Συνάντηση με τον ΔΗΜΑΡίτη υφυπουργό Παιδείας Παπαθεοδώρου είχε το ΔΣ της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΔΟΕ, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης της Ομοσπονδίας και της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Παιδείας, την περασμένη Τρίτη.
Κατά τη συνάντηση, ο πονηρός Παπαθεοδώρου έκανε τον «κινέζο», προκειμένου να αποκρύψει τα όσα ετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε, αφήνοντας σκόπιμα «τρύπες» για τα όσα επακολουθήσουν οσονούπω.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ, ο υφυπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε ως εξής στα ερωτήματα που του υπεβλήθησαν:
«– Εγκύκλιος του Υπουργείου για την οργανικότητα των σχολείων
Δήλωσε πως ζήτησε αιτιολόγηση από τους Περιφερειακούς Διευθυντές των στοιχείων που έχουν δοθεί στο σύστημα καταγραφής ώστε να πάρει το κάθε στέλεχος την ευθύνη της ορθότητας των όσων δηλώνει. Δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης των οργανικών θέσεων.
– Ωράριο εκπαιδευτικών
Δήλωσε ότι ενδεχόμενη αύξηση του ωραρίου δεν προσφέρει από μόνη της καμία λύση. Βασικό πρόβλημα είναι η κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού.
– Ελεγκτές δημόσιας διοίκησης
Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία επίσκεψη σε σχολείο. Σε περίπτωση που υπάρξει θα ενημερωθούν πρώτα τα στελέχη εκπαίδευσης (Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Π.Ε., Διευθυντές σχολείων) και δεν θα διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.
– Προσλήψεις αναπληρωτών
Ο αριθμός τους θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
– Απολύσεις εκπαιδευτικών
Δεν προκύπτει από πουθενά τέτοιο θέμα. Το ζήτημα αφορά μόνο όσους βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα.
– Συμπτύξεις τμημάτων
Δεν υπάρχει καμία εντολή (προφορική ή γραπτή) του Υπουργείου για συμπτύξεις τμημάτων.
– Ωράριο νηπιαγωγών
Θα εξειδικευθεί με υπουργική απόφαση το επόμενο χρονικό διάστημα.
– Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών μετά τις 30/6/2010
Το θέμα μελετάται».
Εμείς, μπορούμε κάλλιστα να φανταστούμε τα όσα δε θέλησε να πει ο υφυπουργός Παιδείας. Τα παραθέτουμε, σύμφωνα με τη σειρά των θεμάτων που αναφέρονται παραπάνω:
♦ Η δήλωση του Παπαθεοδώρου ότι «δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης των οργανικών θέσεων» δεν έχει καμιά αξία και έγινε εκ του πονηρού, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να κρατηθούν στο σκοτάδι. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπήρξε έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές, ζητώντας την «αιτιολόγηση» των στοιχείων που έχουν δηλωθεί, όσον αφορά στην αντιστοιχία ανάμεσα στην υπάρχουσα οργανικότητα των σχολείων και τον αριθμό των μαθητών τους (με βάση την αναλογία 1 εκπαιδευτικός προς 25 μαθητές. Σύμφωνα με αυτό, χάνονται μόνο στην Περιφέρεια Αττικής 1.799 θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών). Αν το υπουργείο δεν έχει πρόθεση να μειώσει τις οργανικές θέσεις, τότε προς τί το σχετικό έγγραφο; Κι έπειτα πως θα εξασφαλιστεί η συρρίκνωση του Δημόσιου, όταν οι εκπαιδευτικοί αποτελούν τον πολυπληθέστερο κλάδο του; Ας αφήσουμε δε, το νόμο για την αξιολόγηση που ετοιμάζεται, με σκοπό να αφήσει διάπλατη την πόρτα και για τις απολύσεις (με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία).
♦ Η αύξηση του διδακτικού ωράριου των εκπαιδευτικών αναφέρεται ήδη ρητά στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2016. Θα συνδυαστεί δε με την «κινητικότητα» των εκπαιδευτικών, η οποία θα προκύψει ως αποτέλεσμα της κατάργησης των οργανικών τους θέσεων, που θα δημιουργήσει τους «πλεονάζοντες». Θα συνδυαστεί επίσης με τους μηδενικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και με το διορισμό μόλις 2.000 αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την επόμενη σχολική χρονιά. Μέσω όλων αυτών των παρεμβάσεων, το υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει να καλύψει τα κενά, ανάλογα με «την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού», όπως δήλωσε με νόημα σε άλλο σημείο ο Παπαθεοδώρου.
♦ Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν καταγγελίες (οι οποίες, όμως, δεν πήραν έγγραφη επιβεβαίωση) ότι ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης έκαναν αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας, για να εξακριβώσουν αν οι εκπαιδευτικοί εξαντλούν πλήρως το εργασιακό τους ωράριο (ως τις 2 μ.μ). Σημειώνουμε ότι όσον αφορά στη διάκριση ανάμεσα στο διδακτικό και εργασιακό ωράριο, η ΔΟΕ έχει επανειλημμένα στείλει διευκρινήσεις στα σχολεία (βασίζονται στις διατάξεις του νόμου 1566), σύμφωνα με τις οποίες, όταν οι εκπαιδευτικοί ολοκληρώνουν το ημερήσιο διδακτικό τους ωράριο, μπορούν να αποχωρήσουν από το σχολείο, εφόσον δεν τους έχει ανατεθεί από το σύλλογο διδασκόντων κάποιο διοικητικό έργο, ή άλλη υπηρεσία που έχει σχέση με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο (ενημέρωση γονέων, πολιτιστικές δραστηριότητες, κ.λπ.). Από την απάντηση του υφυπουργού Παιδείας, γίνεται φανερό ότι το υπουργείο δεν αποκλείει τέτοιου είδους επισκέψεις των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης στα σχολεία, ούτε υπάρχει δέσμευση ως προς το τι αυτοί θα ελέγξουν.
♦ Η απόλυση των εκπαιδευτικών προκύπτει καθαρά από το υπάρχον νομικό πλαίσιο (νόμος 1566/1985, νόμος 3848/2010, που αναφέρεται στην ενεργοποίηση του θεσμού του «δόκιμου εκπαιδευτικού», νόμος 4024/2011 για το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο), αλλά και από τις δεσμεύσεις έναντι της τρόικας για απολύσεις 150.000 δημόσιων υπάλληλων έως το 2015.
Ο ΔΗΜΑΡίτης Μανιτάκης ήδη «ξέχασε» τις κόκκινες γραμμές που έβαζε, ενώ ο Κουβέλης συμφώνησε στην απόλυση της πρώτης φουρνιάς δημόσιων υπάλληλων.
♦ Η δήλωση ότι το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών (είναι το μόνο που δεν είναι νομοθετημένο, με αποτέλεσμα να γίνεται «λάστιχο» και να υφίσταται συνεχείς αυξήσεις) θα «εξειδικευθεί με υπουργική απόφαση το επόμενο χρονικό διάστημα» (όπως αναφέρει αόριστα το άρθρο 39 του νόμου 4115/2013) δεν έχει καμιά αξία. Ουσιαστικά το θέμα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Και σαφώς θα συνδέεται με την αύξηση του διδακτικού ωράριου των εκπαιδευτικών που ετοιμάζεται.
♦ Ως προς τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών στην ιδιωτική εκπαίδευση για τη βαθμολογική και μισθολογική τους κατάταξη, απάντηση έχουν ήδη δώσει με σχετικά έγγραφα το Γενικό Λογιστήριο και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΔΙΔΑΔ / Φ.31.31/ 1572/2665 – 28/2/2013), τα οποία αναφέρουν ότι «ελλείψει ειδικής νομοθετικής διάταξης που να προβλέπει τα ανωτέρω, η υπηρεσία μας έχει την άποψη ότι μετά την 1η.11.2011 δεν δύναται να αναγνωρισθεί ως προϋπηρεσία για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση». Το υπουργείο Παιδείας δε, άνοιξε πρώτο το θέμα με σχετικό ερώτημα που υπέβαλε στις 22/3/2013. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό, αφού οι εκπαιδευτικοί κάνουν πολλά χρόνια να διοριστούν (ειδικά τώρα που έχουν μηδενιστεί σχεδόν οι διορισμοί), κατά τη διάρκεια των οποίων εργάζονται πολλοί εξ αυτών στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Γιούλα Γκεσούλη