Παράλληλα, στηλιτεύουν τη στάση των πρυτανικών αρχών και των οργάνων διοίκησης του Πανεπιστήμιου για τον «προσβλητικό τρόπο που η Διοίκηση του Πανεπιστημίου χειρίστηκε πρόσφατα τη λήξη των συμβάσεών» τους, «με την ψυχρή αναγγελία της απόλυσης και της αναγκαστικής προσφυγής μας στο επίδομα ανεργίας» και ζητούν από αυτές «όχι μόνο να απαιτήσουν να δοθούν όλες οι πιστώσεις αλλά και να αρνηθούν να γίνουν συνδιαχειριστές στις μαζικές απολύσεις συμβασιούχων διδασκόντων». Τέλος, καταγγέλλουν την υπουργό Παιδείας ότι «ενώ με δηλώσεις στον τύπο χρησιμοποιεί την ολοκλήρωση 13 εβδομάδων διδασκαλίας ως φόβητρο για τους φοιτητές που κινητοποιούνται, το υπουργείο δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τον ακριβή αριθμό των πιστώσεων με βάση το ΠΔ 407/80 ανά ίδρυμα, ούτε τις έχει χορηγήσει στα Πανεπιστήμια, ενώ τα μαθήματα πρέπει να αρχίσουν κανονικά στις αρχές Οκτώβρη».
Η ισοπέδωση του δημόσιου Πανεπιστήμιου πέρασε σαν οδοστρωτήρας και πάνω απ’ τις ζωές χιλιάδων συμβασιούχων διδασκόντων. Αφού τους ξεζούμισαν κανονικότατα, στελεχώνοντας με αυτούς το δημόσιο Πανεπιστήμιο, τώρα τους πε- τούν στο δρόμο αντιμετωπίζοντάς τους σα μύγες. Τα νέα ήθη επιβάλλουν τον εξοστρακισμό των παλιών και την αθρόα είσοδο νέων συμβασιούχων με «σύγχρονες» μορφές δουλείας, που ταιριάζουν πιο πολύ στο επιχειρηματικό, ιδιωτικοποιημένο, διεθνοποιημένο Πανεπιστήμιο («εντεταλμένοι διδασκαλίας», «επισκέπτες καθηγητές», ακόμη και συνταξιούχοι καθηγητές).
Στις 23 Αυγούστου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τρομακτικές περικοπές πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες 407/80 στα Πανεπιστήμια. Ετσι, ενώ πέρσι δόθηκαν τουλάχιστον 555 πιστώσεις 12μηνης διάρκειας, φέτος ανακοινώθηκαν μόλις 250 πιστώσεις 9μηνης διάρκειας. Εχουμε δηλαδή μείωση πιστώσεων πάνω από 60%. Οι περικοπές αυτές μαθηματικά οδηγούν σε εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων, πολλοί από τους οποίους διδάσκουν πολλά χρόνια στα Πανεπιστήμια. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αδιοριστία των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ οδηγεί σε σημαντική υποβάθμιση των σπουδών, καθώς πάρα πολλά μαθήματα δεν θα γίνονται. Ειδικά τα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν σε αρκετές περιπτώσεις αδυναμία να προσφέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών. Προδιαγεγραμμένη, λοιπόν, η απόγνωση, η αγανάκτηση, αλλά και η απόφαση να παλέψουν για το μέλλον τους και των συμβασιούχων διδασκόντων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, μεταξύ των άλλων σημειώνουν:
«Την ίδια στιγμή, ο νέος νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση καταλύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, αναιρεί το αυτοδιοίκητο και τις συμμετοχικές διαδικασίες, διαλύει τα πτυχία, καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο και ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων και διατηρεί την επισφαλή εργασία μέσα από το θεσμό των «εντεταλμένων διδασκαλίας». Οι απολύσεις μας και γενικότερα η στάση του Υπουργείου απέναντί μας σχετίζεται με τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης και την επιβολή μιας εξοντωτικής πολιτικής λιτότητας και περικοπών, στο πλαίσιο και της συμμόρφωσης στις προσταγές της Τρόικα. Ολοι αυτοί αδιαφορούν πλήρως για τη ζωή και το μέλλον των νέων αυτής της χώρας και συνολικά όσων παίρνουν στην πλάτη τους το κόστος της κρίσης». Οι συμβασιούχοι διδάσκοντες (με βάση το ΠΔ 407/80) του Πανεπιστήμιου Αιγαίου ζητούν την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους και τους καλούν σε κοινό αγώνα.