Εμπνεόμενη από τον ακροδεξιό αρχηγό της Σαμαρά, τους πρωτοπόρους συνοδοιπόρους του στις πρυτανικές αρχές, παίρνοντας αέρα από τη συνέχιση και εμπέδωση της κινεζοποίησης σε όλα τα επίπεδα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έδωσε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές που οραματίζεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ιδού μερικές από αυτές:
♦ Δημιουργία «ειδικού σώματος φύλαξης, κατάλληλα εκπαιδευμένου», που θα ελέγχει ποιος μπαίνει και βγαίνει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με αρμοδιότητες να επεμβαίνει όταν θεωρεί ότι κινδυνεύει η «νομιμότητα» (προφανώς από τίποτε καταλήψεις και απεργίες) και θα έχει την πλήρη ευθύνη για την ενημέρωση των δυνάμεων καταστολής. Μπάρες στις εισόδους των ΑΕΙ και ταυτότητες εισόδου για τα μέλη των ιδρυμάτων.
♦ «Αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων και τη θέσπιση κανόνων, ώστε να αποτρέπεται μειοψηφίες να κλείνουν τα ιδρύματα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα». Φόρα Φορτσάκη!
♦ «Κατάργηση των παραταξιακών πλαισίων στις Γενικές Συνελεύσεις και αντικατάστασή τους με προτάσεις χωρίς κομματική χροιά, που θα άπτονται των φοιτητικών και ακαδημαϊκών ζητημάτων». Τους ενοχλεί, προφανώς ο πολιτικός λόγος και η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση, την οποία επιθυμούν να χάνεται μέσα στη «σούπα» των προτάσεων «χωρίς κομματική χροιά» για τα στενά «ακαδημαϊκά και φοιτητικά ζητήματα».
♦ «Θέσπιση προσωποπαγών Διοικητικών Συμβουλίων, με ονομαστική εκπροσώπηση που εκλέγονται από τους φοιτητές». Πρόταση στο ίδιο μήκος κύματος με την αμέσως παραπάνω.
♦ «Αναθεώρηση άρθρου 16. Ιδρυση μη κρατικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων». Ο διακαής πόθος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επανέρχεται ξανά και ξανά για να ευνοηθούν οι γόνοι της αστικής τάξης, σε βάρος των παιδιών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η ταξική διαφορά στο απόγειό της.
♦ «Πέρα από την τακτική χρηματοδότηση, την οποία τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα πρέπει να λαμβάνουν ούτως ή άλλως από το Κράτος… επιπλέον κρατική χρηματοδότηση με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με βάση την κατάταξή τους θα λαμβάνουν και το ανάλογο bonus που θα ορίζει την προηγούμενη χρονιά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων». Η αποθέωση της κατηγοριοποίησης των ιδρυμάτων, με βάση την απόλυτη προσαρμογή στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς. Πιστή εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου.
♦ «Αντληση ιδιωτικών κεφαλαίων… Απευθείας χορηγίες στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα από Φορείς, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, οργανισμούς, ιδιώτες, ιδρύματα με τη μορφή κληροδοτημάτων. Χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων από ιδιώτες / εταιρίες / οργανισμούς και φορείς… Σύνδεση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με την αγορά εργασίας…». Στο ίδιο μήκος κύματος με τα παραπάνω.
♦ «Χορήγηση κινήτρων σε ιδιώτες προκειμένου να κατασκευάσουν ιδιωτικές εστίες συμβεβλημένες με το Κράτος, στις οποίες ο φοιτητής – σπουδαστής θα πληρώνει χαμηλό μίσθωμα (συνέχιση και ενίσχυση της μεθόδου ΣΔΙΤ)». Να αλωθεί και ο δημόσιος (έστω υποτυπώδης σήμερα) δημόσιος χαρακτήρας της φοιτητικής μέριμνας.
♦ «Την μετακίνηση δημοσίων υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προς τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με σκοπό την στελέχωσή τους σε διοικητικές θέσεις». Οχι άμεση επαναπρόσληψη των διοικητικών υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είτε απολύθηκαν, αλλά «λύση» εκ των ενόντων.
♦ Δυο τύποι Λυκείων, ο δεύτερος σαφώς υποβαθμισμένος (ακαδημαϊκή εκπαίδευση ή τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση). Διετές Λύκειο για όσους ακολουθήσουν την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Η σημερινή τρίτη Λυκείου μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (η προετοιμασία γίνεται στις σχολικές μονάδες από καθηγητές της δευτεροβάθμιας).
Μικτό σύστημα εξετάσεων που θα αποτελείται από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και τα μαθήματα που θα ορίζουν τα τμήματα για την εισαγωγή των μαθητών σε αυτά. Κοντολογίς, ένταση της εξειδίκευσης, των ταξικών ανισοτήτων, με τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στον Καιάδα (δεν προβλέπεται γι’ αυτά καμιά έστω και τυπική διέξοδος προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ), ισχυροποίηση των ταξικών φραγμών για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.