Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο ΓΑΠ απηύθυνε γενικό κάλεσμα σε δημαρχαίους, επιχειρηματίες, εταιρίες κ.ά. να αδράξουν την ευκαιρία και να δραστηριοποιηθούν γύρω από τη νέα μπίζνα πώλησης απατηλών ονείρων στους απασχολήσιμους και τους άνεργους, τη διαβόητη «διά βίου μάθηση», τσιμπώντας τα σχετικά κονδύλια. Από τους πρώτους προσέτρεξε ο «αγωνιστής» κατά των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων, δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, που ανακοίνωσε τη δημιουργία και την έναρξη λειτουργίας του «Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστήμιου».
Η σχετική προετοιμασία του εγχειρήματος έγινε με άκρα μυστικότητα (προφανώς διά τον φόβον των Ιουδαίων της τοπικής κοινωνίας, εκπαιδευτικούς, αριστερές οργανώσεις, κ.λπ.) και τώρα έγινε η ανακοίνωση με πολλά ταρατα- τζούμ, παρουσία των μελών της «Επιστημονικής Επιτροπής», την οποία απαρτίζουν, στη συντριπτική πλειοψηφία, ομότιμοι καθηγητές Πανεπιστημίων (πάντα αυτοί τρέχουν να σύρουν το κάρο δράσεων που στρέφονται ενάντια στο δημόσιο Πανεπιστήμιο). Στη λαμπρή τελετή, κύριος ομιλητής ήταν ο γνωστός και μη εξαιρετέος Σεραφείμ Φυντανίδης, που εξέφρασε βαθύτατη συγκίνηση ως παλιός Περιστεριώτης, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Αυτιάς!
Πέρα από τις γελοιότητες αυτού του τύπου, σημασία έχει η ουσία. Και η ουσία είναι ότι ένας Δήμος προχωρεί στη δημιουργία ενός μαγαζιού «διά βίου μάθησης», που θα αποτελέσει το πρόπλασμα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενός μελλοντικού «κολεγίου», που στην πορεία, συνεργαζόμενο με ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα μετεξελιχθεί και θα σερβιριστεί ως ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ονομασία «Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», όπως τυχαία δεν είναι η αναφορά του Παχατουρίδη περί «ακαδημαϊκής κοινότητας», όπου «όλοι είναι ίσοι μεταξύ τους» και η περιγραφή του προγράμματος του «Δημοτικού Ε-λεύθερου Πανεπιστήμιου», στο σχετικό ιλουστρασιόν διαφημιστικό φυλλάδιο, υπό τον υπέρτιτλο «Ακαδημαϊκό Ετος 2011-2012».