Στις περιοχές της Αττικής, όπου πλειοψηφούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δε φθάνουν τα μύρια όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα σχολειά της περιοχής, τώρα θα τους φορτώσουν και άλλα με το άγριο τσουνάμι των συγχωνεύσεων των σχολικών τάξεων, που ετοιμάζουν πυρετωδώς στο υπουργείο Παιδείας, όπως γράφουμε σε σχετικό άρθρο.
Στη χρονιά που διανύουμε δεκάδες σχολεία μπήκαν μπροστά και πραγματοποίησαν δυναμικές κινητοποιήσεις, με τη στήριξη των εκπαιδευτικών των περιοχών τους (αποχή των μαθητών, καταλήψεις γραφείων Διευ-θύνσεων, κ.λπ.), επειδή γονείς και μαθητές απηύδισαν και οργίστηκαν από την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθεί στα αυτονόητα, που απαιτούνται ακόμη και για τη στοιχειώδη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Δάσκαλοι που αποχώρησαν για κάποιο λόγο από τη θέση τους δεν αντικαταστάθηκαν με αναπληρωτή, τμήματα συγχωνεύτηκαν, μαθητές μετατράπηκαν σε περιοδεύοντες θιάσους από τάξη σε τάξη, προνήπια στάλθηκαν στο σπίτι τους στη μέση της σχολικής χρονιάς, μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος δε διδάχθηκαν ή διδάχθηκαν ελλιπώς (ιδιαίτερα ειδικά μαθήματα), τμήματα ένταξης και ειδικές τάξεις καταργήθηκαν, αφού οι υποστηρικτικές δομές θεωρούνται πολυτέλεια. Το δημόσιο σχολείο εξωθείται σταθερά σε ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του, με πρώτους και καλύτερους «χορηγούς» τους γονείς, που εξαναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πιαστούν οι στόχοι της άγριας δημοσιονομικής προσαρμογής στις επιταγές του Μνημόνιου. Στενάζουν οι ίδιοι, στενάζουν οι εργαζόμενοι για να βγουν λάδι και κερδισμένοι από την κρίση το κεφάλαιο και οι πολιτικοί υπηρέτες του.
Τούτη τη φορά, ήρθε η σειρά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών να βγει στον αγώνα. Το σχολείο από τις 9 του Απρίλη έβαλε λουκέτο επ’ αόριστον και «μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα», με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του.
Στη σχετική τους ανακοίνωση, οι γονείς σημειώνουν: «Ζητούμε το αυτονόητο να έρθει νέος/α δάσκαλος/α στη θέση της δασκάλας που έφυγε στις 27 Μαρτίου με απόσπαση στη Γερμανία, επαναλειτουργία του τμήματος ένταξης και καθηγητή/τρια γαλλικών».
Οπως ενημερώνει η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων, που μας έστειλε της ανακοίνωση, «τα κενά μόνο στη Β΄ Ανατολική Αττική σε βασικούς δασκάλους είναι 23, αν βάλουμε τις ειδικότητες ο αριθμός διπλασιάζεται. Τη νέα σχολική χρονιά η κατάσταση θα είναι χειρότερη καθώς γνωρίζουμε όλοι μας, ότι με τις μνημονιακές πολιτικές στόχος των κυβερνώντων είναι η ‘’αυτοδιαχείριση’’ των σχολείων με το λιγότερο δυνατό κόστος εις βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών μας…».
«Μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα», λοιπόν. Γιατί μόνο με πείσμα και αποφασιστικότητα κερδίζονται οι αγώνες.