Χρειάστηκε η επιμονή και ο αγώνας των φοιτητών και των διοικητικών υπάλληλων του ΕΚΠΑ για να αναγκαστεί ο πρύτανης των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, Φορτσάκης, να συναντηθεί την Τετάρτη, 22/10, με μέλη του ΔΣ και την εκπρόσωπο στη Σύγκλητο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Μετά τη συνάντηση, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού σε σχετική ανακοίνωσή του καταγγέλλει:
«Από τη μεριά του ο Πρύτανης:
Εμμένει στη θέση για ελεγχόμενη πρόσβαση στο κτήριο της Πρυτανείας, το οποίο θα παραμένει με κλειστή την κεντρική πύλη. Εμμένει επίσης στις θέσεις του περί ‘’πανεπιστημιακής αστυνομίας’’.
Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εισέλθουν στο κεντρικό κτήριο μόνο με ειδική κάρτα.
Οι φοιτητές δε θα εισέρχονται στο κτήριο. Προκειμένου να αποκλειστεί εντελώς η πρόσβασή τους, ο Πρύτανης προτίθεται να μεταφέρει υπηρεσίες που τους αφορούν σε άλλα κτήρια.
Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι εσωτερικές πόρτες του κτηρίου δεν ήταν κλειδωμένες, παρά το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο χαρακτήρισε –ούτε λίγο, ούτε πολύ– αποτέλεσμα φιλικής εξυπηρέτησης…
Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν κάλεσε την αστυνομία. Απλά την ενημέρωσε…
Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δε ζήτησε ανάμειξη της Εισαγγελίας. Η Εισαγγελία όμως δεν παρενέβη αυτεπάγγελτα… Μετά το πέρας της συνάντησης ενημερωθήκαμε από συναδέλφους ότι η αστυνομία ‘’επισκέφτηκε’’ τη Διεύθυνση Διοικητικού για να πάρει τις πρώτες καταθέσεις…
Δε διαφάνηκε καμιά διάθεση επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Μέρες αγώνα χρειάστηκαν για να γίνει μια πρώτη συζήτηση, μέρες αγώνα θα καθορίσουν και τη συνέχεια για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν».
Παρά τις απειλές και τις προκλήσεις του Πρύτανη, όμως, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ διαμηνύουν ότι δε θα σκύψουν το κεφάλι και ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να σπάσουν το κλίμα τρόμου που προσπαθεί να επιβάλλει ο Φορτσάκης με τις πλάτες του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης.
Σημειώνουμε ότι μετά από μια εβδομάδα λοκ-άουτ του Πρύτανη στο κτίριο της Πρυτανείας, συνεχούς παρουσίας των ΜΑΤ γύρω από το πανεπιστήμιο, αγώνων των φοιτητών και των διοικητικών υπάλληλων του ΕΚΠΑ που έσπασαν το λοκ-άουτ, ο Λοβέρδος με δημόσια δήλωσή του στήριξε απόλυτα τον Φορτσάκη στους χειρισμούς του, που θυμίζουν έντονα τις μέρες της χούντας: «Για το κατά πόσον μπορεί να θεσπιστεί η φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά και να ισχύσει: Οπως το έκανε ο κ. Φορτσάκης μπορεί, γιατί το έκανε μόνο για την πρυτανεία, δεν το έκανε για όλο τον πανεπιστημιακό χώρο, όπου θα έπρεπε κι εκεί να γίνει κατά τη δική μου γνώμη, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά κάπως πιο χαλαρά. Δηλαδή στο campus του πανεπιστημίου κάποιος σε κοιτάει, υπάρχει μια μπάρα, κάτι υπάρχει, όπως υπάρχει κι εδώ, απλώς εδώ δεν είναι ο έλεγχος αυτός που πρέπει να είναι. Το πόσος θα είναι ο έλεγχος πού θα είναι, δεν το αποφασίζει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Συνεπώς εγώ δεν έχω κανένα περιθώριο να παρέμβω, απλώς μπορώ να έχω άποψη ως Υπουργείο Παιδείας και η άποψή μας είναι θετική, δηλαδή υπέρ του κ. Φορτσάκη» (από τη συνέντευξη Λοβέρδου στο «Βήμα FM», στις 24-10-2014, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας).
Φορτσάκης και Λοβέρδος ασκούν, ο καθένας με τον τρόπο του, τρομοκρατία, αποσκοπώντας στην απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων, που θα ενταφιάσουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν. Στην ίδια ανακοίνωση, δηλώνουν:
«Επισημαίνουμε ότι:
Η αντιμετώπιση των φοιτητών με όρους εσωτερικού εχθρού και τα μέτρα καταστολής της φωνής διαμαρτυρίας τους μας αφορούν όλους. Σήμερα οι φοιτητές είναι στη λίστα των ‘’ανεπιθύμητων’’, λόγω των επικείμενων διαγραφών, αύριο θα είναι οι εργαζόμενοι, λόγω των επικείμενων απολύσεων. Τείχη που υψώνονται, κλείνουν τους πάντες έξω.
Ο διάλογος προϋποθέτει διάθεση να συζητήσει κανείς τις θέσεις του. Διάλογος που γίνεται με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στα ΜΜΕ, μόνο προσχηματικός μπορεί να χαρακτηριστεί.
Το πανεπιστήμιο δεν είναι το σπίτι κανενός Πρύτανη. Δεν είναι έδρα Υπουργού για να φρουρείται.
Το πρόβλημα δεν είναι ‘’διαπροσωπικού’’ χαρακτήρα. Η κυβέρνηση επέλεξε το ΕΚΠΑ για να δώσει τη μάχη για την επιβολή των μέτρων που οι Πρυτάνεις του ν. 4009 σκοπεύουν να εφαρμόσουν και πρέπει να πάρει την απάντηση που της αρμόζει».
ΥΓ: Η άσκηση τρομοκρατίας συνεχίζεται. Σε πολλούς διοικητικούς υπάλληλους ασκείται ήδη αυτεπάγγελτη δίωξη [άρχισαν να επιδίδονται κλήσεις σε διοικητικούς υπάλληλους από την 24η Πταισματοδίκη Αθηνών Ευαγγελία Ζαμπούνη αρχικά αυτοί να εξεταστούν ως μάρτυρες και στη συνέχεια να γίνουν κατηγορούμενοι με βάση τα άρθρα 259 και 216 παράγ. 1 του Ποινικού Κώδικα, που αφορούν την «παράβαση καθήκοντος» και την «πλαστογραφία» (;)].