Tα φίδια έχουν ζώσει τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στη συνέχεια επανήλθαν στις θέσεις τους, καθώς το νέο σκληρότατο Μνημόνιο-3 θέτει εν κινδύνω την επαναπρόσληψή τους, που οι συριζαίοι αναγκάστηκαν να κάνουν, πιεσμένοι από τον πεισματώδη και μακροχρόνιο αγώνα τους (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, κ.λπ.).
Η συμφωνία-λαιμητόμος για τα λαϊκά συμφέροντα που συνομολόγησε με τους ιμπεριαλιστές δανειστές ο Τσίπρας αναφέρει: «εξαιρουμένου του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό να τις τροποποιήσει, τις θεσπισθείσες νομοθετικές πράξεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου διότι συνιστούν υπαναχώρηση σε σχέση με δεσμεύσεις από προηγούμενα προγράμματα ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα για την αντιστάθμιση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν συνεπεία των ανωτέρω πράξεων».
Κινδυνεύουν, λοιπόν, να βρεθούν στον αέρα οι εργαζόμενοι, εκτός κι αν η συγκυβέρνηση «προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα».
Αν υπάρξουν και ποια θα είναι αυτά θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κατρούγκαλος έσπευσε να δηλώσει ότι: «Δεν τίθεται θέμα ανάκλησης νομοθετημάτων» και «οι επαναπροσλήψεις θα αφαιρεθούν από τις προγραμματισμένες νέες προσλήψεις, δηλαδή, ότι τα ισοδύναμα μέτρα είναι η αντίστοιχη μείωση προσλήψεων στο δημόσιο, που για το 2015 ήταν 15.000».
Η δήλωση Κατρούγκαλου, ακόμη κι αν γίνει πράξη, αν αφαιρεθεί δηλαδή ο αριθμός των επαναπροσληφθέντων από τον αριθμό των προγραμματισμένων ακόμη και με το τελευταίο Μνημόνιο προσλήψεων (15.000 στο σύνολο), θα οδηγήσει σε ασφυξία το δημόσιο, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα σε υπηρεσίες του, λόγω της απουσίας του απαραίτητου προσωπικού. Ειδικά στην εκπαίδευση θα υπάρξει αδιέξοδο, που θα εντείνει παραπέρα την ήδη δραματική κατάσταση, καθώς στον αέρα είναι ακόμη και αυτές οι 2.500 προσλήψεις μονίμων, που διέρρεε το υπουργείο Παιδείας ότι θα γίνουν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ αμφισβητούνται και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Κοντολογίς, τα κενά για τη νέα σχολική χρονιά θα φθάσουν τις 25.000.
Οι διαβεβαιώσεις του Κατρούγκαλου σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε εφησυχασμό. Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξουν στους πολιτικούς απατεώνες που αφού υπέκλεψαν την ψήφο τους, παραμυθιάζοντάς τους με αντιμνημονιακές κορώνες, στη συνέχεια αποδέχτηκαν νέο επαίσχυντο Μνημόνιο, που θα αλυσοδέσει πολλές γενιές ελλήνων εργαζόμενων.
Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι ο αγώνας τους για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στη δουλειά.
Ηδη ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων ΕΚΠΑ δηλώνει ότι:
«…ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ την επιβολή μέτρων που το μόνο που διασφαλίζουν είναι τη δική μας εξαθλίωση και τη συνέχιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Οι ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ανάγκες και επιθυμίες είναι το μόνο κριτήριο που αναγνωρίζουμε.
Προασπίζουμε τις δικές μας ΖΩΕΣ και το δικό μας ΜΕΛΛΟΝ…».
Και η Συντονιστική Επιτροπή (πρώην) Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα τονίζει:
«…Καλούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να πάρει πίσω αυτά τα ελάχιστα που κατάφερε να υλοποιήσει το προηγούμενο διάστημα, με βάση τις προεκλογικές της εξαγγελίες.
Καλούμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά, τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμά μας στη δουλειά και το δικαίωμα των μαθητών μας στη μόρφωση, που κατακτήσαμε μετά από 2 χρόνια σκληρών αγώνων…».
Θέση πήραν και οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ:
«Οι Πρυτανικές Αρχές θεωρούν ότι με τον σχετικό Νόμο και τις ακόλουθες αποφάσεις της Πολιτείας για την επαναφορά των υπαλλήλων που είχαν τεθεί υπό τις γνωστές συνθήκες σε διαθεσιμότητα, αποκαταστάθηκε στην περίπτωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μια κραυγαλέα αδικία: αυτή της εξαρχής αθεμελίωτης εισήγησης περί του αριθμού και των κλάδων του δήθεν πλεονάζοντος προσωπικού. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για την ανάγκη διατήρησης τουλάχιστον του προσωπικού που σήμερα διαθέτει. Αυτό καταδείχθηκε άλλωστε πέραν πάσης δυνατής αμφιβολίας από την αντικειμενική υποβάθμιση σειράς υπηρεσιακών λειτουργιών του Ιδρύματος κατά το διάστημα της αδίστακτης αποψίλωσής του από τόσα έμπειρα και ικανά στελέχη με την περιβόητη πλέον “διαθεσιμότητα’’, που καταδίκασε το Πανεπιστήμιο σε παρατεταμένη αδιαθεσία και καχεξία…
Από το απόσπασμα (σ.σ. εννοεί το σχετικό απόσπασμα της συμφωνίας για την επανεξέταση των ψηφισμένων νόμων και τα ισοδύναμα) προκύπτει σαφώς η δυνατότητα της Πολιτείας να χειρισθεί το θέμα με σύνεση και λογική, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, ειδικά σε ό,τι αφορά το ΕΚΠΑ. Θα μαρτυρούσε τουλάχιστον έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας να ερμηνευθεί η παραπάνω διάταξη ως εξαγγελία μιας ανθρωπιστικής κρίσης με στόχο τους μόλις αποκατασταθέντες διοικητικούς μας υπαλλήλους.
Οι Πρυτανικές Αρχές είναι σε εγρήγορση για το θέμα, ούτως ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ιδρύματος, το δίκαιο των στελεχών του και την δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας και απόδοσής του».
ΥΓ: Για ενημέρωση σημειώνουμε τους αριθμούς των διαθέσιμων που επαναπροσλαμβάνονται στις διάφορες υπηρεσίες (περίπου 9.000):
Επαναπρόσληψη 600 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.
Επαναλειτουργία της ΕΡΤ και διαδικασίες επαναπρόσληψης περίπου 1.500 απολυμένων.
Περίπου 1.800 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ επανατοποθετούνται στις θέσεις τους.
Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς επανασύστησε 1.174 οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις προκειμένου να επαναπροσληφθούν «διαθέσιμοι» και απολυθέντες διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων.
Επαναπρόσληψη περίπου 1.500 σχολικών φυλάκων.
Επαναπρόσληψη 1.500 δημοτόμπατσων.
Επανασύσταση από τον υπουργό Εργασίας Σκουρλέτη 251 θέσεων στον ΟΑΕΔ και 180 θέσεων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επανασύσταση 19 θέσεων στον ΟΓΑ.
Επαναπρόσληψη 61 υπαλλήλων του ΕΟΤ.
Επαναφορά 59 δημοσίων υπαλλήλων σε υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επανασύσταση 29 θέσεων από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη (πηγή: Καθημερινή).