Η Διαμαντοπούλου στέλνει εκ νέου τρομοκρατικό μήνυμα στα Πανεπιστήμια, ξεθαρρεμένη από την προσέλευση στο υπουργείο Παιδείας του Αρβανιτόπουλου της ΝΔ, ως αναπληρωτού υπουργού Παιδείας. «Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Στο Υπουργείο Παιδείας θα έλεγα ότι έχει τον τίτλο: ‘’ο νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εφαρμόζεται απαρέγκλιτα’’ με στόχο να έχουμε αποτελέσματα μέσα στη χρονιά», δηλώνει με περισσό θράσος.
Συμπεριφέρεται σα να μην έχει εναντίον της σχεδόν το σύνολο των πρυτάνεων, που αρνούνται να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις για τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών, οι οποίες θα οργανώσουν τις διαδικασίες για την εκλογή των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων διοίκησης και την πανεπιστημιακή κοινότητα, σαν να μη γνωρίζει για την προσφυγή των πρυτανικών αρχών στο ΣΤΕ, με σκοπό το μπλοκάρισμα του νόμου-πλαίσιο (ήδη έχει προσφύγει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Το θράσος αυτό το αντλεί από την υποχώρηση σ’ αυτή τη φάση του φοιτητικού κινήματος, από την ελπίδα ότι οι πανεπιστημιακές διοικήσεις δεν θα αντέξουν στην πίεση που τους ασκεί ως το τέλος και από την πεποίθηση ότι τώρα θα έχει την άμεση στήριξη της ΝΔ, η οποία τοποθέτησε αναπληρωτή υπουργό στο υπουργείο Παιδείας. Τα δυο αστικά κόμματα εξουσίας ψήφισαν από κοινού με τα δυο χέρια το νέο νόμο-έκτρωμα για τα Πανεπιστήμια, δίνοντας απτό δείγμα συναίνεσης και σύμπλευσης στην επίθεση ενάντια στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η Διαμαντοπούλου φρόντισε να μας το υπενθυμίσει: «Ο χώρος της Παιδείας ήταν αυτός στον οποίο δοκιμάστηκε και πέτυχε η συναίνεση. Ο κύριος Αρβανιτόπουλος είναι από τους βασικούς συντελεστές της. Δουλέψαμε επί μήνες θετικά και με σημαντικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό και το εθνικό συμφέρον».
Για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο έτερος Καππαδόκης, Αρβανιτόπουλος, επαναλαμβάνοντας σαν ηχώ: «Ο χώρος της Παιδείας είναι κατ’ εξοχήν ο χώρος της εθνικής συνεννόησης. Και όπως είπε η Υπουργός – την ευχαριστώ για τα καλά της λόγια – ο τομέας Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε στη διαμόρφωση του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο οποίος ψηφίστηκε από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, ήδη, εφαρμόζεται. Σε αυτό το πνεύμα με την Υπουργό και την Υφυπουργό θα προχωρήσουμε ούτως ώστε τα ζητήματα της Παιδείας να τύχουν μιας ευρύτερης εθνικής συνεννόησης».
Εκτός από την προσπάθεια ενταφιασμού του δημόσιου Πανεπιστήμιου, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε και την ανακοίνωση του νέου τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να είμαστε σίγουροι ότι θα πρόκειται για σφοδρότατο χτύπημα στην τάση της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση, ειδικά με τα μνημονιακά δεδομένα του στραγγαλισμού οιωνδήποτε κοινωνικών δαπανών (μια από αυτές είναι η δαπάνη για την Παιδεία), του ευτελισμού της εργασίας, των εργασιακών σχέσεων και των ατέλειωτων στρατών των ανέργων. Η υφυπουργός Παιδείας Χριστοφιλοπούλου μας προϊδέασε για την επίθεση που επίκειται ενάντια στον ανθό της νεολαίας, με τη συναίνεση και πάλι σύσσωμου του αστισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι αλλαγές που έχουν ξεκινήσει στα σχολεία – θυμίζω ότι στηρίζονται στα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής Μπαμπινιώτη και είναι προϊόν συναίνεσης – μπορούν τώρα να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν και προσβλέπω σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό, ιδιαίτερα δε εκεί που ‘’παντρεύεται’’ η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τα σχολεία, δηλαδή στο σύστημα πρόσβασης, να έχουμε συναίνεση».
Ορίζοντας τους στόχους της επόμενης ημέρας για το υπουργείο Παιδείας, η Διαμαντοπούλου, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στο Υπουργείο Παιδείας έχουμε μπροστά μας τέσσερα μεγάλα ζητήματα: Την αναδιάρθρωση της Περιφερειακής εκπαίδευσης – πώς δομούνται με ένα νέο σχήμα Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – το Νέο Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο, τις εισαγωγικές εξετάσεις και το νόμο για την Ερευνα». Κοντολογίς, μαζί με το νέο εξεταστικό, προετοιμάζουν τη συνέχιση της φάμπρικας των λουκέτων στα σχολεία (συγχωνεύσεις-καταργήσεις), το «νέο Λύκειο» της πρώιμης απόλυτης εξειδίκευσης και του αυταρχισμού, του υποταγμένου στο άγος των εισαγωγικών εξετάσεων για το Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Λύκειο της εξαπάτησης της νεολαίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, καθώς και την παράδοση της έρευνας (στο βαθμό που αυτή γίνεται) στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Γιούλα Γκεσούλη