Αμεση ήταν η αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΤΕΕ) στην fast track απόφαση του uπουργείου Παιδείας για απονομή integrated master στους αποφοίτους του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) (ενοποίηση πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) (ΦΕΚ 1946/Β/14-5-2021), απόφαση που υποσκάπτει τις αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές των μηχανικών των Πολυτεχνείων.
Η απονομή μάλιστα έγινε παρακάμπτοντας τα όσα ορίζει ο Ν. 4485/2017. Σύμφωνα με αυτόν, για την αποτίμηση της πλήρωσης των κριτηρίων του άρθρου 46 και την υπαγωγή του Τμήματος στις παραπάνω διατάξεις, αποφαίνεται Επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι του ΤΕΕ, των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, και του ενδιαφερόμενου Πανεπιστήμιου ( εν προκειμένου του ΠΑΔΑ). Σε αντίθεση, λοιπόν, με ό,τι προβλέπεται, εδώ η απόφαση πάρθηκε μετά από ομόφωνα θετική γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) στην οποία ο μόνος Μηχανικός είναι ο Πρόεδρος.
Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει καταιγισμό ανάλογων αποφάσεων, για τα Τμήματα των Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, των Μηχανικών Βιοϊατρικής, των Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, των Μηχανολόγων Μηχανικών, των Ναυπηγών Μηχανικών, των Μηχανικών τοπογραφίας και γεωπληροφορικής, καθώς και για τα τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, η νέα ονομασία των «πανεπιστημιοποιημένων» πρώην ΤΕΙ Κρήτης) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Γεωπονίας. Παράλληλα, η ΕΘ.Α.Α.Ε επεξεργάζεται για το ΠΑΔΑ το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής και επανεξετάζεται μετά την πιστοποίηση του ΠΠΣ η υπαγωγή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι «το ΤΕΕ ως υπεύθυνος φορέας για τη διαδικασία απονομής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και κατ’ επέκταση επαγγελματικών δικαιωμάτων, με γνώμονα την Τεχνική Ευθύνη και το δημόσιο συμφέρον, δεν θα επιτρέψει την απαξίωση των Διπλωμάτων των ενιαίων πενταετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας αποδεχόμενο να υπερισχύουν σκοπιμότητες έναντι της επιστημονικής και επαγγελματικής ευθύνης, της ποιότητας, της πληρότητας και του επιπέδου σπουδών, καθώς το επάγγελμα του μηχανικού είναι ρυθμιζόμενο, συνεπάγεται ευθύνες και άπτεται άμεσα της δημόσιας ασφάλειας και του δημοσίου συμφέροντος το οποίο και βλάπτεται. Τουναντίον θα ασκήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τον θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο ώστε η πολιτική άκριτης αναγνώρισης και απαξίωσης των πενταετών Διπλωματούχων Μηχανικών να ακυρωθεί…».
Τα παραπάνω είναι μια προαναγγελθείσα εξέλιξη. Είναι αποτέλεσμα του μπουρλότου που άναψε το πολυνομοσχέδιο Γαβρόγλου, που μετέτρεψε ουσιαστικά τα Τμήματα Μηχανικών των πρώην ΤΕΙ σε… Πολυτεχνεία και έγινε με στόχο να καλλιεργηθούν ελπίδες -άρα να αρπαχτούν και ψήφοι- σε χιλιάδες νέους να φοιτήσουν σε Πολυτεχνικές Σχολές που είχαν κοινωνική προβολή, επαγγελματική αποκατάσταση και απορρόφηση από την αγορά εργασίας (όλα αυτά προ κρίσης γιατί τώρα οι απόφοιτοι Πολυτεχνείων μαστίζονται πλέον από την ανεργία).
Δημιουργήθηκε έτσι ένα μεγάλο μπάχαλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, στις κατηγορίες πτυχίων πολλών ταχυτήτων, στις αντιδράσεις ισχυρών επαγγελματικών ενώσεων, που αποτελούν και κορμό των μηχανισμών και θεσμών του αστικού κράτους, στην ακαδημαϊκότητα των τίτλων σπουδών και κυρίως στην ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών, των οποίων αναπόφευκτα σηματοδοτείται η υποβάθμιση.
Τα νέα «βαφτίσια» των Τμημάτων αυτών των πρώην ΤΕΙ απαιτούν απλά μια τυπική διαδικασία: Σύμφωνα με το νόμο Γαβρόγλου, με Υπουργική Απόφαση τα Τμήματα Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων (τα Τμήματα των πρώην ΤΕΙ δηλαδή) ορίζουν τη διάρκεια του πρώτου κύκλου σπουδών σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα (5 έτη), κατόπιν πρότασης της οικείας Συγκλήτου. Επίσης, με ΥΑ καθορίζεται η αντιστοιχία αυτών των Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ύστερα από πρόταση επταμελούς επιτροπής! Για το λόγο αυτό, επίσης με ΥΑ ιδρύεται στο οικείο ΑΕΙ Πολυτεχνική Σχολή και εντάσσονται σε αυτήν τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών που έχουν οριστεί αντίστοιχα με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής.
Θυμίζουμε ότι όταν άνοιξε αυτή η διαδικασία από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα Πολυτεχνεία ανέβηκαν στα κάγκελα. Κατήγγειλαν ότι πρόκειται για αντιγραφή τίτλων από καθιερωμένα τμήματα που οδηγεί σε εξαπάτηση των μαθητών και ότι προωθείται η μαζική παραγωγή νέων πανεπιστημιακών τμημάτων μηχανικών χωρίς προγράμματα σπουδών με το απαραίτητο εύρος και βάθος, χωρίς εργαστηριακές υποδομές και το απαραίτητο (σε αριθμό και επιστημονικά προσόντα) διδακτικό προσωπικό. Οτι πρόκειται για μια τεχνητή πανεπιστημοποίηση που παραβιάζει τις βασικές ακαδημαϊκές αρχές και οδηγεί αναπόφευκτα σε υποβάθμιση του συνόλου των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών του μηχανικού.
Η ΝΔ, υποτίθεται ότι αντιδρούσε στην ένταξη των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, γι’ αυτό και προεκλογικά είχε ξεσηκώσει ανάλογο θόρυβο. Μάλιστα, μέχρι πριν λίγες εβδομάδες διεμήνυε, μέσω του φιλικού Τύπου, ότι προτίθεται να φέρει αλλαγές, οριοθετώντας εκ νέου τον Τεχνολογικό Τομέα (άφηνε αδιευκρίνιστο το γεγονός εάν τα ΤΕΙ θα παραμείνουν υπό την ομπρέλα των Πανεπιστημίων). Τώρα, όμως, καθώς μυρίζουν εκλογές, εφόσον η εμφάνιση ενός τέταρτου πανδημικού κύματος το επιτρέψει, άλλαξε τροπάρι. Για τους ίδιους λόγους με τους συριζαίους, αυτούς της άγρας ψήφων, προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην απόδοση integrated master στους αποφοίτους των Τμημάτων Μηχανικών των πρώην ΤΕΙ.
Τις μικροκομματικές επιδιώξεις των αστικών κομμάτων, όμως, είναι σίγουρο ότι θα τις πληρώσει αυτή καθαυτή η ποιότητα σπουδών και βέβαια οι φοιτητές και των Πολυτεχνείων και των πρώην ΤΕΙ.
Γιούλα Γκεσούλη