Δωρεάν σίτιση υπό αίρεση ακόμη και γι’ αυτούς που δικαιούνται κάρτα δωρεάν σίτισης θεσπίζει η κοινή ΥΑ των υπηρεσιακών υπουργών Οικονομικών και Παιδείας (ΦΕΚ 1965/18 Ιουνίου 2012). Συγκεκριμένα ορίζονται τα εξής: «Αν η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 63 του ν. 4009/2011 (Α 195), δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών που εμπίπτουν στις κατηγορίες της παραγράφου 2 του παρόντος, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης ή η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος, εάν δεν υφίσταται Λέσχη, χορηγεί την προβλεπόμενη στο άρθρο 6 της παρούσης ειδική ταυτότητα κατά προτεραιότητα σε όσους εμπίπτουν στις κατωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες» (πολύτεκνοι, φοιτητές με αδελφή/ό ενεργό φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, ορφανοί φοιτητές, άγαμες μητέρες, κ.λπ.). Δηλαδή, αν τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα (σημειώνουμε ότι η σίτιση των φοιτητών παραχωρήθηκε στα Πανεπιστήμια με το νόμο Διαμαντοπούλου), πράγμα βέβαιο, μετά το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησής τους και το «κούρεμα» των αποθεματικών τους, οι φοιτητές θα χάσουν ακόμη και αυτό το ελάχιστο δικαίωμά τους, τη δωρεάν σίτισή τους. Βαδίζουμε, λοιπόν, προς την ουσιαστική κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας, η οποία θα αποτελεί προνόμιο πλέον ελάχιστων «αναξιοπαθούντων».
Την ίδια στιγμή τίθεται περιορισμός και στον αριθμό των εικονικών, στην ουσία, δικαιούχων κάρτας δωρεάν σίτισης (σύμφωνα με τα παραπάνω), αφού τίθεται πλαφόν στο οικογενειακό εισόδημα ίσο με 45.000 ευρώ.
Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται την ίδια στιγμή και οι ένοικοι των φοιτητικών εστιών, που ρημάζουν από την εγκατάλειψη. Οι φοιτητές της φοιτητικής εστίας Δροσοπούλου ήδη έχουν προειδοποιηθεί να πάρουν πόδι μετά το τέλος της εξεταστικής.
Τα αδιέξοδα στη φοιτητική μέριμνα επισημαίνουν και οι πρυτάνεις στην τελευταία σύνοδό τους. Τη θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας, οι πρυτάνεις την περιλαμβάνουν μεταξύ των έξι ελάχιστων σημείων, των οποίων ζη- τούν την άμεση επίλυσή τους από το υπουργείο Παιδείας, ενώ στο ψήφισμά τους σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, που προκύπτουν λόγω των αδυναμιών του ν.4009/11, θα οδηγήσουν σε εκρηκτικές καταστάσεις σε ό,τι αφορά στην στέγαση και την φοίτηση των φοιτητών από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Πολλοί φοιτητές από τον Σεπτέμβριο του 2012 δεν θα έχουν σίτιση και στέγαση, ενώ η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη είναι επισφαλής».