Μια καλή μπίζνα για το πανεπιστήμιο και τους καθηγητάδες, με «παράπλευρη απώλεια» την καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που επιτάσσει την ίδρυση και λειτουργία στη χώρα μας αποκλειστικά δημόσιων πανεπιστημίων που παρέχουν δωρεάν σπουδές, αποτελεί η ανακοίνωση του πρώτου αγγλόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Το ΑΠΘ μας έχει συνηθίσει πλέον σε τέτοιου είδους «πρωτοποριακές» δραστηριότητες «εξωστρέφειας», μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων από την Κεραμέως, που πήρε τη σκυτάλη από όλους τους υπουργούς Παιδείας των προηγούμενων κυβερνήσεων (το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε η Διαμαντοπούλου για να ακολουθήσουν ο Λοβέρδος, οι Τσιπροκαμμένοι και στη συνέχεια η Κεραμέως).
Το πρόγραμμα αναμένεται να παρακολουθήσουν σε πρώτη φάση «60 αλλοδαποί πολίτες, οι οποίοι είναι απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων με φυσική έδρα στην αλλοδαπή», προερχόμενοι από εύπορα αστικά στρώματα καπιταλιστικών χωρών, ενώ έπεται και συνέχεια. Ο στόχος είναι να προσελκυστούν 60 φοιτητές-πελάτες ανά έτος και όταν λειτουργήσουν πια και τα έξι έτη σπουδών, ο αριθμός αναμένεται να φθάσει τους 360 φοιτητές.
Τα δίδακτρα που θα καταβάλλονται ανέρχονται σε 12.000 ευρώ για κάθε έτος φοίτησης (συνολικά 72.000 ευρώ για τα έξι χρόνια σπουδών)!
Ιδού τα σχετικά άρθρα από το ΦΕΚ 1188/26-3-2021, Τεύχος Β:
Αρθρο 2
Αριθμός Εισακτέων Φοιτητών
Ο αριθμός εισακτέων είναι εξήντα (60) φοιτητές ανά έτος. Ο συνολικός αριθμός αναμένεται να φθάσει τους τριακόσιους εξήντα (360) φοιτητές, όταν λειτουργήσουν και τα έξι (6) έτη σπουδών, που είναι η συνολική διάρκεια του προγράμματος.
Αρθρο 3
Τέλη φοίτησης – Πόροι Προγράμματος
Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται στο ποσό των δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000 €) ανά έτος φοίτησης. Οι πόροι του ΑΠΠΣ μπορούν να προέρχονται από: α) τέλη φοίτησης, β) δωρεές, χορηγίες και πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις, γ) κληροδοτήματα, δ) πόρους από ερευνητικά έργα ή προγρά μματα, και ε) από ιδίους πόρους του ΑΠΘ…
Τα οφέλη από τη μπίζνα αυτή είναι πολλαπλά και αφορούν αποκλειστικά κάποιους καθηγητάδες των ΑΕΙ (εν ενεργεία, ομότιμους, ή και καθηγητάδες του εξωτερικού), που θα τσεπώνουν μπόλικο ζεστό παραδάκι. Το «πρωτοποριακό πρόγραμμα», σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΑΠΘ, θα λειτουργήσει βασιζόμενο και στην «εμπειρία τουλάχιστον 300 Καθηγητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από το Τμήμα Ιατρικής αλλά και από το εξωτερικό». Οι αμοιβές τους θα προέρχονται «αποκλειστικά από τους πόρους του ΑΠΠΣ. Το ύψος της αμοιβής του διδακτικού προσωπικού καθορίζεται με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών κατ’ αντιστοιχία του διδακτικού έργου το οποίο ανατίθεται ανά περίπτωση» (άρθρο 12, ΦΕΚ 1188/26-3-2021 Τεύχος Β).
Πόντους θα πάρει και το πανεπιστήμιο επειδή η «εξωστρέφεια» αποτελεί κριτήριο τόσο για την εγχώρια «αξιολόγηση» της Κεραμέως, όσο και για την κατάταξη στις διεθνείς λίστες της σκληρής ανταγωνιστικότητας των πανεπιστημίων.
Κατά τα άλλα, κανένα όφελος δεν θα έχουν αυτοί καθαυτοί οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα εξακολουθήσει να είναι χρηματοδοτούμενο με εξευτελιστικά ποσά, «αξιολογούμενο» διαρκώς ώστε να είναι υπό αίρεση ακόμη και αυτό το 20% της κρατικής λειψής χρηματοδότησης, με ελάχιστες δαπάνες για φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα) και βεβαίως-βεβαίως με «προίκα» το νόμο έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη με τις διαγραφές των «αιώνιων φοιτητών» και τους μπάτσους μέσα στα ιδρύματα.
Ζημιογόνο θα βγει στο σύνολό του το δημόσιο πανεπιστήμιο, καθώς γίνεται πράξη η λειτουργία ενός μέρους του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, παραχωρώντας εγκαταστάσεις, εργαστήρια και καθηγητές (οι τελευταίοι με το αζημίωτο) για σπουδές αλλοδαπών φοιτητών-πελατών.
Τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών με δίδακτρα, που ξεπηδούν πια σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή, πέρασαν ήδη και στο προπτυχιακό επίπεδο από τα μεταπτυχιακά, αποτελώντας την Κερκόπορτα για το ξήλωμα του άρθρου 16 του Συντάγματος, μέσω της λειτουργίας του πανεπιστήμιου ως ιδιωτικού κολλεγίου για γόνους της μεγαλοαστικής ελίτ (προς το παρόν του εξωτερικού).
Γιούλα Γκεσούλη