«Πρόσκληση: Οπως μάλλον γνωρίζετε, μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης εκ μέρους του πρύτανη του Πανεπιστημίου για τη συγκρότηση της πενταμελούς επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου ……, η πράξη αυτή σύμφωνα με το νόμο θα γίνει από την υπουργό Παιδείας.
Σας ενημερώνουμε ότι με δεδομένη τη σειρά κατάταξής σας στον κατάλογο των αρχαιοτέρων καθηγητών του Ιδρύματός σας, και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν έγγραφες αποδοχές συμμετοχής που προηγούνται στη σειρά αρχαιότητας, η υπουργός πρόκειται να σας ορίσει ως μέλος της εν λόγω πενταμελούς επιτροπής.
Σε περίπτωση που υπάρχει πολύ σοβαρό και αιτιολογημένο κώλυμα συμμετοχής, σας παρακαλούμε όπως μας το γνωρίσετε στην ίδια την υπουργό, Αννα Διαμαντοπούλου με ηλεκτρονικό μήνυμα, στη διεύθυνση ypourgos@ minedu.gov.gr, με κοινοποίηση στη δική μου ηλεκτρονική διεύθυνση το αργότερο έως τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011, 12.00 μεσημβρινή».
Την παραπάνω πρόσκληση στέλνει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σωρηδόν στους πανεπιστημιακούς ο Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Παπάζογλου, αναζητώντας εναγωνίως πρόθυμους να συνεργαστούν με το υπουργείο Παιδείας για τη συγκρότηση των επιτροπών, οι οποίες θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία για την εκλογή των μελών του πρώτου Συμβουλίου διοίκησης των Ιδρυμάτων. Μετά την εξάντληση του καταλόγου των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων, το υπουργείο άνοιξε τη λίστα με τους αρχαιότερους καθηγητές. Οι αρνήσεις, όμως, που εισπράττει έρχονται απανωτές και έτσι ο κατάλογος προχωράει ταχύτατα, σε σημείο που να καλούνται να συνεργαστούν ακόμη και πανεπιστημιακοί με λίγα χρόνια υπηρεσίας.
Τι συμπεραίνουμε από την παραπάνω πρόσκληση; Πρώτον, ότι το υπουργείο Παιδείας είναι πανικόβλητο, βλέποντας τις καταληκτικές ημερομηνίες να περνούν. Γι’ αυτό και δεν περιμένει την κάθε ξεχωριστή απάντηση, αλλά απλά ενημερώνει τον πανεπιστημιακό στον οποίο απευθύνεται ότι η πρόσκλησή του θα ακυρωθεί σε περίπτωση που υπάρξει θετική απάντηση από άλλους αρχαιότερους συναδέλφους του. Δεύτερον, ότι η Διαμαντοπούλου παραβιάζει διαρκώς και απροκάλυπτα το «αυτοδιοίκητο» των ΑΕΙ, το οποίο υποτίθεται ότι κατοχυρώνει το σύνταγμα. Μετά και την κατάθεση της τροπολογίας, με την οποία παίρνει στα χέρια της τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων διοίκησης, τούτη τη φορά, η φράου Αννα εγκαινιάζει απευθείας αλληλογραφία (της ίδιας προσωπικά) με τους πανεπιστημιακούς (εξατομικευμένα, σε ατομική βάση, ο πανεπιστημιακός δάσκαλος πρόσωπο με πρόσωπο με την υπουργό και όχι ως μέλος μιας συλλογικότητας μέσα από την οποία εκφράζει τις θέσεις του και διεκδικεί τα δικαιώματά του), παρακάμπτοντας τα αρμόδια όργανα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ασκώντας έμμεσο εκβιασμό σε αυτούς να αποδεχτούν το νόμο έκτρωμα που ψήφισε για τα Πανεπιστήμια.
Παρά τους συνεχείς, όμως, εκβιασμούς και τις απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης, ακύρωση της διαδικασίας απονομής των πτυχίων, απώλεια του εξαμήνου και της εξεταστικής, κ.λπ., τα Πανεπιστήμια δε συναινούν. Μόνο 4 Πανεπιστήμια (και αυτά μικρά και άνευ ειδικού βάρους) και 8 περιφερειακά ΤΕΙ αποδέχτηκαν να στιγματιστούν ως μέλη της «συμμορίας των προθύμων» και ανταποκρίθηκαν εμπρόθεσμα στις διατάξεις του νέου νόμου-πλαίσιο, υπογράφοντας τις διαπιστωτικές πράξεις για τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών για την εκλογή των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων. Πρόκειται για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Χαροκόπειο, και τα ΤΕΙ Καβάλας, Καλαμάτας, Κρήτης, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας και Σερρών. Τα υπόλοιπα Ιδρύματα αρνήθηκαν να συνεργαστούν, γι’ αυτό και θα αναλάβει δράση η ίδια η Διαμαντοπούλου. Μεταξύ αυτών είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Ηπείρου, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Η αλαζονική συμπεριφορά της υπουργού Παιδείας, η φασιστική νοοτροπία και τακτική του αποφασίζομεν και διατάσσομεν, που έχει ξεσηκώσει σύμπασα σχεδόν την πανεπιστημιακή κοινότητα, σπρώχνει ακόμα και φίλιες δυνάμεις να αποστασιοποιηθούν. Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο καθηγητής Σπύρος Αμούργης, πρόεδρος της Αρχής της Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο Αμούργης δήλωσε ότι διαφωνεί με τις υπερεξουσίες που δίνονται στην ΑΔΙΠ με το νέο νόμο-πλαίσιο, με τη λογική του «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», αφού δεν υπάρχει διακριτότητα στους ρόλους και ο φορέας που χρηματοδοτεί είναι ταυτόχρονα και εκείνος που αξιολογεί.
Γιούλα Γκεσούλη