Επιτέλους, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά βρήκε πεδίον δράσης. Απέκτησε την περίφημη αρμοδιότητα κήρυξης της έναρξης εργασιών διάφορων συνεδρίων. Από τούδε και στο εξής, φαίνεται ότι θα τη βλέπουμε συχνά στο βήμα να απαγγέλλει τους δεκάρικους που θα της έχουν γράψει οι σύμβουλοι των παρασκηνίων. Τις προάλλες, παραβρέθηκε στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοδοντίας, του οποίου κήρυξε την έναρξη. Πέρα, όμως, από τη φαιδρή εικόνα της κυρίας «με το ζόρι υπουργού», υπάρχει και η σοβαρή, σοβαρότατη πλευρά των όσων εξεστόμισε η Φώφη από το βήμα του συνεδρίου.
Αποκαλύφθηκε η φάμπρικα που θα ανοίξει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τη Διά Βίου Μάθηση, με θύματα κυρίως νέους επιστήμονες-επαγγελματίες, που πασχίζουν να βρουν μια θέση στην αγορά εργασίας και θύτες όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τα λαμόγια και τους διαπλεκόμενους των Επαγγελματικών Ενώσεων. Μάθαμε, λοιπόν, το σημαντικό ρόλο «που θα παίξει ο νέος νόμος για τη Διά Βίου Μάθηση, στη διαρκή εκπαίδευση των οδοντιάτρων». Οπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, «με την πλήρη εφαρμογή του νέου Νόμου πολλά θέματα που σήμερα είναι ανοιχτά και αφορούν στην επιμόρφωση του έλληνα οδοντίατρου, θα τεθούν σε μια νέα οργανωμένη βάση, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πιστοποίησης, του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων», του οποίου «στόχος είναι η θέσπιση κανόνων λειτουργίας της Δια Βίου Μάθησης στη χώρα μας και η προαγωγή της. Πρώτον σε ότι αφορά τις “εισροές” της επιμόρφωσης δηλαδή την πιστοποίηση των δομών, των προγραμμάτων και των εκπαιδευτών. Δεύτερον και πολύ σημαντικότερο που αφορά τον οδοντίατρο, είναι η πιστοποίηση των μαθησιακών “εκροών” της επιμόρφωσης, δηλαδή τι απέκτησε σε επίπεδο “γνώσεων-δεξιοτήτων-ικανοτήτων” και πως αυτό μεταφράζεται σε προσόν βάσει ενός αναγνωρισμένου “τίτλου ή της βεβαίωσης” που θα του δίνεται με το πέρας του προγράμματος επιμόρφωσης».
Δηλαδή, δεν αρκεί το πτυχίο του Πανεπιστήμιου, το οποίο απέκτησε ο νέος επιστήμονας με πολύ κόπο και χρήμα, δεν αρκεί η δίψα του και το ενδιαφέρον του να έρχεται σε επαφή με νέες μεθόδους και προσεγγίσεις στον τομέα της επιστήμης του, βασιζόμενος στις γνώσεις που απέκτησε στο Πανεπιστήμιο. Πρέπει το ενδιαφέρον αυτό να το «πιστοποιεί», ακουμπώντας πρόσθετο ζεστό χρήμα στα διάφορα λαμόγια της «επιμόρφωσης», που θα διαθέτουν τη στάμπα των σχετικών δομών πιστοποίησης και μάλιστα εσαεί. Και επιπλέον θα πρέπει να τρέφει και ελπίδες ότι έτσι και κορνιζάρει αυτές τις πιστοποιήσεις στο οδοντιατρείο του, θα πήξει στη δουλειά, αφού θα «αναγνωρίσει τα προσόντα του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Κοντολογίς, δεν φταίει η φτώχεια που υποχρεώνει τον εργαζόμενο να μένει χωρίς δόντια και να κάνει αιματηρές οικονομίες σε βάρος και της υγείας του, αλλά φταίει αυτός, ο οδοντίατρος που δεν έχει πιστοποίηση σε μια νέα μέθοδο κ.λπ. Η «οργανωμένη βάση» της επιμόρφωσης στη φάμπρικα αυτή παραπέμπει. Η Φώφη μας ενημέρωσε ότι ο επιμορφούμενος οδοντίατρος θα «λαμβάνει και πιστωτικές μονάδες» και έτσι οι ασθενείς «θα εκτιμήσουν τα αναγνωρισμένα με αξιόπιστο τρόπο πτυχία» του. Οι εξωνημένοι κατέχοντες τις καρέκλες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας έσπευσαν να συμφωνήσουν και να συναινέσουν στην υποτίμηση των πανεπιστημιακών πτυχίων, στην οικονομική αφαίμαξη των συναδέλφων τους και στο τάισμά τους με ψεύτικες ελπίδες. Ιδού τι αποκάλυψε η Φώφη: «Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να προσθέσω ότι τους προηγούμενους μήνες στο Υπουργείο Υγείας συστήσαμε, στα πλαίσια της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας (ΕΕΣΥ), την Υποεπιτροπή Συνεχούς Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων η οποία επεξεργάζεται τις προτάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας , των δύο Οδοντιατρικών Σχολών και των Επιστημονικών Εταιρειών».
Γιούλα Γκεσούλη