Οι πρυτάνεις που έσπευσαν ν’ ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, δίνοντας πισώπλατη μαχαιριά στους απεργούς διοικητικούς υπάλληλους, επειδή «εκτίμησαν» ότι οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας ήταν «θετικές», σήμερα ως μωρές παρθένες διαπιστώνουν ότι δεν αποκαταστάθηκε η ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ. Με αυτή την καθαρά απεργοσπαστική πράξη τους τότε έβαλαν πλάτη ώστε να αφοπλιστεί ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων από το μόνο ισχυρό όπλο που διέθετε, την απεργία και την εξ αυτής καθολική παράλυση όλων των λειτουργιών του Πανεπιστημίου.
Αποδείχθηκε ότι το όπλο αυτό ήταν το μόνο που θα εξανάγκαζε το υπουργείο Παιδείας να κάνει υποχωρήσεις. Διότι μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Τώρα, λοιπόν, οι πρυτάνεις κλαίγονται γιατί, όπως δηλώνουν σε απόφαση του διευρυμένου συντονιστικού τους, «στο ζήτημα της διαθεσιμότητας και παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις περί άμεσης διευθέτησης των προβλημάτων που προκύπτουν από την απομάκρυνση του προσωπικού, μέχρι σήμερα διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση, ενώ τα προβλήματα οξύνονται περαιτέρω».
Η υποχώρηση του κινήματος έδωσε γενικά αέρα στα πανιά του υπουργού Παιδείας, ο οποίος δεν τηρεί πλέον καμιά δέσμευση, οδηγώντας τα ιδρύματα στην απελπισία.
Χαρακτηριστικά το διευρυμένο συντονιστικό της Συνόδου των πρυτάνεων διαπιστώνει:
«Μετά την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας όλων των Ιδρυμάτων, τα προβλήματα των ελληνικών Πανεπιστημίων παραμένουν οξυμένα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν οι Πρυτανικές αρχές με τη αρωγή όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ειδικότερα,
Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των Πρυτανικών Αρχών για μη περαιτέρω μείωση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων κατά 15% και τις υποσχέσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά τις ήδη δραματικές μειώσεις των τελευταίων ετών, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία εξέλιξη στο θέμα αυτό, με αποτέλεσμα τα Ιδρύματα να μην έχουν σήμερα εγκεκριμένους προϋπολογισμούς και να μην μπορούν να λειτουργήσουν….
Δεν έχει ακόμα εκδοθεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ που απαιτείται για την πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, παρά την πρόβλεψη του σχετικού νόμου από τον 9/2013 και ενώ ήδη ολοκληρώνεται το χειμερινό εξάμηνο, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η δυνατότητα ομαλής διεξαγωγής των προγραμμάτων σπουδών κατά το εαρινό εξάμηνο σε πολλά Πανεπιστήμια.
Πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία των Επιτροπών Ερευνών έχουν οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων και σε σημαντικές επιπτώσεις στο ερευνητικό έργο των Πανεπιστημίων».
Τέλος, οι πρυτάνεις «ανακαλύπτουν» ξανά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν στα Πανεπιστήμια οι «αλεξιπτωτιστές» («αλεξιπτωτιστές» γιατί μπορούν να μετέχουν στο Συμβούλιο διοίκησης όντας καθηγητές σε άλλο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή μεγαλοστελέχη τραπεζών, και άλλων «ευαγών» καπιταλιστικών ιδρυμάτων) των κακόφημων Συμβουλίων διοίκησης, που επιβλήθηκαν με το νόμο Διαμαντοπούλου για να διοικούν τα Πανεπιστήμια ως σύγχρονες επιχειρήσεις.
Στην παραπάνω απόφασή τους αναφέρουν: «Ιδιαίτερη έκπληξη στην ακαδημαϊκή κοινότητα προκαλεί η πρωτοβουλία εκπροσώπων των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, μετά από συνάντησή τους με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, να αποστείλουν επιστολή προς τον Υπουργό, που περιλαμβάνει αυθαίρετες ερμηνείες του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις αρμοδιότητες των Πανεπιστημιακών οργάνων.
Ο σαφής καθορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων των οργάνων είναι απαραίτητος για τη εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων και την ενασχόλησή τους με το μείζον ζήτημα της ανάπτυξης και εξωστρέφειάς τους.
Μεγάλη ανησυχία, τέλος, προκαλεί η, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, απόρριψη υποψηφιοτήτων Κοσμητόρων από Συμβούλιο Ιδρύματος, για την οποία αναμένεται η αποκατάσταση της νομιμότητας από την Πολιτεία».