Περίσσεψαν τα λόγια συμπάθειας προς τους διαγωνιζόμενους μαθητές, οι παραινέσεις για «επιστράτευση δυνάμεων» και «κουράγιο» διότι «η ζωή δεν τελειώνει με τις εξετάσεις». Και από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πικραμμένο και από την υπηρεσιακή, με άρωμα «αριστεράς», υπουργό Παιδείας, που καθημερινά κάνει σχετικές δηλώσεις. Δεν ειπώθηκε, όμως, ούτε μια λέξη για το χαρακτήρα των ίδιων των πανελλαδικών εξετάσεων. Για το ρόλο τους, ως ταξικό ανάχωμα στο δρόμο για το Πανεπιστήμιο, που στόχο έχει να ανακόψει βίαια την ιστορικά διαμορφωμένη τάση της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση. Και αυτό όχι τυχαία.
Την ίδια, όμως, απεύθυνση προς τους μαθητές υιοθετεί και η «Κομμουνιστική» Νεολαία Ελλάδας, διανθισμένη με ολίγη από μνημόνιο και αγωνιστικό πείσμα. Χωρίς την παραμικρή αναφορά στον ταξικό φραγμό των εξετάσεων, που είναι αλληλένδετος με το ταξικό σχολείο, αφού ο Περισσός λειτουργεί με βάση την αστική λογική και τις λύσεις που εξαντλούνται στα όρια της διαχείρισης του καπιταλισμού. Γιατί, παρά τα μεγάλα λόγια, συνδέει τη μόρφωση με τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς εργασίας, αποδεχόμενος τον «κλειστό αριθμό» εισακτέων. «Χωρίς άγχος, με ψηλά το κεφάλι, δώσε τη μάχη των εξετάσεων με πείσμα κι έχοντας επίγνωση ότι οι ατομικές προσπάθειες γίνονται στο έδαφος του ταξικού σχολείου, που σου βάζει εμπόδια. Γι’ αυτό και το μέλλον σου δεν εξαρτάται μόνο από την ατομική προσπάθεια και τις ατομικές θυσίες σου, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές. Δεν κρίνεται μόνο στα θρανία των εξετάσεων του σχολείου των ταξικών φραγμών, της αμορφωσιάς και της ανταγωνιστικότητας.
Το μέλλον σου κρίνεται και στον αγώνα για τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή, εκεί όπου έχουν θέση και μπο- ρούν να βρουν δικαίωση τα όνειρα και οι προσδοκίες, οι δικές σου και της οικογένειάς σου!», σημειώνει χαρακτηριστικά το μήνυμα της «Κ»ΝΕ, χωρίς να κάνει την παραμικρή νύξη για κατάργηση των εξετάσεων. Ενώ ως διέξοδο έχει έτοιμη τη «λύση»: τη συμπόρευση με το «Κ»ΚΕ (σημαδιακή προτροπή ενόψει των εκλογών).
Ομως, το αίτημα της ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια είναι ένα απελευθερωτικό αίτημα. Στον αγώνα για την επίτευξή του, διαπαιδαγωγεί τη νεολαία στην κατανόηση της αναγκαιότητας για την ανατροπή του καπιταλισμού, που γκρεμίζει τα όνειρά της. Είναι το αίτημα που πηγάζει από την παραδοχή ότι η μόρφωση είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για όλους και απεριόριστο, που μετρά τις ανάγκες απ’ τη σκοπιά των συμφερόντων του προλεταριάτου και όχι απ’ τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Γιούλα Γκεσούλη