-
- Με απύθμενο θράσος ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος χαρακτήρισε «επαναστατική γυμναστική» τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των φοιτητών στο νόμο-έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.
Τη γκεμπελίστικη προπαγάνδα του, τη στήριξε στις σποραδικές καταλήψεις που υπάρχουν σήμερα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πάτρας), πατώντας πάνω σε επιφαινόμενα (οι καταλήψεις αυτήν τη στιγμή δεν έχουν τη μέγιστη μαζικότητα) και όχι στην ουσία. Στο γεγονός, δηλαδή, ότι η αντίθεση στο νόμο είναι πλατιά και βαθιά, ενώ αποτελεί βεβαιότητα ότι ο νόμος αυτός θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων όταν ξανανοίξουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και η μεγάλη μάζα των φοιτητών επιστρέψει στα αμφιθέατρα.
Επειτα από καιρό -και ενώ φαινόταν ότι το φοιτητικό κίνημα έχει περάσει σε μια προσωρινή ανάπαυλα- πληρωμένη απάντηση στον προκλητικό Συρίγο έδωσαν σήμερα οι φοιτητές με μαζικότατες δυναμικές πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.
Στις συγκεντρώσεις πήραν μέρος και εκπαιδευτικοί, αφού ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πραγματοποίησαν διευκολυντικές στάσεις εργασίας.
-
- Την παρουσία πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Ιδρύματα από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απρίλη, έκανε «γαργάρα» ο πολύς «στατηλάτης» Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παρέπεμψε την εφαρμογή της επαναφοράς του σπουδαστικού της ασφάλειας στον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Τουλάχιστον, αυτό ονειρεύεται ο υπουργός Μπάτσων και Καταστολής, γιατί τα μαντάτα θα είναι ακόμη πιο κακά για τους υπολογισμούς του το φθινόπωρο που θα ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ίσως με ανοικτά πανεπιστήμια.
Θυμίζουμε ότι ο Χρυσοχοΐδης είχε εξαγγείλει εν είδει τρομοκρατικής απειλής, διαρκούσης της κατάληψης της πρυτανείας στο ΑΠΘ, την παρουσία των μπάτσων στα πανεπιστήμια στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απρίλη. Το φοιτητικό κίνημα, όμως, αν και με σκαμπανεβάσματα, δεν λέει να καταλαγιάσει και αυτό του έκοψε τη φόρα.
-
- Εμπλέα υπερηφανείας, η υφυπουργός Δόμνα, μας ενημερώνει ότι αυξήθηκαν κατά 15% τα σχολικά γεύματα.
Και περιμένει να μείνουμε ενεοί και γεμάτοι θαυμασμό για τα κατορθώματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γιατί θεωρεί ότι δεν έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας. Αλήθεια, πόσους μήνες έμειναν κλειστά τα σχολεία το 2020 και το 2021; Πόσα λεφτά γλίτωσαν οι αχρείοι για να πανηγυρίζουν τώρα με την «αύξηση»-μούφα;
-
- Πάνω από 8.000 είναι φέτος οι παραιτήσεις εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης (3.708 στην Πρωτοβάθμια και πάνω από 5.000 στη Δευτεροβάθμια). Κι όμως μέχρι αυτήν τη στιγμή, με εξαίρεση την Ειδική Αγωγή, το υπουργείο Παιδείας έχει μείνει στάσιμο στην εξαγγελία 5.250 μόνιμων διορισμών για το 2021 στη γενική εκπαίδευση, οι διαδικασίες των οποίων προχωρούν με ρυθμούς χελώνας και ένας θεός ξέρει πότε θα υλοποιηθούν.
Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τη χρονιά που διανύουμε στην εκπαίδευση υπηρετούν πάνω από 40.000 αναπληρωτές, αντιλαμβανόμαστε το τεράστιο μέγεθος των κενών που θα δημιουργηθεί τη νέα σχολική χρονιά «με το καλημέρα».
Η «επιτυχημένη» διαχείριση του θέματος συμβαδίζει με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ, που αναφέρεται στο «υψηλό μισθολογικό κόστος για την εκπαίδευση» στην Ελλάδα (άρα απαιτείται μείωση μόνιμων εκπαιδευτικών) και του ΣΕΒ που «διαπιστώνει» ότι «η αναλογία δασκάλων προς μαθητές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή».