Μεγάλο καημό έχουν στο υπουργείο Παιδείας να ικανοποιήσουν το αίτημα των μεγαλοξενοδόχων να εφαρμοστεί και στην χώρα μας η «λευκή εβδομάδα» των διακοπών, ώστε οι επιχειρηματίες του τουρισμού να αυξήσουν τα κέρδη τους. Επειδή, όμως, ο χειρισμός του θέματος, όπως αποδείχθηκε, δεν είναι και τόσο απλός, αφού ξεσηκώθηκαν ακόμη και οι πέτρες και γιουχάισαν τον Αρβανιτόπουλο, πρώτον γιατί το εν λόγω μέτρο είναι τουλάχιστον γελοίο σε μια χώρα που οι εργαζόμενοί της έχουν στραγγαλιστεί από τα αλλεπάλληλα μνημονιακά μέτρα, δεύτερον γιατί το δημόσιο σχολείο καταρρέει λόγω της οικονομικής αφαίμαξης και των αντιδραστικού προσανατολισμού του και τρίτον γιατί μόνο οργή προκαλεί το γεγονός ότι οι ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίες καθορίζονται από αυτές των καπιταλιστών, ο υπουργός Παιδείας άλλαξε ρότα. Τώρα εφηύρε το ψέμα ότι τα ελληνικά σχολεία, σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, έχουν πολλές ημέρες διακοπών και γι’ αυτό επιβάλλεται η αύξηση του διδακτικού έτους. Με την αύξηση, που λέγεται ότι θα επιβληθεί οσονούπω για να ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά (η διάρκεια παίζει, ανάλογα με τις διαρροές από το υπουργείο), ο Αρβανιτόπουλος θα έχει πλέον το χρονικό περιθώριο να ικανοποιήσει και το αίτημα των επιχειρηματιών του χειμερινού τουρισμού. Καμουφλάροντας την απόφαση αυτή με το επιχείρημα ότι η «ποιότητα» πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη «ποσότητα», ενισχύει ταυτόχρονα την προπαγάνδα γύρω από τις αυξημένες απαιτήσεις του «νέου σχολείου», που εκτός από τον αποκλειστικό προσανατολισμό στην κατάκτηση των δεξιοτήτων που απαιτεί η «αγορά» και τους νέους ταξικούς φραγμούς περιλαμβάνει και την χειραγώγηση-υποταγή των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση.
Για να πέσουν, λοιπόν, οι μάσκες, για να μην παραμυθιάζεται η εργαζόμενη κοινωνία με χοντρά ψεύδη, που αποσκοπούν στην κατασυκοφάντηση του δημόσιου σχολείου, της μαθητικής νεολαίας και των εκπαιδευτικών, ώστε να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός και να διευκολυνθούν τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, αναφέρουμε τα παρακάτω στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει τις περισσότερες σχολικές διακοπές και αργίες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα στοιχεία αυτά είναι παρμένα από την Εκθεση για την «Οργάνωση του σχολικού χρόνου στην Ευρώπη» για το σχολικό έτος 2012-2013 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφόρησης για την Εκπαίδευση «Ευρυδίκη».
Σύμφωνα με την Εκθεση, οκτώ (8) τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Λετονία, Εσθονία, Ελβετία μας ξεπερνούν στις ημέρες διακοπών και αργιών ως σύνολο. Ενώ η Φινλανδία και η Σουηδία (που αποτελούν και πρότυπο για τους ευρωλιγούρηδες υπουργούς Παιδείας), η Κύπρος, και η Ουγγαρία κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με εμάς.
Μπορεί οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να επιβάλλουν περισσότερες εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών, όμως σε αυτές τις χώρες είναι μηδενικός ή σχεδόν μηδενικός ο χρόνος άλλων διακοπών που υπάρχουν στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης στο τέλος των σχολικών τριμήνων ή για τις Απόκριες, κ.λπ. Π.χ. στη Γερμανία, που έχει μόνο 6 εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών, υπάρχουν 33 ημέρες διακοπών συνολικά για Χριστούγεννα-Πάσχα και άλλες 37 ημέρες διακοπών στο τέλος των τριμήνων και για τις Απόκριες. Σε Αγγλία, Σκωτία οι διακοπές Χριστουγέννων-Πάσχα είναι όσες και οι δικές μας, υπάρχουν, όμως 3 εβδομάδες διακοπών ως σύνολο στο τέλος τριμήνων-Αποκριάς. Στο Βέλγιο οι αντίστοιχες διακοπές είναι 4 εβδομάδες για Χριστούγεννα-Πάσχα και 2 εβδομάδες για τρίμηνα-Απόκριες, κ.λπ.
Τέλος, στις αργίες, που αφορούν σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, η Γερμανία και η Κύπρος ξεπερνούν την Ελλάδα, ενώ Ιρλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ολλανδία έχουν τον ίδιο περίπου αριθμό αργιών με εμάς.