Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
  • Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία
  • Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο
  • Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Κόντρα στις πραγματικές ανάγκες των ΑμΕΑ
Παιδεία

Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

Κόντρα στις πραγματικές ανάγκες των ΑμΕΑ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Σεπ 2008, 00:00

Ψηφίστηκε τελικά την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των αναπηρικών σωματείων, το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ). Ο νέος νόμος παραδίδει την ειδική αγωγή στα ιδιωτικά συμφέροντα, αφού θεσπίζει την υποχρεωτικότητα, χωρίς παράλληλα να λαμβάνει κανένα μέτρο για την υποστήριξή της, όπως ακριβώς έγινε και με την καθιέρωση ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να κάνει σπέκουλα με τη «θετική» αυτή ρύθμιση (υποχρεωτικότητα), όμως η παντελής έλλειψη απαραίτητων προϋποθέσεων για την εφαρμογή της, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσει τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), στις αγκάλες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των κάθε λογής «φιλάνθρωπων». Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει και η ΟΛΜΕ, δεν υπάρχει καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη για τη συνολική καταγραφή των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Δεν υπάρχει καμιά μελέτη και έρευνα για την καταγραφή των αναγκών, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης, καμιά έγκυρη και αντικειμενική εκτίμηση για τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα εκπαιδευτικής πολιτικής στον τομέα αυτό. Δεν προβλέπεται γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά μόνο μπαλώματα μέσω εοκικών κονδυλίων, δεν προβλέπεται δημιουργία σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των τύπων σε κάθε Νομαρχία, κατάλληλη και επαρκής υλικοτεχνική υποδομή και δεν διασφαλίζεται η μετακίνηση των μαθητών και η πλήρης πρόσβαση των ΑμΕΑ στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και στα «κανονικά» σχολεία, στα οποία φοιτούν άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Από την άλλη, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση ότι η ΕΑΕ, αυτός ο τόσο σημαντικός τομέας υποτίθεται «κοινωνικής ευαισθησίας», θα είναι αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν για όλα τα άτομα που έχουν την ανάγκη της και επομένως καμιά πρόβλεψη για την κατάργηση της ιδιωτικής ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Με δεδομένο ότι οι υπάρχουσες κρατικές δομές βρίσκονται σε μαρασμό, λόγω υποχρηματοδότησης και γραφειοκρατικής λειτουργίας και ότι τα ΑμΕΑ και στη χώρα μας είναι χιλιάδες, αναμένεται νέα ώθηση στα κέρδη των ιδιωτικών ιδρυμάτων.
 
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, η οποία επικαλείται την επίσημη καταγραφή του υπουργείου Παιδείας και της ΕΣΥΕ, το 2004 υπήρχαν στη χώρα μας 200.000 άτομα με ειδικές ανάγκες και από αυτά μόνο 18.500 (ποσοστό 9%) βρίσκονταν ενταγμένα σε κάποια εκπαιδευτική διαδικασία αμφίβολης ποιότητας. Τα στατιστικά, όμως, δεδομένα της ΕΕ αναφέρουν ότι το 1/10 των ευρωπαίων πολιτών ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, ενώ η UNESCO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζουν ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 15% του πληθυσμού. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός ΑμΕΑ στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερος (σε 100.000 υπολογίζονται τα άτομα που έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής και πάνω από 180.000 τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες).

Ο νόμος σπεκουλάρει και με τη λεγόμενη «συνεκπαίδευση» στο γενικό σχολείο, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν μέτρα ενισχυτικής διδασκαλίας. Στόχος δεν είναι η «αποϊδρυματοποίηση», αλλά ο δραστικός περιορισμός της ανέγερσης και λειτουργίας ειδικών σχολείων, η «χύμα» ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία, ώστε να γλιτώσει το κράτος το μεγάλο κόστος. Μπούσουλας υπήρξε και εδώ το αγγλοσαξωνικό παράδειγμα και στη συνέχεια το θατσερικό μοντέλο ακολούθησε όλη η ΕΕ.

Ο νέος νόμος αντιμετωπίζει το μέλλον της επαγγελματικής εκπαίδευσης των ΑμΕΑ, όπως ακριβώς και αυτό της επαγγελματικής γενικής εκπαίδευσης: ελλιπής εξοπλισμός εργαστηρίων, ελλιπές προσωπικό, γνώσεις μιας χρήσης και αυτές χωρίς σχεδιασμό, ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος. Αποτέλεσμα; Τα πιο ανίσχυρα ΑμΕΑ, κατεξοχήν μαθητές αυτών των δομών, να καταλήγουν στην επαιτεία και στα φιλανθρωπικά επιδόματα μιας άθλιας πρόνοιας.

Σύμφωνα με το νόμο, τα παλιά ΚΔΑΥ (Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών) βαφτίζονται ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης) και λειτουργούν κυρίως ως διοικητικοί και γραφειοκρατικοί μηχανισμοί και όχι ως μηχανισμοί εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής υποστήριξης. Στελεχωμένα από 5 άτομα, στα οποία περιλαμβάνεται ένας μόνο εκπαιδευτικός, λειτουργούν κυρίως στις πρωτεύουσες των νομών, σηκώνοντας το βάρος μιας τεράστιας «πελατείας». Κατά συνέπεια, αδυνα-  τούν να παράσχουν ουσιαστική βοήθεια και περιορίζονται απλά σε διαγνώσεις, πολλές φορές εκ του προχείρου. Εξω απ’ τις προβλέψεις του νόμου αφήνονται και πάλι τα άτομα με «γλωσσικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες» (μετανάστες, αθίγγανοι, Πομάκοι, κ.λ.π.). Παραπέμπονται στην κατ’ ευφημισμόν «αντισταθμιστική αγωγή» (ενισχυτική διδασκαλία, τάξεις υποδοχής, κ.λπ.).

Την τελευταία στιγμή και αφού προηγήθηκαν αντιδράσεις, το υπουργείο Παιδείας έκανε πίσω από την περικοπή των επιδομάτων (ειδικής αγωγής, εξωδιδακτικό, κίνητρο απόδοσης) από το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και από το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό που υπηρετεί στην ειδική αγωγή. Παρέμειναν όμως απείραχτες οι διατάξεις που διαιωνίζουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι δίνουν και εδώ το παρόν, μειώνοντας το «κόστος» της ειδικής αγωγής.

Ο νόμος δεν έχει στόχευση το δικαίωμα κάθε προσώπου με ειδικές ανάγκες για μόρφωση και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό και εργασιακό γίγνεσθαι. Εχει στόχο τη διαχείριση και διαιώνιση του ζητήματος, με γνώμονα το συμφέρον του καπιταλιστικού συστήματος, στο οποίο οι ανθρώπινες ανάγκες δεν είναι υπολογίσιμο μέγεθος, πόσο μάλλον εκείνες περιθωριοποιημένων ομάδων του πληθυσμού. Και βέβαια, το φαινόμενο αποκτά τεράστιες διαστάσεις σε περιόδους όπως η σημερινή, όπου το λεγόμενο «κράτος πρόνοιας» τείνει να εξαφανιστεί και πισωγυρίζουμε σε καταστάσεις μεσαιωνικής βαρβαρότητας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

Η σημαία
Επόμενο άρθρο

Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

Δεν αντέχουν την αξιοπρέπεια

Σχετικά Αρθρα

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

Παιδεία 7 Νοέ 2025, 20:27

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

Παιδεία 7 Νοέ 2025, 19:50

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

Εργατικά 5 Νοέ 2025, 21:47

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

Καταστολή 5 Νοέ 2025, 21:43

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

Παιδεία 4 Νοέ 2025, 17:30

Μητσοτάκης: Ο σφαγέας των φοιτητών

Παιδεία 3 Νοέ 2025, 18:15
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Νοέ 2025, 22:33
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

1917: Οκτωβριανή επανάσταση.

1936: Οι ναζί διαγράφουν επίσημα χιλιάδες ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο της γερμανικής γλώσσας.

1939: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Χίτλερ από τον Γκέοργκ Αϊσλερ στο κελάρι μπυραρίας στο Μόναχο.

1943: Ναζί πυρπολούν το Καρπενήσι και καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του.

1967: Πανό για τα πενήντα χρόνια της οκτωβριανής επανάστασης απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, τριάντα συλλήψεις.

1967: Πρώτη βόμβα της ΔΑ (στην οδό Αδμήτου).

1985: Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του μεγάρου δικαιοσύνης από αντάρτες στη Μπογκοτά (Κολομβία) με εκατό νεκρούς (ανάμεσα τους δέκα όμηροι δικαστικοί και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    17Ν
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Εφετείο 17Ν
  • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    ΕΛΑ
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Ποιοι είμαστε
  • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Επικοινωνία
  • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Όροι χρήσης
  • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Ποιοι είμαστε
  • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Επικοινωνία
  • Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Ο νόμος για την Ειδική Αγωγή

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo