«Εργολαβικά» ανέλαβε την υπόθεση εξομάλυνσης των σχέσεων με τους πανεπιστημιακούς, ο προερχόμενος από τη ΝΔ αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Αρβαντιτόπουλος. Η μεθοδολογία αυτή χρησιμοποιείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να καμουφλαριστεί η επίθεση που δέχεται το δημόσιο Πανεπιστήμιο, η οποία επιχειρείται να παρουσιαστεί απλά ως ένα λάθος τακτικής της Διαμαντοπούλου, το οποίο η υπουργός πυροδότησε με τις συνεχείς εμπρηστικές της δηλώσεις.
Στο παιχνίδι υφαρπαγής της συναίνεσης των πανεπιστημιακών, έχει μπει για τα καλά ο Αρβανιτόπουλος, ο οποίος οργανώνει για το λόγο αυτό απανωτές συσκέψεις με τα μέλη της συνόδου των πρυτάνεων. Το υπουργείο Παιδείας, μέσω του Αρβανιτόπουλου, προσέφερε ως «δώρα» την υπόσχεση για διευθέτηση του θέματος της παραλαβής και λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών από τα ΑΕΙ, την υπόσχεση για εξαίρεση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ από την εφεδρεία για ένα χρόνο και την υπόσχεση να ολοκληρωθεί εντός του 2012 ο διορισμός των 500 υπολοίπων εκλεγμένων μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού στα ΑΕΙ και ΕΠ των ΤΕΙ που εκκρεμούν για περισσότερο από ένα έτος. Ομως και εδώ ισχύει το γνωστό ρητό «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός σπεύδει κάθε φορά να επιβεβαιώνει.
«Συζητήσαμε για την πλήρη εφαρμογή του Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως έχω τονίσει από την στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου και όπως άλλωστε τόνισε και έθεσε το πλαίσιο και ο Πρωθυπουργός», δήλωσε ο Αρβανιτόπουλος αμέσως μετά τη σύσκεψη με τη σύνοδο των πρυτάνεων, ευθυγραμμιζόμενος με την κυβερνητική γραμμή, τη γραμμή του κόμματός του, το οποίο ψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ το νόμο-πλαίσιο, αλλά και τη γραμμή σύσσωμου του πολιτικού συστήματος, που θεωρεί ιεροσυλία και βόμβα στα θεμέλια του συστήματος και της συνέχειας του αστικού κράτους την παραβίαση και αμφισβήτηση των ψηφισμένων νόμων.
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την εκλογή των εσωτερικών μελών των πρώτων Συμβουλίων διοίκησης των Πανεπιστημίων και τα Ιδρύματα απειλούνται με διακοπή της χρηματοδότησης. Προς το παρόν, οι πανεπιστημιακές διοικήσεις φαίνονται ανένδοτες στην εκλογή των Συμβουλίων, ώστε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νόμος-πλαίσιο. Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι όλα τα Πανεπιστήμια έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, προσβάλλοντας τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και το νόμο ως αντισυνταγματικό. Το υπουργείο Παιδείας, λοιπόν, το έχουν ζώσει τα φίδια, διαβλέποντας ότι θα φάει ένα ακόμη στραπατσάρισμα με την εκπνοή της προθεσμίας. Γι’ αυτό ο Αρβανιτόπουλος οργανώνει διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων.
Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις έχουν αρχίσει τα ήξεις-αφήξεις και ζητούν να παραμείνει η αρμοδιότητα για την έγκριση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ στις Συγκλήτους και όχι στα Συμβούλια –όπως ορίζει ο νέος νόμος– τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των Συμβουλίων! Η φράου Αννα, όμως, εμφανίζεται αδιάλλακτη. «Τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός, όσο και εγώ, έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι το σημαντικό είναι να προχωρήσει η υλοποίηση του νόμου σε όλα τα επίπεδα. Ο νόμος έχει, ήδη, υλοποιηθεί από συγκεκριμένα Ιδρύματα (σ.σ. εννοεί μόνο τα ΤΕΙ Σερρών και Καλαμάτας), άρα, μπορεί να υλοποιηθεί και από τα υπόλοιπα», δηλώνει. Βέβαια, τα φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια έχουν αρχίσει παράλληλα να διοχετεύουν «πληροφορίες» ότι θα δοθεί μικρή παράταση στα Πανεπιστήμια προκειμένου να προσδιορίσουν τουλάχιστον ημερομηνία για τις εκλογές. Και το πιθανότερο αυτό είναι να γίνει, όσο εν τω μεταξύ θα επεξεργάζονται ίντριγκες και σχέδια για την κάμψη της αντίθεσης των πανεπιστημιακών.