Εδωσε δε και μια πρόγευση του τι θα συμβεί στην τεχνολογική εκπαίδευση, μετά την «αναμόρφωσή» της. Το υπουργείο μελετά την εφαρμογή ενός «διττού» συστήματος τύπου Γερμανίας, ώστε να ωφεληθούν στο έπακρο και πάλι οι καπιταλιστές, εξασφαλίζοντας τσάμπα εργατική δύναμη. Ενα μεγάλο μέρος, λέει, των μαθημάτων θα «διδάσκεται» απευθείας μέσα στην επιχείρηση με «την πρακτική εφαρμογή» (μαθητεία). Επί τούτου θα οργανωθεί σύνοδος ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στο Βερολίνο στις 10 Δεκεμβρίου.
Η τρόικα εσωτερικού δεν εμπιστεύεται απόλυτα ούτε να νέα Συμβούλια διοίκησης των Πανεπιστημίων (τα οποία, θυμίζουμε, ότι έχουν και εξωτερικά μέλη, που μπορεί να προέρχονται και από το χώρο των επιχειρήσεων, των τραπεζών, της πολιτικής, κ.λπ.). Που θα διοικούν, βεβαίως, υπό το κράτος των νόμων-καρμανιόλα του δημόσιου Πανεπιστήμιου της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου, πλην, όμως, θα έχουν και εσωτερικά μέλη, που πιθανόν να είναι επιρρεπή σε πιέσεις προερχόμενες από το φοιτητικό κίνημα ή την εργαζόμενη κοινωνία.
Για να «δέσει το γάιδαρό του», λοιπόν, το τρίο ρεζίλι της κυβέρνησης, υπό το άγρυπνο μάτι των αφεντικών της τρόικας, ώστε τα Ιδρύματα να ακολουθούν χωρίς καμιά παρέκκλιση τις μνημονιακές επιταγές, συγκροτεί πενταμελείς ομάδες ελλήνων «εμπειρογνωμόνων» και «ειδικών», που θα σταλούν τοποτηρητές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για να «βοηθήσουν» στο μάνατζμεντ και στην οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων τους (καθότι μιλούμε πλέον για Πανεπιστήμιο-ΑΕ).
Ταύτα ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι το σχέδιο «Αθηνά», το τσουνάμι δηλαδή των σαρωτικών συγχωνεύσεων-καταργήσεων Τμημάτων και Σχολών ή και ολόκληρων ΑΕΙ (φημολογείται ότι θα βάλουν λουκέτο 150 Τμήματα και Σχολές), θα πάρει σάρκα και οστά μέσα στο Φεβρουάριο.