνας», το «Θερινό Σχολείο Επιμόρφωσης και Ερευνας», τις «επώνυμες έδρες», όπως π.χ. αυτή των εβραϊκών σπουδών, πίσω από την οποία κρύβεται η πρεσβεία του κράτους-δολοφόνου, του Ισραήλ, το «Σύμφωνο Συνεργασίας», τριετούς διάρκειας, με την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ), ενώ πρόσφατα, μετά και το νόμο Κεραμέως, ανακοινώθηκε με πολλά ταρατατζούμ και η ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος στην Ιατρική του ΑΠΘ για την προσέλκυση φοιτητών-πελατών.
Τώρα μαθαίνουμε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διαθέτει και εταιρία, την Cyclopt PC, spin-off, η οποία «παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα της ποιότητας λογισμικού – Quality as a Service (μοντέλο SaaS), βοηθώντας τις εταιρείες λογισμικού να αναπτύξουν και να διαχειριστούν προϊόντα λογισμικού υψηλής ποιότητας ευκολότερα, ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια», και ότι «η πλατφόρμα της Cyclopt αποτελεί μια διαδικτυακή εφαρμογή η οποία ενσωματώνεται στα μεγαλύτερα online αποθετήρια κώδικα, όπως είναι το GitHub, το GitLab και το BitBucket προσφέροντας στου πελάτες μια σειρά από καινοτόμες υπηρεσίες που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής λογισμικού και της συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων».
Σε αυτήν, λοιπόν, την εταιρία του ΑΠΘ ανακοίνωσε την πρώτη του επένδυση το TECS Capital Fund.
Τι εστί TECS Capital Fund; Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα Capital.gr: «Πρόκειται για το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capital Fund) που έχει ως περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας εστιάζοντας σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων λογισμικού και υλισμικού. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τεχνολογίες όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Τεχνολογίες Υλικών, Νανοτεχνολογίες κ.α.
Οι συμμετοχές στο TECS Capital Fund προέρχονται από επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία στην περιοχή σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας. Ακόμη, συμμετέχουν επιχειρηματίες με διεθνή δραστηριότητα και υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Πυλώνας του επενδυτικού σχήματος και μοναδικός θεσμικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ)».
Οπως αναφέρει το πανηγυρικό δελτίο Τύπου του TECS Capital, «με την επένδυση του TECS Capital (σ.σ. στην Cyclopt PC) η εταιρεία στοχεύει στην επίτευξη σημαντικών επιχειρηματικών και τεχνολογικών στόχων: ενίσχυση της ομάδας, επιτάχυνση πωλήσεων και επαναλαμβανόμενων εσόδων, εξυπηρέτηση ενός πλούσιου χαρτοφυλακίου γλωσσών προγραμματισμού και μια σταθερή πορεία για διεθνή ανάπτυξη».
Κοντολογίς από την επένδυση προσδοκούν να αποκτήσουν νέα κέρδη και οι δύο εταίροι, προς δόξαν «του επιχειρείν» και των όσων δραστηριοποιούνται στην «πανεπιστημιακή εταιρία» και το fund.
Γι’ αυτό και ο CEO της Cyclopt Δρ. Μιχάλης Παπαμιχαήλ δήλωσε περιχαρής τα εξής: «Ολοι μας στην Cyclopt ανυπομονούμε πραγματικά για αυτή τη συνεργασία, καθώς τη θεωρούμε σημαντικό ορόσημο για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών μας στόχων. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την επένδυση προκειμένου να επιταχύνουμε την επέκταση της ομάδας μας με ταλαντούχα άτομα, να παρέχουμε ακόμα πιο καινοτόμες υπηρεσίες για την καλύτερη αξιολόγηση της ποιότητας του λογισμικού και να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να παρακολουθούν και να βελτιστοποιούν τη διαδικασία ανάπτυξης του λογισμικού τους. Επιπλέον, σκοπεύουμε να βελτιώσουμε τη στρατηγική μάρκετινγκ και πωλήσεων, προκειμένου να επεκτείνουμε την πελατειακή μας βάση και να θέσουμε την πλατφόρμα μας σε περισσότερες εταιρείες λογισμικού. Είμαστε σίγουροι ότι το TECS Capital θα είναι ο συνεργάτης μας σε όλη μας την πορεία».
Ο δε Αντιπρύτανης Ερευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, ως θεσμικά υπεύθυνος Αντιπρύτανης για τη μεταφορά τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο δήλωσε: «Η Cyclopt είναι μία από τις πρόσφατες spin-off του ΑΠΘ που αποδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα της έρευνας που διεξάγεται στο Ιδρυμά μας, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργεί καινοτόμες λύσεις στον τομέα του λογισμικού και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ως ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή η επένδυση είναι μια σημαντική απόφαση που θα επιταχύνει την ανάπτυξη της Cyclopt στη διεθνή αγορά».
Εχουμε, δηλαδή, εδώ τον απόλυτο εξευτελισμό της έννοιας του πανεπιστημιακού δασκάλου ενός δημόσιου πανεπιστήμιου, ο οποίος θεωρεί πως ο τίτλος «επιχειρηματικό πανεπιστήμιο» είναι τίτλος τιμής! Είναι τίτλος τιμής, δηλαδή, για ένα δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα να αναθέτει επιμέρους λειτουργίες του στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να αναζητά πόρους από άλλες πηγές, πλην της δημόσιας χρηματοδότησης, να δημιουργεί δομές «πιστοποίησης» «επιμόρφωσης» και «διά βίου μάθησης» με δίδακτρα, να παίρνει μέρος στην κούρσα της αξιολόγησης με κριτήρια τη σκληρή «ανταγωνιστικότητα» και «ανταποδοτικότητα», να επιδιώκει «συνεργασίες» με καπιταλιστές και επιχειρήσεις για την αύξηση της κερδοφορίας των οποίων διεξάγει έρευνα παραχωρώντας τις εγκαταστάσεις και το επιστημονικό του προσωπικό, να λειτουργεί ως επιχείρηση ΑΕ, απαλλάσσοντας το αστικό κράτος από το «βάρος» της χρηματοδότησης, να αλλοτριώνει σε αυτούς τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες συνειδήσεις και λαμπρά επιστημονικά μυαλά.