Αποδέκτες στο εσωτερικό είχε η δήλωση της Αννας Διαμαντοπούλου για τα κολέγια και σε καμιά περίπτωση δεν ήταν προειδοποίηση προς την ΕΕ, όπως ίσως πίστεψαν κάποιοι αφελείς, που έχουν φάει το παραμύθι της σθεναρής αντίστασης της κυβέρνησης στις επιταγές της ΕΕ. Να κερδίσει χρόνο επιθυμεί η κυβέρνηση στο μείζον αυτό θέμα, αφού δεν έχει κανένα περιθώριο ελιγμών, και να μην πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο φοιτητικό κίνημα, το οποίο έχει διαμηνύσει (άσχετα αν σε αυτή τη φάση τελεί μάλλον εν υπνώσει. Ο φόβος φυλάει τα έρμα, λέει μια λαϊκή παροιμία) ότι για το κίνημα το θέμα των κολεγίων αποτελεί αιτία πολέμου.
Η υπουργός Παιδείας, λοιπόν, προσπαθεί να μας ρίξει στάχτη στα μάτια όταν ανακαλεί όλες τις άδειες λειτουργίας των κολεγίων που είχαν εκδοθεί δυο μέρες πριν τις εκλογές, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει στην επανεξέταση του συνόλου των φακέλων. Η Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι προχωρά στην ενέργεια αυτή έπειτα από την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (κήρυξε παράνομη τη διαδικασία), στο οποίο είχε προσφύγει, υποβάλλοντας ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την εσπευσμένη έκδοση αδειών λειτουργίας των κολεγίων. Θέλοντας να δώσει δραματικότερο τόνο στην προσπάθεια «αντίστασης» που καταβάλλει, η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως στις 26 και 27 του Νοέμβρη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με τον αρμόδιο Επίτροπο και υπουρ- γούς και θα κάνει παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, θέτοντας το θέμα της «αμοιβαιότητας και αυθεντικότητας του ελέγχου της ποιότητας των δομών εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών-μελών» (sic).
Από τη μια μεριά η Διαμαντοπούλου επιδίδεται σε λεονταρισμούς για εσωτερική κατανάλωση και από την άλλη, στην ίδια δήλωση, επικρίνει την κυβέρνηση της ΝΔ όχι γιατί έδινε αβέρτα-κουβέρτα άδειες σε αυτά τα μαγαζιά, πράγμα άλλωστε που έκανε και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, αλλά γιατί εξέδιδε υπουργικές αποφάσεις και έναν νόμο –το γνωστό νόμο Στυλιανίδη για τα κολέγια (Ν. 3696/2008)– που «κηρύσσεται ασύμβατος προς το ευρωπαϊκό δίκαιο»! Και τι λέει παρακαλώ αυτό το ευρωπαϊκό δίκαιο; Οτι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει πλήρως την ευρωπαϊκή οδηγία για τα κολέγια (που πλασάρεται ως οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, που εμμέσως οδηγεί αναγκαστικά στην αναγνώριση των «πτυχίων»), ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 16 του ελληνικού συντάγματος, γιατί τα κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού αποτελούν στην ουσία ξένο έδαφος, ότι η χώρα υποδοχής, εν προκειμένω η Ελλάδα, δεν μπορεί να ασκήσει κανέναν έλεγχο στα προγράμματα σπουδών από τα οποία απορρέουν αυτά τα «πτυχία» και στο εκπαιδευτικό προσωπικό και θα πρέπει να αρκεστεί στον απλό έλεγχο των δικαιολογητικών των υποψήφιων για αναγνώριση.
Μάλιστα, η Διαμαντοπούλου επικαλείται και «το θέμα που έχει ανακύψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την Πέμπτη 19 του Νοέμβρη, διαπίστωσε δυο σημαντικές παραβάσεις της Ελλάδας και αποφάσισε σε βάρος της χώρας τα εξής: 1) Την αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης» και την έναρξη διαδικασίας προστίμου για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του ΔΕΚ που αφορούν μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/2005. 2) Την έναρξη νομικών διαδικασιών λόγω της παραβίασης θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών, μέσω του Ν. 3696/2008, νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Αν καταλάβατε καλά, η Διαμαντοπούλου ψέγει τη ΝΔ γιατί ψήφισε έναν νόμο (κουρελόχαρτο ουσιαστικά), που για τις δημαγωγικές ανάγκες εκείνης της στιγμής περιελάμβανε διάφορες μπούρδες περί ελέγχου των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, του διδακτικού προσωπικού και των υποδομών των κολεγίων, και δεν ενσωμάτωσε μια κι έξω την κοινοτική Οδηγία, φορτώνοντας την καυτή πατάτα στην ίδια και την κυβέρνησή της.
Θιχθείς ο Αρούλης, βγήκε και κεραυνοβόλησε την Αννα για «ταχτικισμούς», ενώ την κάλεσε να δηλώσει δημόσια γιατί δεν προχώρησε στην ενσωμάτωση της Οδηγίας, αφού αυτή ήταν η θέση της ως αρμόδια επικεφαλής της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ και γιατί δεν εξέτασε σχολαστικά τους φακέλους αδειοδότησης των κολεγίων , αφού ο νόμος της έδινε τα περιθώρια και προχώρησε στα επικοινωνιακά παιχνίδια με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αφήνοντας το χρόνο να περνά. Σωστά τα ερωτήματα, όμως ο Αρης «δεν δικαιούται δια να ομιλεί». Δεν μας είπε π.χ. τι πρεμούρα είχε και έδωσε συλλήβδην τις άδειες σε 40 κολέγια στο παρά πέντε των εκλογών;
Γιούλα Γκεσούλη