Τι συζήτηση μπορείς να κάνεις πάνω σ’ ένα προσχέδιο νόμου που θεωρείς ότι «μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε Εταιρία», που τις ρυθμίσεις του τις θεωρείς «επιζήμιες για τα Πανεπιστήμια και την κοινωνία», με μια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την οποία κατηγορείς για «εμπάθεια απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα» και για «διαρκή επίθεση» ενάντια στο δημόσιο Πανεπιστήμιο (Απόφαση της 67ης Συνόδου Πρυτάνεων); Απολύτως καμία. Αν είσαι ξεκάθαρα τοποθετημένος απ’ την πλευρά των ταξικών συμφερόντων του προλεταριάτου.
Τα ερωτήματα είναι ρητορικά, βεβαίως, εφόσον πρόκειται για τους Πρυτάνεις και το πανεπιστημιακό κατεστημένο που διεκδικεί (και έχει) θεσμικό ρόλο στο σύστημα. Γι’ αυτό, και παρόλη την εναντίωση στο προσχέδιο νόμου της Διαμαντοπούλου, η Συντονιστική τους Επιτροπή δέχτηκε να πάει σε συνάντηση με την υπουργό, συμμετέχοντας και αυτή στο παιχνίδι του στημένου διαλόγου (έστω και σε ασφυκτικά περιορισμένα χρονικά πλαίσια) που θέλει να παίξει το υπουργείο Παιδείας. Κι ενώ είναι γενικώς παραδεκτό ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο έκτρωμα που βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, η Γραμματεία της Συνόδου των Πρυτάνεων, με το πέρας της συνάντησης με τη Διαμαντοπούλου, εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου με το οποίο μας ενημερώνει ότι «διατυπώθηκαν απόψεις για ενδεχόμενες αλλαγές», και ότι «το μέχρι σήμερα γνωστό προσχέδιο χρήζει πολλών και σημαντικών αλλαγών πριν κατατεθεί στη Βουλή».
Μπορεί, βέβαια, οι Πρυτάνεις να μη θέλουν να απαρνηθούν το θεσμικό τους ρόλο και να προστρέχουν, έστω και δαρμένοι, στον προσχηματικό και γελοίο από κάθε άποψη διάλογο, η Διαμαντοπούλου όμως, με τις πλάτες του ΓΑΠ, έχει πάρει τις αποφάσεις της και δηλώνει ξεδιάντροπα και με λόγια και με έργα, σ’ αυτή τη φάση, που η κυβέρνηση το’ χει πάρει απόφαση να επιδείξει με κάθε τρόπο διάθεση γενικού ξεπουλήματος στους τροϊκανούς, ότι δεν τους λογαριάζει καν. Γι’ αυτό με ύφος χιλίων Μάργκαρετ Θάτσερ διεμήνυσε: «Δεν συμφωνώ σε καμία διαπραγμάτευση στην ‘’κόκκινη γραμμή’’», που βάζουν οι Πρυτάνεις σχετικά με το Συμβούλιο διοίκησης, που είναι σημείο-κλειδί για την μετατροπή του Πανεπιστήμιου σε εταιρία και το διορισμό του Πρύτανη απ’ αυτό. Και συνέχισε τονίζοντας πως «οι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν σε διοικητικά θέματα», αλλά τάχαμου «στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στις σπουδές, στο μέλλον της χώρας», τα οποία, βεβαίως, προάγονται μόνο με τις αλλαγές που επιφέρει το προσχέδιο νόμου.
Για τα μάτια, η υπουργός Παιδείας ζήτησε από τους Πρυτάνεις τις γραπτές τους προτάσεις, επί όλων των άρθρων στα οποία υπάρχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις», ενώ οι Πρυτάνεις ανακοίνωσαν ότι εν αναμονή του τελικού σχεδίου νόμου θα συνεδριάσει εκτάκτως τις επόμενες ημέρες η Σύνοδος των Πρυτάνεων.
Γιούλα Γκεσούλη