Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 14 Μάη
  • Νοσοκομείο Νίκαιας: Στάση εργασίας των γιατρών αύριο ενάντια στη μείωση του αριθμού των ειδικευόμενων
  • Ισραήλ, βιαστή, δολοφόνε! Ακόμα και οι New York Times το αναγνωρίζουν τώρα
  • Δε βγαίνουν τα νούμερα
  • Για επερχόμενη συστημική κατάρρευση προειδοποιεί ο αρχηγός του σιωναζιστικού στρατού
  • Ο καλύτερος μαθητής του Γκέμπελς είναι φιλο-σιωνιστής
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Πρόταση Πανάρετου για «τοπικά κολέγια»: Παρασκήνιο και ουσία
Παιδεία

Πρόταση Πανάρετου για «τοπικά κολέγια»: Παρασκήνιο και ουσία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Φεβ 2010, 00:00

Την ίδρυση «τοπικών κολεγίων», σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα, στα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν και Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που σήμερα έχουν κενές θέσεις, πρότεινε ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος, και έπεσαν, λέει, να τον φάνε στο υπουργείο Παιδείας και στο Μαξίμου. Η Διαμαντοπούλου τον χρέωσε «με προσωπικές απόψεις, που δεν είναι προϊόν διαλόγου» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον «άδειασε», δηλώνοντας ότι την πολιτική στο υπουργείο Παιδείας τη χαράζει η αρμόδια υπουργός.

Ομως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλουν να τα παρουσιάσουν άπαντες, ζωσμένοι από το φόβο μήπως η πρόταση αυτή πυροδοτήσει «ανεπιθύμητες» καταστάσεις στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τη στιγμή που έχουν ήδη «απλωμένο τραχανά» με την άγρια επίθεση που ετοιμάζουν σε εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καταρχάς, ο Πανάρετος δεν έδρασε, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν «αυτοβούλως». Ο ίδιος, φρόντισε, εισαγωγικά στην πρότασή του, να διευκρινίσει ότι «η πρόταση αυτή διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1995 από τον σημερινό πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος». Εχει, δηλαδή τη συγκατάθεση του Παπανδρέου σε αυτά που προτείνει, του οποίου, άλλωστε, υπήρξε διαχρονικά αγαπημένο πουλέν στα ζητήματα Παιδείας (σημειώνουμε ότι ο Πανάρετος δεν τοποθετήθηκε άσκοπα από τον Παπανδρέου δίπλα στη φιλόδοξη και με προσωπικές στρατηγικές Διαμαντοπούλου).

Δεύτερον, η πρότασή του φιγουράρει όχι μόνο στο προσωπικό του blog, όπως ισχυρίστηκε ο θλιβερός Πεταλωτής, αλλά στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Ο ίδιος, μάλιστα δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία», ότι οι προτάσεις του «γίνονται με τη θεσμική του ιδιότητα, ως αρμόδιου υφυπουργού και οπωσδήποτε αποτελούν βάση διαλόγου». Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα, στα τέλη του Γενάρη, ο Πανάρετος πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ «στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός νέου υπόβαθρου πολιτικών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα», όπως μας ενημερώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Δηλαδή, ο υφυπουργός, εκτελώντας εντολές, επισκέφθηκε την Καλιφόρνια, για να αποκομίσει «τεχνογνωσία» σε σχέση με τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την οποία και αραδιάζει στην πρότασή του.

Μπορεί, βέβαια, ο Πανάρετος να θέλει να εμφανιστεί ως «λαγός» στη διαμόρφωση μιας μαύρης πραγματικότητας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το timing όμως που επέλεξε να το κάνει αποδείχτηκε λάθος. Στο υπουργείο Παιδείας «σφάχτηκαν» ακόμη μια φορά με τη Διαμαντοπούλου, η οποία έχει δηλώσει ότι προσπαθεί σ’ αυτή τη φάση να αποσοβήσει «τον πόλεμο» με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φοιτητές και ο Πεταλωτής, για να βγάλει από το κάδρο τον Παπανδρέου, δήλωσε ότι οι απόψεις του πρωθυπουργού εκφράζονται μόνο από τον ίδιο.

Ανεξάρτητα, όμως, από το παρασκήνιο, το οποίο δεν είναι άνευ ουσίας, και από τα πολιτικά παιχνίδια και τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονται, η πρόταση Πανάρετου, που εμφανίζεται ως «σκέψεις για τη χρησιμότητα υιοθέτησης των τοπικών κολεγίων για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων του εκπαιδευτικού μας συστήματος», έχει άμεση συνάφεια με όσα πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση για το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Δηλαδή: Δραστική μείωση της συμμετοχής του κράτους στα κονδύλια για τη δημόσια εκπαίδευση, ανάληψη από τις «τοπικές κοινωνίες» σημαντικού μέρους των εξόδων λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μέσω πρόσθετης φορολογίας των πολιτών τους (αποκέντρωση-ανταποδοτικά τέλη), εκτεταμένη παρέμβαση της καπιταλιστικής αγοράς στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και στον καθορισμό των ειδικοτήτων για την παραγωγή των αναγκαίων κάθε φορά «απασχολήσιμων», παραπέρα υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών, με προσαρμογή στις κατευθύνσεις της Μπολόνια (τριετής προπτυχιακός κύκλος σπουδών, πιστωτικές μονάδες), προώθηση της «διά βίου εκπαίδευσης», με ανάμειξη πτυχίων και καταρτίσεων σ’ έναν ενιαίο πολτό, στον οποίο θα συμμετέχουν οσονούπω και τα ιδιωτικά μαγαζιά των «κολεγίων», δραστικό χτύπημα στην τάση της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση.

Ο υφυπουργός Παιδείας, λοιπόν, προτείνει μια «ενδιάμεση βαθμίδα (σ.σ. τα «τοπικά κολέγια»), που θα λειτουργεί ως “γέφυρα” μεταξύ της δευτεροβάθμιας και της ανώτατης εκπαίδευσης». Για να μας διαφωτίσει σχετικά αναφέρεται με λεπτομέρειες στο παράδειγμα των ΗΠΑ και ειδικά της πολιτείας της Καλιφόρνια στην οποία λειτουργούν 110 «τοπικά κολέγια» (στις ΗΠΑ λειτουργούν περίπου 800, στα οποία φοιτούν 2.89 εκατομ. φοιτητές). Τα βασικά τους γνωρίσματα είναι τα εξής:

– Στα «τοπικά κολέγια» η εισαγωγή γίνεται ελεύθερα. Οι σπουδές είναι εξαμηνιαίες (π.χ. για τους οικοδόμους), μονοετείς, διετείς ή τριετείς. Στο τέλος όλοι παίρνουν τίτλο σπουδών. Σε αυτά εγγράφονται απόφοιτοι Λυκείου αλλά και πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις και να βελτιώσουν τα προσόντα τους (αυτοί επιλέγουν κυρίως βραδινά μαθήματα). Οσοι θέλουν να μεταπηδήσουν στη συνέχεια σε Πανεπιστήμια πρέπει να συμπληρώσουν διετή κύκλο σπουδών.

– Το πρώτο έτος περιλαμβάνει μαθήματα γενικής εκπαίδευσης. Στο δεύτερο, όσοι θέλουν να μεταπηδήσουν στο Πανεπιστήμιο, συνεχίζουν τη γενική εκπαίδευση, ενώ όσοι θέλουν να αποκτήσουν τεχνική εκπαίδευση επιλέγουν ένα αντικείμενο και εξειδικεύονται σ’ αυτό.

– Οι σπουδαστές καταβάλλουν δίδακτρα (26 δολάρια ανά μάθημα). Η χρηματοδότηση από την Πολιτεία γίνεται από τις φορολογίες των τοπικών ακινήτων και από πολιτειακούς πόρους.

– Οι διδάσκοντες επιλέγονται τοπικά. Πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον μάστερ. Για τους διδάσκοντες τεχνικά θέματα δεν απαιτείται πτυχίο.

– Τα «τοπικά κολέγια» τα επιλέγουν όσοι θέλουν τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά και όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν στο Πανεπιστήμιο αλλά δεν πέτυχαν με την πρώτη τους προσπάθεια. Τα Πανεπιστήμια απορροφούν πολύ μεγάλο μέρος των αποφοίτων των κολεγίων αυτών (στην Καλιφόρνια, το 70% των προπτυχιακών φοιτητών φοιτά στα κολέγια αυτά. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όλες τις ΗΠΑ είναι 40%). Η διαδρομή τοπικό κολέγιο-Πανεπιστήμιο είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες εκφάνσεις της κινητικότητας μεταξύ των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.

– Οι εκπαιδευτικές μονάδες που αποκτήθηκαν στα «τοπικά κολέγια» μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο και μετρούν στις εκπαιδευτικές μονάδες που απαιτούνται για την απόκτηση του πανεπιστημιακού πτυχίου. Το Πανεπιστήμιο απαλλάσσεται από ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγικών σπουδών που γίνονται στα κολέγια.

– Τα «τοπικά κολέγια» είναι αποκλειστικά εκπαιδευτικές μονάδες και όχι ερευνητικές.

Η εμπειρία αυτή οδηγεί τον Πανάρετο  στην πρόταση για δημιουργία αντίστοιχων υποδομών και στην Ελλάδα, την οποία ντύνει με ένα λαμπρό περιτύλιγμα, όπως τη μείωση των φροντιστηρίων, τον περιορισμό των μετεγγραφών, την αποφόρτιση του Λυκείου από το άγχος των εισαγωγικών εξετάσεων, τη διαγραφή του προβλήματος της βάσης του 10. Η ουσία, όμως, βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται σε αυτό που ο ίδιος κρίνει απαραίτητο να υπογραμμίσει ότι «ένας από τους λόγους που τα κολέγια είναι τόσο σημαντικά, είναι ότι στοιχίζει στην πολιτεία πολύ λιγότερο να πειραματιστεί με ένα νέο τοπικό κολέγιο παρά με ένα πανεπιστήμιο», αφού «η διαφορά μεγέθους στις απαιτούμενες επενδύσεις είναι τεράστια». Βρίσκεται στις εκτιμήσεις του ότι έτσι «θα αποκλιμακωθεί ο “πληθωρισμός” στη ζήτηση πανεπιστημιακών σπουδών» και ότι «καμιά σχέση δεν έχει η πρόταση αυτή με την ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, γιατί εκεί θα έπρεπε να εισαχθούν σε πανεπιστημιακές σχολές που δεν έχουν υποδομές μαζικής ανώτατης εκπαίδευσης». Βρίσκεται στην ομολογία του ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία θα μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη λειτουργία των τοπικών κολεγίων» και ότι αυτά «εξυπηρετούν» τους σκοπούς της διά βίου μάθησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Παιδείας προτείνει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να μπορούν να συνεργάζονται με τα κολέγια αυτά ή και να ιδρύουν τέτοια ως παραρτήματα, ενώ τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που σήμερα έχουν κενές θέσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κολέγια, που θα λειτουργούσαν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων ιδρυμάτων.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠαραβίαση ασύλου στο ΕΜΠ: «Crash test» για το φοιτητικό κίνημα
Επόμενο άρθρο Μαύρη προπαγάνδα

Σχετικά Αρθρα

Διαγραφή της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την Α΄ ΕΛΜΕ

Εργατικά 12 Μάι 2026, 22:31

Οργή εκπαιδευτικών για τους εκβιασμούς που ασκεί η Διεύθυνση ΠΕ Β΄ Αθήνας για να εφαρμοστεί η αξιολόγηση

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου

Εργατικά 12 Μάι 2026, 18:52

Φοιτητικοί Σύλλογοι: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 6 Μάι 2026, 22:01

Σε προανακριτικές διαδικασίες πρόεδροι Συλλόγων Γονέων για μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις

Παιδεία 6 Μάι 2026, 20:13

Δήμος Αθήνας: αγνοεί τα αιτήματα των σχολείων, δεν δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, παραχωρεί τους σχολικούς χώρους για εξετάσεις κερδοσκοπικών φορέων

Ενημέρωση από τον τακτικό εκπρόσωπο των ΕΛΜΕ στο Δήμο Αθήνας

Παιδεία 4 Μάι 2026, 08:55

Εστιακοί Φοιτητές Θεσσαλονίκης: Κινδυνεύουμε με έξωση αν δεν υπογράψουμε το εκβιαστικό τελεσίγραφο-ιδιωτικό συμφωνητικό του νέου εσωτερικού κανονισμού

Παιδεία 4 Μάι 2026, 08:04
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάη

14 Μάι 2026, 00:01
Υγεία

Νοσοκομείο Νίκαιας: Στάση εργασίας των γιατρών αύριο ενάντια στη μείωση του αριθμού των ειδικευόμενων

13 Μάι 2026, 21:26
Διεθνή

Ισραήλ, βιαστή, δολοφόνε! Ακόμα και οι New York Times το αναγνωρίζουν τώρα

13 Μάι 2026, 19:56
Κόντρες

Δε βγαίνουν τα νούμερα

13 Μάι 2026, 15:02
Διεθνή

Για επερχόμενη συστημική κατάρρευση προειδοποιεί ο αρχηγός του σιωναζιστικού στρατού

13 Μάι 2026, 12:56
Η παπάρα

Ο καλύτερος μαθητής του Γκέμπελς είναι φιλο-σιωνιστής

13 Μάι 2026, 11:05
Πολιτική

O Oυκρανός έφτυσε τον Δένδια κι αυτός είπε ότι ψιχαλίζει

13 Μάι 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάη

13 Μάι 2026, 00:01
Εργατικά

Διαγραφή της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την Α΄ ΕΛΜΕ

12 Μάι 2026, 22:31
Πολιτική

Οι άρχοντες των βυσμάτων και η υπάκουη Δικαιοσύνη

12 Μάι 2026, 22:18
Εργατικά

Οργή εκπαιδευτικών για τους εκβιασμούς που ασκεί η Διεύθυνση ΠΕ Β΄ Αθήνας για να εφαρμοστεί η αξιολόγηση

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου

12 Μάι 2026, 18:52
Πολιτική

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα ως βάση εξόρμησης για πρακτόρικες πολεμικές επιχειρήσεις των Ουκρανών ενάντια στο ρωσικό εμπορικό στόλο

12 Μάι 2026, 14:21
Καταστολή

Η ΕΕ εξάγει αιτούντες άσυλο: στρατόπεδα κράτησης εκτός επικράτειας με ευρωενωσίτικη σφραγίδα

12 Μάι 2026, 13:19
Διεθνή

Ο δύσκολος πόλεμος της Χεζμπολά: Πώς ο νότιος Λίβανος ξαναέγραψε τους κανόνες της μάχης

Οι παραδοσιακοί αλλά και οι σύγχρονοι ορισμοί του πολέμου δυσκολεύονται να εξηγήσουν αυτό που συνέβη και εξακολουθεί να συμβαίνει στον νότιο Λίβανο

12 Μάι 2026, 11:57
Αθλητισμός

Γιατί λύσσαξαν με τον Λαμίν Γιαμάλ οι σιωναζιστές;

12 Μάι 2026, 08:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάη

12 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ως εντολοδόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Tσαλάκωσε νόμο και κανονισμό, αποφασίζοντας μερική ανανέωση της θητείας τριών εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων

11 Μάι 2026, 19:41
Διεθνή

Η Χεζμπολά έπληξε συστοιχία του Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος)!

11 Μάι 2026, 14:07
Διεθνή

To πρώτο, μετά την έναρξη του πολέμου, καταριανό τάνκερ LNG πέρασε από το Ορμούζ, υπό τον έλεγχο του Ιράν

11 Μάι 2026, 12:23
Κόντρες

Βόλεμα των «μαύρων»

11 Μάι 2026, 11:09
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάη

Παραγουάη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

1928: Γεννιέται ο Τσε Γκεβάρα.

1931: Ο Αρτούρο Τοσκανίνι αρνείται να παίξει φασιστικό εμβατήριο στη Μπολόνια, ξυλοκοπείται άγρια με τη σύζυγό του, του αφαιρείται το διαβατήριο και ο Τύπος αποσιωπά το γεγονός.

1941: Εκτελείται στο Βερολίνο ο ελβετός φοιτητής Μορίς Μποβόντ που σχεδίασε την εκτέλεση του Αδόλφου Χίτλερ το 1938.

1942: Σύσκεψη στελεχών των ΕΑΜ και ΚΚΕ στη Λαμία. Ο Αρης Βελουχιώτης επωμίζεται την οργάνωση του αντάρτικου στη Ρούμελη.

1944: Απόπειρα εκτέλεσης του Χίτλερ από τρεις στρατηγούς.

1944: Συνέρχεται η Βουλή της Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας.

1955: Υπογράφεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1958: Γρονθοκοπείται μέχρι θανάτου ο αντιπρόεδρος της ΕΔΑ Ι. Θωμόπουλος από δεξιούς (Κατερίνη).

1970: Ιδρύεται στη Γερμανία η “Φράξια Κόκκινος Στρατός” (RAF).

1971: Βόμβα στο άγαλμα του Τρούμαν, νεκρός αστυφύλακας.

1979: Συλλήψεις ακροαριστερών μετά από έκρηξη βόμβας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

1987: Δύο βόμβες καταστρέφουν τέσσερις ορόφους του υπουργείου Γεωργίας (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος και με τον τρόπο αυτό κάναμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας γιατί υπενθυμίσαμε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με τη στήριξη που προσφέραμε στην Κύπρο.

Σταύρος Παπασταύρου

(Ο γνωστός για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τους σιωνιστές υπουργός Ενέργειας του Μητσοτάκη αποδεικνύεται άξιος μαθητής του Γκέμπελς. Και στο πλασάρισμα ψεύτικων ειδήσεων και στην αποσιώπηση πραγματικών ειδήσεων. Δέχτηκε καμιά επίθεση η Κύπρος; Δεν το ισχυρίστηκε κανένας. Ολοι μίλησαν για επίθεση στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι βάσεις, όμως, από το ιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θεωρούνται κυπριακό έδαφος αλλά βρετανικό έδαφος. Εχουν το ίδιο στάτους που έχει η αμερικάνικη βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, που η κουβανέζικη επανάσταση δεν μπόρεσε να τη διώξει. Από ποιον δέχτηκαν επίθεση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο; Οχι από το Ιράν, που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το γεγονός. Ηταν μια προβοκάτσια των φίλων του Παπασταύρου, των σιωναζιστών του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σύρουν χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οταν το Ιράν τους ξεμπρόστιασε, σταμάτησαν αυτές τις προβοκάτσιες. Ομως οι καλοί φίλοι των σιωναζιστών, όπως ο Παπασταύρου, εξακολουθούν να μηρυκάζουν γκεμπελίστικα τα περί «επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος». Αν τον ενδιαφέρει η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια, γιατί ο Παπασταύρου δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα ουκρανικό επιθετικό θαλάσσιο drone, έμφορτο με εκρηκτικά και επιχειρησιακά σε κατάσταση αναμονής, βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; Γιατί δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ουκρανία εξάγει τον πόλεμο στη Μεσόγειο, πλήττοντας με τέτοια drones ρωσικά τάνκερ, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απαντήσει με αντίστοιχα – και αριθμητικά πολλαπλάσια – πλήγματα η Ρωσία ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα ή άλλα εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία; Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα drone προβοκάτσιας που κινήθηκε προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ή οι πολεμικές ενέργειες της Ουκρανίας στη Μεσόγειο, που – εκτός των άλλων – εγείρουν μεγάλους κινδύνους για κάθε είδους σκάφη – αλιευτικά, αναψυχής, ποστάλια, εμπορικά – που πλέουν στην περιοχή και που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται εκθετικά;)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo