Μαρτυρίες ρεπόρτερ της «Κ» μιλούν για κοριτσάκια «μια σταλιά» που τα ‘ριξαν κάτω και τα ποδοπατούσαν με τις αρβύλες τα γουρούνια. Χτύπησαν κάμεραμαν τηλεοπτικών σταθμών επειδή τραβούσαν τέτοιες σκηνές. Ανοιξαν το κεφάλι ρεπόρτερ ραδιοφωνικού σταθμού, επειδή δεν τους άρεσαν αυτά που μετέδιδε εκείνη τη στιγμή. Χτύπησαν περαστικούς που διαμαρτυρήθηκαν και έπνιξαν στα δακρυγόνα μαγαζιά, επειδή κάποιοι τους φώναξαν να μη χτυπούν κάποιους φοιτητές που τους είχαν ρίξει κάτω. Το οδόστρωμα ήταν σε πολλά σημεία βαμμένο με αίμα. Φοιτητές και φοιτήτριες πεσμένοι κάτω, ματωμένοι, δέχονταν τις πρώτες βοήθειες από συμφοιτητές τους και περαστικούς.
«Τα κωλόπαιδα θα μαρτυρήσουν σήμερα. Θα τα λιώσουμε». Αφιονισμένος ο αξιωματικός των ΜΑΤ απευθυνόταν στους άνδρες του, γωνία Αβέρωφ και Πατησίων, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης. Χιλιάδες φοιτητές πολιορκημένοι μέσα στο Πολυτεχνείο δέχονταν μπαράζ ασφυξιογόνων, ενώ λίγοι αμύνονταν όπως μπορούσαν (κυρίως με πέτρες και λίγες μολότοφ).
Οι μπάτσοι διψούσαν για αίμα. Το είχαν δείξει στην πορεία, όταν επιτέθηκαν σε διάφορα σημεία ταυτόχρονα και άρχισαν να χτυπούν με τα γκλομπ, να ανοίγουν κεφάλια, να κλωτσούν και να ποδοπατούν πεσμένους στο δρόμο διαδηλωτές.
42 διαδηλωτές συνελήφθησαν και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ (άλλοι καμιά τριανταριά μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και αφέθηκαν σύντομα ελεύθεροι). Γύρω στις 8 το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι οι 38 και κρατήθηκαν 4 φοιτητές (1 του Παντείου, 1 του Φυσικού Αθήνας, 1 του ΤΕΙ Πειραιά και 1 του ΤΕΙ Καλαμάτας), για τους οποίους οι ασφαλίτες αρχικά έλεγαν ότι «ερευνούσαν», χωρίς να δίνουν καμιά επιπλέον πληροφορία στους δικηγόρους, και στο τέλος τους απήγγειλαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και τους παρέπεμψαν στον εισαγγελέα.
Η πορεία κόπηκε, επανασυνδέθηκε και το μεγαλύτερο κομμάτι της κατέληξε στο Πολυτεχνείο, όπου πολιορκήθηκε από τα ΜΑΤ. Μολονότι ο ίδιος ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κατήγγειλε την τακτική τους και τους ζήτησε να απομακρυνθούν, οι μπάτσοι έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Απομακρύνονταν λίγο κι ύστερα επέστρεφαν και έπνιγαν τον κόσμο στα ασφυξιογόνα.
Ηταν φανερό ότι επιχείρησαν μια μεγάλη άσκηση τρομοκρατίας. Σχεδιασμένη σε όλες της τις λεπτομέρειες. Με στόχο να σπείρουν τον τρόμο στους φοιτητές και να τους σπρώξουν έξω από το κίνημα. Ηταν το τελευταίο όπλο που τους απέμεινε, καθώς είδαν ότι με δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στα πανεπιστήμια δεν κατάφεραν να πετύχουν τίποτα. Κινήθηκαν με την ίδια κοντόφθαλμη τακτική που είχε κινηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990-91. Μια τακτική που τότε οδήγησε στη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα και τεσσάρων ανυποψίαστων πολιτών στο κτίριο του «Κ. Μαρούση» στην Ομόνοια, που πυρπολήθηκε από τα δακρυγόνα των ΜΑΤ. Η ωμή αστυνομική βία δε φοβίζει αλλά φουντώνει την οργή. Αυτό θα το εισπράξει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση.
Γύρω στις 7:30 τα ΜΑΤ αποσύρθηκαν γύρω από το Πολυτεχνείο. Η συνέλευση των φοιτητών αποφάσισε να συγκροτήσει πορεία προς τη ΓΑΔΑ, για να απαιτήσει την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Οι ηγετίσκοι των ΕΑΑΚ, όμως, πραξικοπηματικά αποφάσισαν να πάει η πορεία στα Προπύλαια και να διαλυθεί! Ο λόγος; Δε μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο και μπορεί να γίνουν επεισόδια! Και με τους συλληφθέντες τι θα γινόταν; Δεν ήταν σαν να τους άφηναν ανυπεράσπιστους στα χέρια των μπάτσων; Η απάντηση ήταν αφοπλιστική και αντάξια του οπορτουνισμού τους: «Θα στείλουμε αντιπροσωπεία»! Χρειάστηκε να δώσουν σκληρή μάχη αγωνιστές φοιτητές για να τους αναγκάσουν να συμφωνήσουν να πάει η πορεία στη ΓΑΔΑ. Ετσι και έγινε. Μια μαζικότατη πορεία βάδισε προς τη ΓΑΔΑ και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους συλληφθέντες.
Το κίνημα φουντώνει. Κι αν δεν υπήρχαν οι διάφοροι μικροί και μεγάλοι πραξικοπηματισμοί στο εσωτερικό του, αν αναπτυσσόταν η συζήτηση, ο προβληματισμός, η πάλη των απόψεων, η ανταλλαγή των εμπειριών, ο συντονισμός θα ήταν πολύ καλύτερος και οι ακτιβιστικές ενέργειες περισσότερες. Ομως, ορισμένοι προτιμούν να λειτουργεί το συντονιστικό των καταλήψεων σαν μια πασαρέλα ομιλητών, που διαβάζουν το ίδιο ψήφισμα. Αυτός ο γραφειοκρατικός τρόπος λειτουργίας επιλέγεται για να πνιγεί ο ζωντανός προβληματισμός και να λειτουργούν τα διάφορα παραμάγαζα. Αυτά τα ζητήματα έθεσαν με προκήρυξή τους στο κίνημα οι φοιτητές της «Κόντρας».